CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE - LEGO Movie: The Videogame vás zavalí kostičkami

LEGO Movie je doprovodná herní adaptace k snímku, který je právě v kinech. Co si budeme nalhávat, zpracování filmu v podobě hry většinou není úspěšné, ba naopak. V tomto případě se však jedná o výjimku. Naštěstí.

Utřete studený pot z čela, pomalu si oddechněte a nahoďte pohodu, protože další kostičkový titul se povedl a velmi příjemně zabaví. Přestože trailery naznačovaly, že film LEGO Movie bude úlet roku (nebudeme lhát, šílenost to je), nelze mu upřít vysoké kvality, které si hra propůjčuje i s velmi trefným humorem.

Jestliže se chcete podívat na film a zahrát si i jeho herní zpracování, rozhodně doporučujeme, abyste si první zašli do kina. LEGO Movie: The Videogame si ze snímku zapůjčuje "hrané" scény, které posouvají příběh, a mohlo by se tedy stát, že si určitou část děje vyzradíte, což by rozhodně byla velká škoda.

Všechno je tu BOŽÍ!

Děj se točí okolo naprosto obyčejného obyvatele městečka Bricksburg, Emmeta. Ten, přestože neoplývá žádnou zvláštností - naopak se snaží spíše zapadnout - se dle proroctví stává Vyvoleným, jenž nalezne Piece of Resistance. S tímto tajemným předmětem má mít moc a zničit obávanou zbraň Kragel, kterou chce úhlavní záporák Lord Business zničit svět.

Hlavní zápletka nějakou originalitou zrovna neoplývá, ale to je účel, kterého film i hra plně využívají, protože ve svůj prospěch takto zpracovávají nejedno klišé a těží z něj to nejlepší. Díky tomu je nám servírován příběh tak vtipný a utahující si sám ze sebe, že se hráč prostě musí zasmát.

Emmetova cesta nás zavede na spoustu míst, kromě moderního Bricksburgu se podíváme i do Middle Zealand nebo LSD stavem inspirovaný Cloud Cuckoo Land. K Emmetovu tažení se přidá i několik známých postav v čele s Batmanem. Objeví se ovšem i Gandalf, prezident Lincoln, Brumbál, astronaut z 80. let, či LEGO želva ninja Michelangelo.

Fungující neměníme

Pokud jste s nějakým předešlým LEGO titulem obeznámeni, nehledejte v případě LEGO Movie nějaký zásadní rozdíl. Hratelnost, která je už řadu dílů zdařilá, není nutné měnit. Samotná příběhová linka dokončí hru jen asi z 20 %, zbytek obsahu si musí hráč odemknout zkoumáním a znovuzahráním úrovní, tentokrát ve Free Form režimu.

Přesto se najde pár novinek. První je hackovací minihra, která se spustí při pokusu nabourat terminál - jedná se o svižnou a nostalgicky zábavnou variaci na Pac-Mana. Další změnou je jakési zfinišování dané kapitoly, například v podobě honičky na dálnici, úprku před robo-kovboji, tanečním představením dělníků a podobně. Jedná se o obdobu koncových bossů, kteří byli v LEGO Marvel Super Heroes.

Poslední novotou je stavění dle plánů. V určitých místech je prostě potřeba postavit nějaký stroj, most či jiný předmět, na který je nejprve potřeba najít plány. Jestliže se zadaří, spustí se minihra, jejíž podstatou je rychlá volba správných stavebních dílků. Svižnější prsty znamenají vyšší odměnu.

Kostičky v detailním provedení

LEGO hry jsou posledních několik dílů opravdovou pastvou pro oči. LEGO Movie: The Videogame je o to hezčí, protože naprosto vše je tvořeno z kostiček LEGA, nikoliv jen interaktivní části světa, jako tomu bylo dosud. Upraven byl i model pohybu, kdy se postavy hýbou více jako skutečné LEGO figurky, tedy spíše "poskakují", než aby se jednalo o klasickou chůzi.

Přesto se najde pár neduhů, které celkové hodnocení sráží. Nejdříve tu máme kameru, jejíž neposlušnost trápí stavebnicovou sérii snad od prvních dílů. Občas má totiž tendenci neotáčet se, případně zabírat scénu tak, že bonusová místa (občas i ta postupově důležitá), nejsou vidět. Jindy se přihodí také problémy s grafickýcm ztvárněním - textury problikávají a text není vidět. Jediné řešení je vypnutí hry přes kombinaci ALT+F4. K těmto neduhům ale docházelo jen výjimečně.

Nejvíce ale zamrzí, že hra se při prvním spuštění po instalaci sice rozjede v plných detailech, ale pouze v rozlišení 1024x768. To lze změnit až po spuštění příběhu a odkoukání intro videa, takže první momenty hry jsou nepřirozeně roztahané (za předpokladu, že vlastníte širokoúhlý monitor).

Verdikt

Nejnovější kostičkový titul LEGO Movie: The Videogame se může směle řadit vedle svých starších bratrů. Malé problémy technického rázu sice zamrzí, ale na zábavnosti nijak zvlášť body neubírají. A pokud se vám líbil film, pak už rozhodně není co řešit.

Galerie ke článku

Tomáš Herodek

Patřil mezi novou vlnu autorů serveru RecenzeHer.eu, kde se z pozice redaktora vypracoval na zástupce šéfredaktora. Od roku 2012 je členem redakce inGamer.cz, nyní spadající pod herní sekci CDR.cz, kde zpočátku působil jako externí redaktor. V červenci 2014 se přesunul na pozici zástupce vedoucího herní rubriky.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE - LEGO Movie: The Videogame vás zavalí kostičkami

Čtvrtek, 27 Únor 2014 - 12:20 | Mem | Naše děti to nadchlo, dohrály to asi za týden,...
Čtvrtek, 27 Únor 2014 - 08:50 | Jan Novák | Přidám hodnocení z mého pohledu: - není čeština,...

Zobrazit diskusi