CDR.cz - Vybráno z IT

RELOAD - Knights and Merchants je stále jednou z nejpropracovanějších strategií

Podívejte se s námi zpět do historie. Tentokrát zavítáme do středověku, abychom si připomněli legendární budovatelskou strategii plnou rytířů a obchodníků. Čím je výjimečná? Dokáže nás vůbec zaujmout ještě v dnešní době?

"Takové hry už se dnes nedělají," řekl by zarytý nostalgik. A do jisté míry by měl pravdu. Vždyť kdo by chtěl v dnešní době trávit hodiny (a hodiny) stavbou vlastní středověké vesnice s perfektně fungujícím systémem zásobování, na jehož konci stojí sešikované armády připravené ke zničení podobného ležení na druhé straně mapy? No, před 20 lety se takových nadšenců našlo mnoho. 

Přeci jen bychom však podobné hry našli i v současnosti. Kdybychom měli Knights and Merchants: The Shattered Kingdom k něčemu přirovnat, rozhodně by to byla série Settlers, pro níž, jako o hlavním zdroji inspirace právě v Rytířích a Kupcích, nemůže být pochyb. 

Knights and Merchants jsou typickou budovatelskou strategií ze staré školy. V čase svého vydání dosahovali lehce nadprůměrných hodnocení od herních kritiků, ale dodnes jsou v paměti mnoha hráčů zapsáni jako legenda žánru. Čím je to způsobeno?

Ačkoliv příběh o králi, kterého zradí vlastní syn toužící po královském trůnu poněkud dříve, než bývá zvykem, není nikterak originální ani strhující, jako základní motiv pro postup dvaceti úrovněmi hry plně postačuje. Do hry vstupujete jako králova poslední naděje, statečný hejtman, který se ujme zbytku sil přímo uprostřed bitvy. Potom, co se vám podaří odrazit útok nepřátelských vojsk, je třeba opravit hořící stavení, obnovit zásobování a připravit protiútok.

Drsný středověk

Principy jsou jednoduché, ale zároveň propracované a nekompromisní. Všechny vaše poddané musíte vycvičit ve škole. Všichni musejí jíst v hostinci. Všechny budovy musí být propojeny cestami z kamene, který těží kameník. Ke stavbě budov je kromě kamení potřeba také dřevo, které musí dřevorubec pokácet a tesař na pile nařezat. Farmář vypěstuje a sklidí obilí, pekař z něj v mlýně udělá mouku a v pekárně chleba. Všechno dává smysl, ale na všechno je potřeba pečlivě dbát. 

A takhle bychom mohli dlouze pokračovat, jednotlivých povolání a produkčních větví je totiž spousta a každá má svou nezastupitelnou roli. Vrcholem pyramidy je pak výroba zbraní a zbrojí pro výcvik vojáků. V téhle hře to mírovými cestami daleko nedotáhnete.

Typickým rysem titulu je příjemná, poklidná atmosféra, která má za následek dlouhé hodiny strávené vypipláváním osady do nejmenších detailů, čistě z radosti pro hru samotnou. Když vás pak napadne nepřítel, je to jakoby vás vyrušila nechtěná návštěva při sledování oblíbeného filmu. Ne snad, že by bitvy nebyly zajímavé, často jsou opravdovou výzvou a zastihne-li vás nepřítel nepřipravené, loadingu se nevyhnete. Samotné stavění je ovšem tak naplňující, že s ním prostě nebudete chtít skončit.

Romantický středověk

A vůbec nevadí, že stavba budov trvá dlouho, že všichni poddaní chodí pomalu a celá hra jakoby se odehrávala v Řecku během siesty. Na dění na monitoru je totiž úžasný pohled, který stojí za to vidět i dnes, téměř dvacet let od vydání (od 17. září 1998). Ačkoliv grafika trpí nižším rozlišením, je okouzlující svou detailností v animacích postav.

Všechno se hýbe a kypí životem, postavy přímo vidíte při práci, a tak se často přistihnete, že neděláte nic, než se kocháte svým urbanistickým výtvorem. K líbivé grafice se přidává příjemná dobová hudba se spoustou nezapomenutelných melodií, a pomalu ale jistě tak utahuje smyčku kolem vašeho krku. Od téhle hry se jen tak neodtrhnete.

Nutno přiznat, že některé prvky hry už dnešního hráče budou spíše štvát. Pomalé herní tempo je v ostrém kontrastu se soudobými trendy, stejně jako nemilosrdná hardcore hratelnost. Po čtyřech hodinách hraní můžete velice snadno zjistit, že jste se na nepřítele špatně připravili a nezbude vám, než začít znovu. Samotné bitvy také nejsou pro žádná strategická ořezávátka.

Raný středověk

Spousta hráčů volala po regulérním druhém díle. Na ten si autoři netroufli (nebo k němu spíše nedostali příležitost), vytvořili však alespoň datadisk s podtitulem The Peasants Rebellion, který do hry přidává několik povolání a nových typů vojáků, včetně dalších map. Parta nadšenců také pracuje na neoficiálním remaku, který řeší některé problémy původní hry a přibližuje ji dnešním hráčům.

Díky GOG.com je možné zahrát si hru (včetně datadisku) i na nových systémech. Pokud si vyšetříte nezbytné množství času, dostane se vám ryzího zážitku, který je v dnešních hrách už velice vzácný. Pro všechny milovníky středověku a budovatelských strategií naprostá povinnost. Pro ostatní alespoň nostalgická vzpomínka.

Jan Jindra

Původně jako externí redaktor se v roce 2011 přidal k týmu portálu RecenzeHer.eu, kde později zaujal post redaktora. O rok později na stejné pozici přešel pod křídla serveru inGamer.cz, s jehož redakcí od roku 2014 pokračuje na CDR.cz, znovu jako externí redaktor. Mimo internetové publicistiky se svými příspěvky podílí také na tvorbě tištěného herního časopisu Score.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RELOAD - Knights and Merchants je stále jednou z nejpropracovanějších strategií

Neděle, 30 Duben 2017 - 14:51 | Sinuhet | Četl jste článek? "Kdybychom měli Knights...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 11:24 | petr22 | K&M neni nic jineho, nez kompletne...
Čtvrtek, 24 Listopad 2016 - 09:55 | Miyuki | Jo K&M a Wiggles/Diggles to jsou srdcovky a...
Středa, 23 Listopad 2016 - 16:26 | Nox | To je aj Settlers. A predsa su to vsetko...
Středa, 23 Listopad 2016 - 09:34 | scobra1cz | Banished je úplně jiná hra...
Středa, 23 Listopad 2016 - 09:33 | scobra1cz | Akorát tyhle dvě hry nemají s K&M nic...
Středa, 23 Listopad 2016 - 08:04 | Nox | Ak sa vam tento zaner paci a vadi vam ta vojenska...
Středa, 23 Listopad 2016 - 07:53 | Martes | Rád jsem si zavzpomínal. Mimochodem - hra je...
Pondělí, 21 Listopad 2016 - 15:23 | Psycho Mantis | Pěkné Retro, ale není to moc zajímavé. Za ty roky...

Zobrazit diskusi