CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE – Nathan Drake se vrací se všemi díly v remasterované edici Uncharted

Uncharted Remaster Uvodni
Že to SONY myslí s remasterováním svých exkluzivních titulů vážně, dokazuje vydávání těch největších hitů z minulé generace na konzoli PlayStation 4. Dle posledního průzkumu to dokonce má i smysl. Přivítejme tedy znovuzrozeného Nathana Drakea.

Nathan Drake je dnes v herním průmyslu stejně známý, jako ve filmovém Indiana Jones. Mladý dobrodruh má za sebou tři velká a jedno „menší“ dobrodružství. Při těch většinou narazil na nějaký bájný poklad, získal srdce své vyvolené a jen tak mimochodem zachránil i svět. Není tedy divu, že se Drake objevuje nově i na PlayStationu 4.

První důležitou zmínkou je, že se remasteru dočkaly všechny tři velké díly, tedy Drake's Fortune, Among Thieves a Drake's Deception. To vše na jednom disku blu-ray disku. Navíc hra není ve výsledku pouze mišmašem textur ve větším rozlišením a s plynulejším frameratem, ale jednotlivé díly prošly výrazným faceliftem (obzvláště ten první).

Porovnání grafiky obou verzí Uncharted 1: Drake's Fortune (2007)

Původní díly už tu s námi jsou mnoho, nemá tedy příliš smysl rozebírat příběhy jednotlivých dílů, ale alespoň nastíníme okolo čeho se vlastně Drakeovy eskapády točí. V prvním díle se vydává hledat bájné El Dorado, ve druhém se po stopách Marca Pola rozhodne nalézt bájné místo Shangri-la a ve třetím legendární Atlantidu pouště. Samozřejmě nic není tak snadné, tedy není nouze o zrady, zvraty, hádanky, smrtící pasti a samozřejmě zlosyny, kteří poklady chtějí pro sebe.

Obsah se v singleplayeru nezměnil. Něco jiného je to u multiplayeru, který v kolekci zcela chybí. Na jednu stranu to chápeme, na druhou je škoda, že byl vyjmut i ten ze třetího dílu, který nabízel kooperační kampaň pro dva hráče a to i lokálně. Nejednalo se sice o kdoví jaké terno, nicméně takto dobrých akčních her s lokálním coopem je momentálně málo a absence tedy zamrzí.

Znatelnou změnou pak prošlo technické zpracování, a to zejména u prvního dílu. Zde si tvůrci pohráli s modely, kterým zjemnili hrany, upravili textury a celkově hra vypadá o dost lépe, než původní verze na PS3. I u druhého a třetího dílu je vidět určitý posun a mnoho modelů je detailnějších s oblejšími hranami, ale jelikož oba patřily již na minulé generaci ke špičce, rozdíly nejsou tak patrné.

Porovnání grafiky obou verzí Uncharted 2: Among Thieves (2009)

Je možná škoda, že se tvůrci neodhodlali pozměnit lehce ovládání a všechny tři díly synchronizovat. Narážíme třeba na to, že ve třetím díle je Nathan schopen odhazovat granáty nepřátel zpět. A zamrzí, když tuto opravdu cenou vlastnost nenajdete v prvním a druhém díle. Změn tedy doznala jen technická stránka, obsahová nikoliv.

Novinkami pak je jen foto režim, tedy možnost kdykoliv hru zapauzovat a pomocí filtrů a rámečků pořizovat unikátní fotky ze hry, pro našince pak titulkový překlad i prvních dvou dílů a nové obtížnosti (Průzkumník a Brutální). První je extrémně lehká, nepřátelé padají prakticky na jednu ránu a je pro úplné nováčky a hráče, kteří si chtějí užít pouze příběh. Brutální se odemkne po prvním dohrání na jakoukoliv obtížnost a je přesným opakem průzkumníka, kdy je hra extrémní výzvou a absolutně nic neodpouští. Poslední novinkou je přidání Speed Run modu, který počítá čas jednotlivých kapitol a následně časy porovnává s časy přátel.

Porovnání grafiky obou verzí Uncharted 3: Drake's Deception (2011)

Nového materiálu tak bylo přidáno minimum, převážně se jedná hlavně o drobnosti pro lovce trofejí. Na druhou stranu je dobře, že se v ničem stěžejním nikdo nevrtal a série tedy přináší na konzole stejně skvělý zážitek v grafice a s nádherně plynulou hratelností. Snímkování 60fps je zde totiž opravdu vidět a je znát – obzvláště v tomto typu her dokáže vysoký framerate hru opravdu vyzdvihnout.

Jak tedy zhodnotit Uncharted: The Nathan Drake's Collection? Nového obsahu moc není, ubyl multiplayer, ale pořád se jedná o naprosto skvělou sérii, která je zábavná i při opakovaném hraní. Je to stejné, jako se zábavným akčním filmem, který prostě neomrzí. Takže pokud hledáte parádní jízdu s moderním Indianem Jonesem, víte kde hledat.

Verdikt

Nathan Drake neztrácí ze své zábavnosti vůbec nic a bere novou generaci grafickým útokem. Nabízí skvělý zážitek veteránům, i novým hráčům, kteří se k původním dílům nedostali. Celkově tak o to více zvyšuje očekávání na nadcházející čtvrtý díl.

Tagy: 

Tomáš Herodek

Patřil mezi novou vlnu autorů serveru RecenzeHer.eu, kde se z pozice redaktora vypracoval na zástupce šéfredaktora. Od roku 2012 je členem redakce inGamer.cz, nyní spadající pod herní sekci CDR.cz, kde zpočátku působil jako externí redaktor. V červenci 2014 se přesunul na pozici zástupce vedoucího herní rubriky.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE – Nathan Drake se vrací se všemi díly v remasterované edici Uncharted

Středa, 4 Listopad 2015 - 15:08 | Xspy | Je to špína, je to hnůj .... ale pokud vydavatel...
Středa, 4 Listopad 2015 - 14:43 | Psycho Mantis | tyhle remastery nemám moc rád. Vývojáři tak jenom...

Zobrazit diskusi