CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE - Dead by Daylight je horor z druhé strany, kdy magorem je jeden z hráčů

Dbd Standard Edition
Posledních pár týdnů dominovalo Dead by Daylight nejen streamerským vodám. Co se skrývá za úspěchem hry, která se nese v duchu napjatých nervů, hratelného hororového filmu a děsivých momentů?

Dead by Daylight pochází od nepříliš známého kanadského vývojářské studia Behaviour Interactive. Přesto se této skupině podařilo před nedávnem prorazit na vrchní příčky Top 10 nejstreamovanějších her na portálu Twitch.TV a zažívá zlaté časy. Proč tomu tak je? 

Titul se řadí se do rodiny tzv. asymetrických survival hororovek. Síly tedy nejsou na první pohled vůbec vyrovnané. Hráč má strach na každém rohu, bojí se a doufá, že přežije aktuální hru. A nebo se naopak stavá tím obávaným, kvůli kterému si všichni ostatní s sebou nosí hnědé bezpečnostní spodní prádlo. Své oběti loví a hledá a je doslova cítít, jak jim při zaslechnutí jeho šlépějí tuhne krev v žilách. 

Strach a hrůza ve sloních dávkách

Nápad možná není tak originální, ale zpracování samotné ano. Hráč se dostává buďto do role přeživšího či vraha. Úkolem skupiny prvních jmenovaných je... inu přežít. Před vrahem se tak musí vhodně problížit a utéct skrze bránu, kterou je však nejprve potřeba zprovoznit spravením generátorů. 

Na mapě plné polorozpadlých staveb, děsivých zákoutí a zvuků se vrah zcela logicky bude neustále pokoušet tento čin zatrhnout, všemi dostupnými prostředky. Mezi ty se řadí obyčejné meče, palice, ale i motorové pily a řada schopností. Úkolem vraha je mít celou situaci na háku, doslova - najít své oběti a udělat z nich krvavou výstavní oběť napospas všem nezbedníkům

Deadbydaylight Win 64 Shipping 2016 07 28 01 00 34 32Deadbydaylight Win 64 Shipping 2016 07 28 01 07 48 37

Snad každý okamžitě sáhne po roli zabijáka. Proč také ne? Stáváte se majoritní alfou na mapě, nic vám nedokáže ublížit a je jen na vás, jak se bude hra vyvíjet. A navíc ušetříte za praní prádla. Rozhodnete se pokládat pasti či z povzdálí sledovat své oběti, aniž by něco tušily?

Deadbydaylight Win 64 Shipping 2016 07 28 01 11 21 49

V konečném důsledku si ale také s radostí odpočinete od této krvavé práce. Relax je příjemný, ale občas je fajn se i bát. Nyní si zahrajete za přeživšího. Tiché plížení a modlení klidně i k Poseidonovi se stanou vaším každodenním chlebem. Když se vrah blíží, zrychlí se vám tep. Slyšíte tlukot srdce tak hlasitě, že snad není možné, aby jej vrah nezaslechl.  

Příběh pokulhává

Ač jste coby přeživší v početní přesile, nemáte žádnou možnost, jak vraha zastavit. Jen útěk nebo smrt. Smrt nicméně není konec utrpení, jak hra hlásá. Příběhové pozadí je odhalováno postupně a nechává velký prostor pro domýšlení. Aktuálně nejoblíbenější hypotéza je taková, že se jedná o nekonečný zápas mezi dvěma silami. Překvapivě, dobrem a zlem. Chaos a řád. Světlo a tma. Tak či onak. 

Deadbydaylight Win 64 Shipping 2016 07 28 00 59 02 83Deadbydaylight Win 64 Shipping 2016 07 28 01 08 42 34

Vrah reprezentuje to nejhorší z lidských vlastností, přičemž máte na výběr ze tří druhů. Jakýsi přízrak schopný neviditelného pohybu po map; dále chlapík s motorovou pilou a šeredně realistickým hrbem a oplizlou chůzí. A pastičkáře s pastmi, u kterých přeživší jen doufají, že se povede jim vyhnout.

Taktizování nad paniku

Hlavním prvkem není zběsilý boj a úprk. Vrah je rychlejší, silnější a má zbraně. V roli přeživších je jedinou nadějí taktika a ledový klid. Mordýř má na rozdíl od nich horší vidění. Hráč hrající za vraha ovládá postavu z pohledu první osoby a přeživší z pohledu třetí, tedy mají širší zorné pole a i světlejší mapu.

Úprk vpřed po odhalení může fungovat jen párkrát. Musejí se plížit ve stínech, schovávat za překážky a splynout s prostředím. Když se k nim vrah blíží, kolikrát je ani nevidí. Hledá a tápe. Zůstat mohou tedy skrytí ve vysoké trávě a doufat, že půjde dál. Většinou to vyjde. 

Deadbydaylight Win 64 Shipping 2016 07 28 01 12 36 29

Přeživších je celkem čtyři. Mají tedy určitý prostor k manévrování a spolupráci. Bohužel hra neobsahuje žádný interní chat či hlasovou komunikaci pro dorozumívání se. Externí programy to jistí, ale to jen pouze v případě hraní s přáteli, nikoli ve veřejně přístupné hře. Pokud hrajete s dalšími lidmi, jsou pro vás cizí a musíte spoléhat na jejich rozum a um. 

Pokud vrah jednu z obětí dostihne, má dva zásahy. Po první začne oběť kulhat a krvácet, za doprovodu bolestivých citoslovců. Jeho šance na přežití se tím rapidně snižuje. Po druhém zásahu už upadne na zem, bez šance se zvednout, vyjma speciálních a drahých schopností přístupných od vyšších levelů. V takovém případě musí buďto počkat na jiného hráče, který by jej vyléčil, nebo se nechat odvést vrahem na hák. 

Deadbydaylight Win 64 Shipping 2016 07 28 01 11 01 93Deadbydaylight Win 64 Shipping 2016 07 28 01 13 36 41

Prostor pro taktizování je ve hře obrovský. Pochopitelně je dobré se nenechat chytit, přičemž jen málokdy se někomu povede na vraha za celou hru nenarazit. Smyslem hry je navíc spolupráce s týmem, nikoliv distancování se od veškerého dění. Dále je nutné opravování generátorů potřebných k úniku, sundavání spoluhráčů z obětních háků a jejich léčení.

Celá hra tak spočívá na reflexu a rozmyslu, ať už je hráč vrahem či stojí na druhé straně barikády. Opravování, léčení, či záškodnická činnost spočívá v reflexu. Je nutné ve správnou chvíli zmáčknout mezerník a trefit ten pravý moment. Jediná chyba a vrah zbystří. A osud přeživších může být zpečetěn. 

Technická stránka hry

Zpracování příjemně koresponduje s účelem hry. Titul výborně evokuje pocit hororově filmové atmosféry. Všude mlha, vrány, háky a krev. Zpracování detailů je slušivé, ač chvílemi zarazí ostřejší hrana či špatně vykreslený objekt. Přestože hra neoplývá realistickou grafikou současného mainstreamu, nijak jí to nepodrývá hratelnost. 

Deadbydaylight Win 64 Shipping 2016 07 28 01 12 40 13 

Hra s sebou nese ale i časté problémy. Největším z nich je krajně špatné lobby a matchmaking. Jinými slovy, chcete-li absolutně férovou hru proti stejně zkušeným hráčům, moc se nedočkáte. Rozdělování je občas prapodivně jednostranné ve prospěch vraha. Navíc systém nerozeznává zkušené hráče od nováčků, kteří se tak kolikrát dostanou do hry, aniž by tušili, jak postupovat. 

Další kámen úrazu je v kooperaci. Neexistuje žádná možnost přihlásit se do fronty, pokud chcete hrát s přáteli v kooperaci. Jedinou možností je tedy neustálé zaklikávání tlačítka Ready, dokud se nepoštěstí. Stává se z toho prapodivná parodická minihra ve hře, přičemž čekání okolo deseti minut není výjimkou. Alespoň neupadnete do letargického stavu. Pořád jste nuceni hlídat tlačítko ready a klikat na něj.

Deadbydaylight Win 64 Shipping 2016 07 28 01 01 31 49

Hra nabízí spousty hodin zábavy, které jen tak neomrzí. Díky celkovému obsazení obou stran reálnými hráči není možné, aby se některá situace opakovala vícekrát. Radost ale kazí nepříjemné herní lobby a hledání volných her. S posledním patchem nicméně přišla přeci malá úleva a pocitově se zdá být rozřazování vyrovnanější. Vezmeme-li v úvazu sympatickou cenovku 20€ (~500 Kč), stojí hra za to. Pokud (a snad brzy) vývojáři opraví a vyladí základní nedostatky, vyplatí se o to více. 

Verdikt

Dead by Daylight nabízí několik stovek hodin zábavy. Myšlenka hra nevyrovnaného souboje mezi přeživšími a vrahem funguje překvapivě dobře. Pokud vyhledáváte adrenalinový zážitek umocněný kooperací, pak není v současnosti lepší volby. Snad vývojáři brzy opraví zmíněné chyby.

Diskuse ke článku RECENZE - Dead by Daylight je horor z druhé strany, kdy magorem je jeden z hráčů

Žádné komentáře.