CDR.cz - Vybráno z IT

Remedy vs Rockstar: Kdo má právo na písmeno R?

Zdroj: Shutterstock

Vydavatel her Take-Two Interactive podal námitku proti novému logu finského studia Remedy Entertainment, u kterého tvrdí, že je příliš podobné logu Rockstar Games. Je to oprávněný spor, nebo jen snaha o zneužití ochranné známky?

Remedy Entertainment je známé svými kvalitními a originálními hrami, jako jsou Max Payne, Alan Wake, Control nebo Quantum Break. V dubnu 2023 se rozhodlo pro změnu svého vizuálního stylu a představilo nové logo, které se skládá ze tří propojených písmen R. Podle Remedy je to způsob, jak vyjádřit svou evoluci, rozmanitost a vizi.

Rockstar Games je zase jedním z nejúspěšnějších a nejvlivnějších vývojářů her na světě, který stojí za sériemi jako Grand Theft Auto, Red Dead Redemption, L.A. Noire nebo Bully. Jeho logo je také založeno na písmenu R, které je vepsáno do hvězdy. Rockstar používá toto logo už od roku 1998 a je neodmyslitelně spojeno s jeho značkou.

Zdroj: Shutterstock

Obě studia spolupracují na remasterovaných verzích prvních dvou dílů Max Payne, které Remedy vytvořilo a Rockstar vydalo. Nicméně, jejich vztah se může zkomplikovat, protože vydavatel Take-Two Interactive, který vlastní Rockstar, podal v září 2023 námitku proti novému logu Remedy u Úřadu pro duševní vlastnictví Spojeného království. Take-Two tvrdí, že logo Remedy porušuje ochrannou známku Rockstar a může způsobit zmatek u veřejnosti.

Tento spor vyvolal mnoho reakcí v herní komunitě, která se ptá, zda je námitka Take-Two oprávněná, nebo jen snahou o zneužití svého postavení na trhu. Někteří poukazují na to, že logo Remedy je dostatečně odlišné od loga Rockstar, a že písmeno R není výlučným symbolem žádného studia. Jiní zase upozorňují na to, že Take-Two má povinnost chránit svou ochrannou známku a zabránit jejímu znehodnocení nebo záměně.

Zatím není jasné, jak se tento spor vyvine, a zda se obě strany dokáží dohodnout mimosoudně, nebo budou muset čelit soudnímu řízení. Jisté však je, že se jedná o zajímavý případ, který ukazuje, jak citlivá je otázka ochrany duševního vlastnictví v herním průmyslu, a jak může ovlivnit vztahy mezi různými subjekty.

Diskuse ke článku Remedy vs Rockstar: Kdo má právo na písmeno R?

Sobota, 20 Leden 2024 - 10:53 | RedMaX | Už to vyřešili, před 2 měsíci. Někdo si toho...

Zobrazit diskusi