CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE – The Incredible Adventures of Van Helsing II nepotěší, ale zabaví

The Incredible Adventures Of Van Helsing Flash
Uzavřená beta nás moc nenadchla, a tak jsme byli zvědavi, jak se vývojáři vypořádají s nedodělky za pouhé dva měsíce. The Incredible Adventures of Van Helsing je série s velkým potenciálem a je obrovská škoda, že tohoto faktu Neocore Games příliš nevyužívá.

Před pár lety mrtvý žánr akčního RPG povstal z hlubin svého hrobu. Začal k sobě přitahovat nové stoupence a následně donutil i krále na odpočinku opět usednout na svůj trůn, který na nějaký čas opustil, ale nikdy na něj nepřestal myslet. Dnes? Diablo III se opět drží na výsluní, což potvrdil nedávný datadisk Reaper of Souls, Torchlight II si taktéž vede skvěle, Path of Exile vyplnil mezeru F2P a na trh se hrnou stále nové hry, které si užívají vyvolané poptávky po tomto druhu zboží.

The Incredible Adventures Of Van Helsing Ii Screenshot 09

V dnešním světě videoher je velmi těžké se prosadit s něčím naprosto novým, a proto se vyplatí se svézt na vlně popularity někoho jiného, ale aby zároveň nedošlo na definitvní odsouzení konkurencí a videoherními kritiky, tak se vyplatí vložit do projektu i něco originálního. To přesně udělali kluci z Neocore Games. Vzali skvěle fungující čirou hratelnost diablovského akčního RPG, a to vše zaobalili do pohlcujícího světa, který zplodil spisovatel Bram Stoker.

The Incredible Adventures Of Van Helsing Ii Screenshot 10The Incredible Adventures Of Van Helsing Ii Screenshot 11

První díl onoho počinu se jim velmi povedl. Sice trpěl několika neduhy, ale vše nakonec přebil svým celkovým ztvárněním. Proto není divu, že se na druhý titul čekalo s otevřenou náručí. Před dvěma měsíci vyšla uzavřená beta pokračování dobrodružství o Van Helsingovi, ale na nás moc v redakci nezapůsobila, spíše zklamala. Co stihli vývojáři za dva měsíce, mezi kterými hra finálně také vyšla, opravit? Je výsledný koncept lepší než předpovídalo naše preview? 

Inspirace od pana Stokera tu je, ale stejně kvalitní příběh zde nečekejte

Příběh druhé hry o synovi Abrahama Van Helsinga se odehrává po událostech předchůdce. Hlavní hrdina se probudí v ruinách starého vězeňského zařízení pod hromadou trosek. Zde se seznámí s tajemným duchem zuboženého účastníka laboratorních experimentů, který si nechá říkat „Prisoner Seven“. Ten následně pomáhá Van Helsingovi v cestě za porážkou zla. Slušně vyprávěný příběh se však dá velmi dobře dopředu předvídat a hraje spíše roli kostry, na níž staví celý koncept.

The Incredible Adventures Of Van Helsing Ii Screenshot 3

Již od začátku si lze všimnout nezáviděníhodných změn. Hráč si nemůže vybrat z více jak tří postav (uzavřená beta jich nabízela šest). K dispozici se nachází pouze voják, mág a inženýr, což se neliší od konkurenčních produktů, ba naopak za mnohými z nich v tomto ohledu silně zaostává.

K RPG jistě patří vývojový strom. Ten opět zůstává stejný. Uživatel může svůj charakter obohatit o aktivní i pasivní schopnosti, triky a aury. Bohužel se jen ve výjimečných případech jedná o boj ovlivňující dovednosti. Vyplatí se tedy investovat body do poškození se zbraní a vynechat hlouposti v podobě krátkých posunů nebo dočasné neviditelnosti. Kdykoliv jindy by šlo o příjemnou taktickou vložku, ale nepřátelé mají jediný cíl: „Zabít Helsinga!“

Typické akční RPG - mlátit vše okolo sebe hlava nehlava

Umělá inteligence se dělí na pár primitivních jednotek. Jedny jsou odolné a chodí pomalu, druhé odstřelují hráče z dálky a třetí se ve skupinkách přiblíží na tělo. Samozřejmě se zde nachází i bossové barvou a velikostí odlišeni od zbytku armády. Ti nedají hráči nic zadarmo. Nicméně se stačí naučit pár pevně daných postupů, jak nad nimi vyzrát, a následně je opakovat stále dokola.

The Incredible Adventures Of Van Helsing Ii Screenshot 12The Incredible Adventures Of Van Helsing Ii Screenshot 05

K samotné složce soubojového systému. Ten se od konkurence vůbec neliší. Stačí klikat jako o život a občas se vytasit s nějakou aktivní schopností. Při potyčkách přijde vhod i společnice z minulosti, Katarina, duch půvabné mladé drzé charismatické šlechtičny. Ta se projevuje, jak dobrými bojovými schopnostmi, tak i béčkovým vtipem v dialozích. Jiné postavy krom ní, Vězně číslo sedm a nápomocné chiméry si hráč asi zapamatovat nestihne.

Ve svém úkrytu v podzemí Van Helsing vede svou malou armádu a pár jedinců, kteří jsou ochotni s nim spolupracovat. Krom kupců, alchymistů, techniků, kovářů a zlatníků se zde nachází elitní vojáci, které lze posílat na výpravy (podobně jako například v Assassin's Creed: Brotherhood), aby získávali peníze a vybavení. Lze je vylepšovat a následně posílat tam, kde se jejich schopnosti nejvíce uplatní. To samé lze provádět i s chimérou.

Tower defense je dobré zpestření

Samostanou částí The Incredible Adventures of Van Helsing II se stávají tower defese pasáže, kdy hrdina rozmístí na předem určená místa pasti, které si vylepšuje za přidělené body a hned na to vyčkává na hordy nepřátel. Jako v minulém díle se jedná o příjemnou vložku, avšak již trochu ohranou a nepropracovanou.

The Incredible Adventures Of Van Helsing Ii Screenshot 04

Jak bylo řečeno, hra čerpá z univerza vytvořeného spisovatelem proslulého Drákuly. Díky tomu získává prostředí velmi neobvyklý nádech steampunkového sci-fi protkaného magickým fantasy. Zdánlivě dva neslučitelné vesmíry zde spolu skvěle koexistují.

The Incredible Adventures Of Van Helsing Ii Screenshot 13The Incredible Adventures Of Van Helsing Ii Screenshot 06

Od uzavřené bety se hlavní město Borgova nezměnilo. A to vůbec. Svým způsobem se tato totožnost s prvním Van Helsingem promítla do celé hry, ale pouze zčásti. Tvůrci využili téměř stejnou škálu assetů při tvorbě prostředí. Stromy, postavy, domy, textury, zbraně, zvuky... Bohužel se to projevuje na častém „tohle jsem už viděl“ efektu. Až na Borgovu došlo naštěstí na vytvoření nových lokací.

Chtělo by to už změnu

I po technologické stránce se jedná o totožnou hru. Před rokem použitá technologie trpěla špatným vyhlazováním hran, ucházejícími efekty, texturami o nízkém rozlišení a nepropracovanými animacemi. Tento neduh si s sebou nese i pokračování. Jako celek grafika neurazí, ale zázraky od ní čekat nelze. Hra na průměrných sestavách běží plynule okolo 50-60 snímků za vteřinu na FullHD a s vysokými hodnotami nastavení.

Velké mezery se objevují v textovém obsahu. Deník obsahuje pouze pár stran, dialogy se málo větví a ani nedisponují přílišnou délkou. Naproti tomu dabing na poměry hry velmi překvapí výběrem herců a stránka hudebního podkresu také potěší ušní bubínky.

Ti z vás, co vydrží u Van Helsinga až do konce příběhové linie, si mohou prodloužít zážitek skrze kooperační mód nebo PvP multiplayer. Ani jednou se nám však nepodařilo připojit do hry. Komu se však poštěstí, může okusit i tuto stránku díla.

Verdikt

The Incredible Adventures of Van Helsing II je průměrné RPG, které je z vod vyzdvihnuto originálním zasazením a celkovým zpracováním. Zajímá-li vás Bram Stoker nebo se vám líbil první díl, neváhejte s nákupem. Dosahuje kvalit původního titulu a celkově lze říci, že se od něho moc nezměnilo. 

Galerie ke článku

Michal Klacik

V roce 2010 začínal jako redaktor RecenzeHer.eu, od dubna 2012 působil na pozici editora serveru inGamer.cz. Počátkem roku 2014 se redakce i část obsahu inGameru přesunula pod CDR.cz. Tam nyní zastává pozici redaktora pro herní i IT rubriku.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE – The Incredible Adventures of Van Helsing II nepotěší, ale zabaví

Žádné komentáře.