CDR.cz - Vybráno z IT

RECENZE – staronový WipEout ukazuje, jaké nás čekají v budoucnu závody

nepřehlédněte
Wipeout 11
Nebudeme to dlouho tajit. Recenzovat „nový“ WipEout je poměrně oříšek. Za prvé proto, že se jedná o stoprocentní remaster, za druhé kvůli tomu, jak specifický a svůj tento titul (respektive celá série) je.

WipEout Omega Collection je totální definicí remasterů. Balení hry obsahuje předělávku celkem tří her, kterými jsou WipEout 2048, WipEout HD a jeho opravdu velký přídavek Fury. Na disku tedy nenaleznete nic víc než kompletní přepracování, na druhou stranu se jedná o celkem tři původní hry v jednom, tudíž porce zábavy je opravdu velká. Tedy popořadě... 

Wipeout 04Wipeout 01

Série WipEout jsou zběsilé adrenalinové futuristické závody vznášedel, které jsou občas okořeněny zbraněmi. Z počátku sice nejsou závody tak rychlé, ale v pozdějších fázích je tempo opravdu extrémní a jednotlivé okruhy jsou posléze spíše jednolité rozmazané šmouhy.

Bohatá nabídka

Jelikož se jedná o závodní hru, asi nabídka nějak extra nepřekvapí. Samozřejmostí jsou klasické závod (a to i časové), nebo jejich variace, kdy se sbírají různé power-upy jako například rakety, kulomet a jiné vychytávky. Speciální kapitolou jsou různé, a poměrně i originální, módy.

Wipeout 13

Například Eliminator, jehož cílem je sbírání bodů poškozováním a ničením oponentů. Další velkou výhodou je absolutní volnost v přepínání mezi jednotlivými kampaněmi. Některé režimy jsou přítomny jen v určitém dílu, ale hráč není omezen tím, že musí v jiné kampani postoupit do nějaké fáze.

Wipeout 09Wipeout 02

Možný je i rychlý závod pod pojmem Racebox, kdy se jen vybere mód, dráha, nastaví se parametry závodu a jede se. Doslova. Pokud si říkáte, že by tohle byl parádní zážitek na PS VR, pak musíme konstatovat, že i když by bylo opravdu lákavé si tímto titulem nechat vyvolat epileptický záchvat, WipEout Omega Collection podporu na VR nemá, i když k tomu poměrně dost vyzývá.

Velmi zvláštní hratelnost

Série WipEout má poměrně specifickou hratelnost. Prakticky jakákoliv chyba je nekompromisně potrestána tím, že se první místo oddálí. Opravdu nestačí mnoho a přední umístění je ztraceno. Vše je vlastně postaveno na prakticky detailní znalosti tratí, využívání urychlovacích platforem a hlavně precizního ovládání vznášedla.

Wipeout 08

Pokud to zní komplikovaně, nezoufejte. WipEout je poměrně přístupný i pro nováčky, jen si budou muset trochu zvykat na ovládání a vybírání zatáčet pomocí spouštění bočních brzd. Stačí ale pár závodů a umístění se začne zlepšovat.

Wipeout 05Wipeout 06

Jako u většiny závodních her i zde platí, že ten hlavní triumf tkví v multiplayeru. Závodění například v Need for Speed, Forze, nebo jiných známých značek s jinými hráči má rozhodně své kouzlo. To, co se ale zažije ve WipEout, je něco tak neskutečného a plného adrenalinu, že platí více než kde jinde pořekadlo: „To jinde nezažijete“.

Parádní remaster

Už na PlayStation 3 vypadal WipEout HD velmi líbivě, jelikož hra jela nativně ve FullHD při 60fps, což u konzolí rozhodně (bohužel) není standard. Omega Collection na nové generaci toto samozřejmě splňuje také, navíc v opravdu líbivé grafice, kdy je vše plné odlesků, neonů a futuristických strojů.

Wipeout 07

Kapitola sama pro sebe je hraní na PS4 Pro, kdy hra nabízí dva režimy. Jeden se zapnutým Motion Blur, kdy hra jede v upscalovaném rozlišení 2160p s uzamčeným frameratem na 60 fps. Pokud se Blur vypne, hra jede v nativním 4K rozlišení s plným vyhlazováním opět při 60 fps.

Wipeout 12Wipeout 14

Příjemnou třešničkou je soundtrack, který je přesně takový, jaký k takové hře očekáváte. Je plný elektronické hudby a naleznete zde jména jako Noisia, Code: Manta, Chemical Brothers, nebo třeba The Prodigy. Playlist obsahuje celkem 28 skladeb a po chvíli hraní si ho najdete například na Spotify, jelikož se zkrátka dobře poslouchá a příznivcům hudebního žánru poslouží skvěle jako tahák. 

Verdikt

WipEout Omega Collection je důkazem, že remaster starších her může být dobrým krokem. Jedná se o jedny z nejlepších a nejoriginálnějších exkluzivních závodů pro konzoli od Sony. Titul ocení pro jeho dávku adrenalinu nejen fanoušci série, ale také nováčci, kteří by měli poznat i jiné závodní hry, než ty automobilové a motorkářské. 

Tomáš Herodek

Patřil mezi novou vlnu autorů serveru RecenzeHer.eu, kde se z pozice redaktora vypracoval na zástupce šéfredaktora. Od roku 2012 je členem redakce inGamer.cz, nyní spadající pod herní sekci CDR.cz, kde zpočátku působil jako externí redaktor. V červenci 2014 se přesunul na pozici zástupce vedoucího herní rubriky.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE – staronový WipEout ukazuje, jaké nás čekají v budoucnu závody

Pondělí, 21 Srpen 2017 - 19:55 | petr22 | Pokud vynechas slovo "upscalovany" tak...
Pondělí, 21 Srpen 2017 - 16:12 | Miroslav Jasso | Řekl bych, že je to samé: https://en.wikipedia....
Pondělí, 21 Srpen 2017 - 12:38 | cyberreality | ehm ... jaky je rozdil mezi 2160p a nativnim 4k...

Zobrazit diskusi