CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE - Evolve se vyvinulo v úžasnou F2P honičku bez mikrotransakcí

Evolve Stage 2 02
Evolve se zapsalo do historie. Ne ovšem jako dobrá hra, ale jako názorný příklad, jak moc je nekontrolovaný hype nebezpečný. Po krátkém lízaní ran se nyní vrací zpět v podobě Evolve Stage 2, které překopalo celou hratelnost a přešlo na F2P model.

Poučka: "Nic není zadarmo," platí ve videoherním světě stejně jako v tom skutečném. Jakmile titul přejde z klasického prémiového modelu na F2P, není to díky jeho nesmírné štědrosti. Takový přechod je obvykle spojený s nedostatkem hráčů a s nimi i financemi udržující hru naživu. A tvrdit, že Evolve trpělo nedostatkem hráčů, je jako říct, že svět trpí nedostatkem draků. 

Titul se až do svého vydání plavil na příznivých vodách se silným větrem hypu ve svých plachtách. Klidná plavba se změnila v tragédii až v den vydání, kdy hráči hru poprvé zapnuli. Veškeré nadšení vymizelo a USS Evolve nakonec úplně ztroskotalo na DLC útesu.

Turtle Rock Studios se rozhodlo napravit svou reputaci a vyslat do světa další loď, ta nyní nese jméno Evolve Stage 2 a plavit se s ní může úplně každý. A měl by, protože má bazén a je v něm poměrně zábava.

Vyplouváme

Analogie stranou, pro absenci recenze na původní Evolve je na místě nejprve krátce shrnout, co vás ve hře čeká. Tvář Hercule Poirota nás naučila milovat symetrii, proto nás napoprvé zarazilo, že na druhé straně pole od čtveřice nevidíme podobnou čtveřici, ale velkou slintavou stvůru.

Multiplayer 4v1 vás postaví do jedné ze dvou pozic. V té první se vžijete do jednoho ze čtyř lovců, každý s vlastní specializací (Assault, Medic, Trapper, Support) a úkolem zneškodnit obludu. V té druhé se ujmete kontroly nad zrůdou. Její cíl je podobně jednoduchý - musí prchat před lovci, lovit místní zvěř a nakonec se vyvinout. Pak stačí tento proces ještě jednou opakovat, otočit kartu a vrhnout se na lovce, přesněji na zařízení, jejímž zničením vyhrajete hru.

Evolve Stage 2 01

Herní styly obou stran jsou vysoce unikátní a mají své jasné výhody i nevýhody. Žádná z pozic není o nic horší než druhá a žádného Černého Petra nikdo tahat nebude. I přesto je ve hře systém preferencí, ve kterém si v pořadí od prvního k poslednímu určíte, jaké role vám sednou nejvíce a matchmaking na tomto základě rozhodne v čích botách (nebo drápech) se ocitnete.

Boj za rovnost lovců

Tvůrci se chytli odezvy a udělali v druhé fázi Evolve spoustu změn, které z něj udělali mnohem lepší hru. Všechny najdete zde, my vypíšeme pouze ty, jež podle nás měly největší dopad na hru.

Jednou z nejdůležitějších proměn prošli lovci, konkrétně Orbital Arena. Schopnost původně exkluzivní pro Trappera je nyní výsadou každého z lovců. V dostatečně blízkém dosahu ji může aktivovat každý a nemusí se bát, že mine - aréna se sama vytvoří kolem monstra a zaručeně jej chytí.

Evolve Stage 2 04

Trapper dříve představoval vůbec nejdůležitější povolání. Díky velké mobilitě obludy bylo nemožné s ní bojovat v otevřených prostorech, tým tedy musel spoléhat právě na něj, aby ji vystopoval a následně uvěznil. Pokud v této roli selhal, hra se proměnila v naprosto zoufalý hon, který lovci neměli šanci vyhrát.

Jeho role zůstala aspoň zčásti zachována, stále je odpovědný za vyhledání zrůdy, s čímž mu pomůže jeho nová schopnost Planet Scanner. Ta s 30 sekundovým cooldownem ukáže lovcům směr, kterým se bestie nachází. Tím nadále pomáhá k eliminaci nekonečných honiček a dává větší prostor akci.

Evoluce správným směrem

Změn se dočkala i nestvůra, ta je nyní o něco masitější, než předtím s větším množstvím brnění a zdraví, jež se nyní i rychleji obnovuje. Stala se i o něco pohyblivější s větší zásobou výdrže. Tím se zlepšuje její schopnost před lovci jak utíkat, tak s nimi bojovat.

Evolve Stage 2 03

Čeho všeho tyto změny dosahují? Přitažlivější, zábavnější a rychlejší hratelnosti, která se tolik neopakuje, soustřeďuje se na akci a i přes redukci týmové kooperace ji úplně nevynechává.

Cena neznámá

Na začátku sice bylo řečeno, že nic není zadarmo, Evolve Stage 2 je ovšem v aktuální době výjimkou. Díky absenci jakéhokoliv platebního modelu nemůžete do hry dát žádné skutečné peníze, ani kdybyste jste skutečně chtěli.

Existuje zatím pouze herní měna, kterou jste odměňování poměrně štědře, i když nesouvisle. Zatímco někdy vám zápas vynese celé jmění, jindy dostanete sotva spropitné. Jak dlouho tento stav setrvá není jasné. Jakmile se nějaký model objeví, k recenzi se vrátíme a aktualizujeme ji.

Verdikt

Hráčům, kterým vyhovovala autentická simulace stopování nestvůry, nová verze pravděpodobně nesedne. Pro všechny ostatní je ale nyní snažší se do hry dostat, pochopit ji a hlavně užít si ji.

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE - Evolve se vyvinulo v úžasnou F2P honičku bez mikrotransakcí

Žádné komentáře.