CDR.cz - Vybráno z IT

Může notebook nahradit workstation? Recenze Dell XPS 15 Touch (9530) a Precision M3800

dell_XPS15_01
S nástupem Intel Haswell platformy přichází všichni výrobci s novými vlajkovými řadami svých notebooků. Jako jeden z posledních přichází Dell se svou modelovou řadou XPS a Precision. Mělo čekání smysl, a jak vypadá takový „ultrabook“ za cenu kolem 50 000 Kč?

Co se týče šasi, dostaneme přesně to, za co jsme si zaplatili – základní konstrukce notebooku a kryt displeje je vyroben z opracovaného hliníku (tj. prakticky stejný materiál, který jsme dlouhou dobu mohli vidět jen na Macboocích), nejedná se však bohužel o „unibody“ konstrukci. Spodní část těla je tvořena jedním kusem karbonového plátu, který by měl poskytnout stejnou, nebo vyšší pevnost jak hliník, zároveň však nižší hmotnost a rozdílné tepelné vlastnosti – karbon je víceméně tepelný izolant, přebytečné teplo tedy není rozváděno po celé základně, ale zůstává situováno v prostoru komponent a chladiče.

Díky zmíněným vlastnostem získáváme na 15" notebook velmi příjemné parametry i co se týče váhy a tloušťky – celý systém váží 2 kg (+- pár gramů) a v nejtlustším místě má pouhých 18 mm.

dell_XPS15_05
Srovnání tloušťky vedle XPS L521x

Celý notebook svým zpracováním odpovídá tomu, co bychom od TOP notebooku očekávali – kvalitní materiály, vše perfektně lícuje, nic nevrže. Zkrátka to, na co můžeme být u XPS řady zvyklí.

Vzhledově pak bohužel zařízení ničím nepřekvapí, podobně jako současné smartphony – z vrchní části zkrátka hliník. Spodní je pak zajímavější o použitý karbonový základ se svojí specifickou strukturou a odklopným štítkem pro schování service tagů a dalších údajů výrobce.

dell_XPS15_06
Spodní strana - karbon, 2 nožičky na celou šíři notebooku a záklopka systémového badge

Spodní část konstrukce je zajímavá ještě „nožičkami“, které jsou spíše podlouhlými linkami sahajícími prakticky z kraje do kraje. To má nejen výhodu při odkládání na kraje stolu a nerovné povrchy, ale především pak při chlazení notebooku. Vzduch je totiž nasáván mřížkami před samotnou nožičkou, ale vydechován za ní. Ačkoliv jsou výdechy směrovány vzhůru, toto ještě více pomáhá nasávání relativně čerstvého, studeného vzduchu a pomáhá tak chlazení, které má v případě hardwaru XPS nelehký úkol.

dell_XPS15_07
Odklopný system badge s ukrytými štítky

Na levé straně notebooku nalezneme indikátor stavu baterie (pětistupňový, u modelů s neintegrovanou baterií je u Dellu standardem, že takovýto indikátor byl přímo na baterce), dvojici USB 3.0 portů, HDMI a Mini DP, kombinovaný audio jack a napájecí zdířku. Na pravé straně je pak jeden USB 3.0 a jeden USB 2.0 port, slot na paměťové karty a zdířka pro zámek.

Bohužel, tělo notebooku nemá žádné další notifikační diody. Při zavřeném víku tedy není jasně vidět, jestli notebook běží, nebo spí. Stejně tak chybí LED dioda pro kontrolu aktivity disku (u L521x schovaná za panelem). Jedná se tedy pravděpodobně o další zjednodušení pro většinu uživatelů, pro které můžou být LEDky matoucí.

dell_XPS15_08
Paměťové karty ze slotu bohužel vyčnívají

Po zkušenostech s MacBooky (těmi tlustšími, tenké jsou v pořádku) a jejich ostrými hliníkovými hranami, které jsou mi na práci, vzhledem k jejich zařezávání do rukou, vcelku nepříjemné, jsem se vcelku obával, aby stejný problém nenastal u Dellu. Obavy se naštěstí nenaplnily, hrany byly zkoseny a ačkoliv nejsou tak příjemné jako běžné plastové, nepůsobí mi žádné větší problémy.

Palmrest (prostor kolem klávesnice) je pak tvořen z na dotek velmi příjemného matného silikonu. Jedinou otázkou zůstává, jaká bude trvanlivost této vrstvy. U předchozího notebooku, který měl palmrest v kovové barvě bylo již po roce jasně vidět, kam člověk odkládá ruce.

Krytí displeje, které je stejně jako v případě předchozí generace vybaveno ochranným sklem Gorilla Glass NBT, které by mělo mít až 10× větší odolnost jak standardní skla. Vzhledem k tomu, že je displej dotykový, hodí se toto dvojnásob. Panel je typu edge to edge, tedy od kraje do kraje.

Výborný je také touchpad úctyhodné velikosti vyrobený z matného skla. Nejprve na mě sklo působilo, že klade až moc velký odpor, ale vcelku rychle se „osahalo“ (nebo jsem si prostě zvykl).

dell_XPS15_09
Otevřený laptop těsně po vybalení

A teď zevnitř…

Velkou část vnitřku zabírá 6-ti článková baterie, vedle které je situován pevný disk (u modelu s 512GB SSD je nahrazen větší baterií). Veškeré hlavní komponenty jsou v horní polovině notebooku. CPU i grafická karta jsou umístěny úplně vzadu uprostřed a osazeny heatpipe, které odvádí teplo ke dvojici ventilátorů u stran notebooku.

Pevný disk je nového slim formátu, tedy s tloušťkou pouhých 7 mm, kde je momentálně maximální kapacita dostupná na trhu osazených 1000 GB. Pod nimi jsou následně umístěny dva paměťové moduly DDR3, každý po 8 GB, tepající na frekvenci 1666 MHz.

dell_XPS15_10
Takhle vypadá uvnitř

Pod oranžovou „páskou“, která je dle servisního manuálu jakýmsi IO propojením, se skrývá mSATA slot pro pevný disk, v základu obsahuje cachovací 32GB SSD. Dva černé obdélníčky pod baterií jsou integrované reproduktory.

Konektivita

Co se týče bezdrátové konektivity, dostaneme vše, na co jsme zvyklí a třešinku navíc – o WiFi a Bluetooth konektivitu se stará karta Intel Wireless-AC 7260 podporující WiFi standardy a/b/g/n/acWIDI podporou a Bluetooth ve verzi 4.0. Třešinkou na dortu je pak NFC ukryté pod touchpadem, ačkoliv využití u notebooku nepřináší žádný velký užitek – maximálně pro párování některých menších zařízení.

Další zařízení můžeme připojit pomocí nadstandardní čtveřice USB konektorů (z toho 3 USB 3.0 a 1 USB 2.0) s podporou PowerShare (možnost nabíjení zařízení i při vypnutém/uspaném notebooku). Chybí však kombinovaný eSATA port, který můžeme brát jako nahrazený USB 3.0. Pro mne to bohužel do budoucna znamená koupit nový USB 3.0 dock pro pevné disky. Pro výstup na monitor pak slouží HDMI a Mini DisplayPort.

dell_XPS15_11
Pohled na SSD

Zvukový vstup a výstup je realizován pouhým jedním konektorem, umožňující připojení sluchátek s mikrofonem, podobně jako je tomu u mobilů a tabletů. Bohužel však zmizela podpora digitálního optického SPDIF výstupu. Poslední „zdířkou“ je nakonec slot na paměťové karty, který podporuje pouze karty formátu SD (SD, SDHC, SDXC). Na těle bohužel již nenajdeme ethernetový port pro připojení do sítě a jsme odkázání na bezdrát, nebo dokoupení USB adaptéru (cca 300 Kč v českých e-shopech, nebo $3 z eBay).

Obecně je tedy především drátová konektivita sice slušná, ale v porovnání s předchozími XPS byla trochu zjednodušena o rádoby zastaralé technologie. Bohužel je tento trend vidět s každou další generací nejen u řady XPS.

Zdroje: 

vlastní

Diskuse ke článku Notebook jako workstation? Aneb jak jsem vyzkoušel nabušený Dell XPS 15 Touch

Středa, 5 Únor 2014 - 13:55 | Petr Minařík | Jak řikám, otázka je, jak to poběží a co z toho...
Úterý, 4 Únor 2014 - 21:07 | Cqs | Či je laptop pracovný, či nie, live verzia by...
Úterý, 4 Únor 2014 - 17:41 | Petr Minařík | Tak bohužel bzučení se objevuje i u mě, ale...
Úterý, 4 Únor 2014 - 17:29 | Petr Minařík | Zdravím, přiznám se, že s linuxem nejsem zrovna...
Úterý, 28 Leden 2014 - 20:14 | Cqs | Keď už robíte nejakú recenziu na laptop, tak by...
Středa, 22 Leden 2014 - 15:47 | Petr Minařík | Zdravím, co se týče hacku na adobe, je zmíněn zde...
Úterý, 21 Leden 2014 - 21:31 | Peter Tramp | Rad bych poprosil autora o odkaz na podrobnosti...
Pondělí, 20 Leden 2014 - 12:13 | AndyF1 | Vyrazne lepsia vlastnost "karbonu" je...
Pondělí, 20 Leden 2014 - 12:09 | Petr Minařík | Ah, tak tento jsem neviděl, to už vypadá...
Pondělí, 20 Leden 2014 - 09:18 | DRK | "karbon" :0))))) Příště napiště rovnou...

Zobrazit diskusi