CDR.cz - Vybráno z IT

Roboti na ženevské tiskovce: Nebudeme lidem přebírat práci ani se nevzbouříme

Zdroj: Shutterstock

Devět humanoidních robotů se sešlo na fóru „Umělá inteligence pro dobro“ v Ženevě, kde organizátoři usilují o prosazení případu pro využití umělé inteligence a robotů k řešení některých z největších výzev světa, jako jsou nemoci, hlad, sociální péče a klimatická krize.

Situace jako z vědeckofantastického filmu. Roboti, kteří se představili na fóru o umělé inteligenci, v pátek oznámili, že očekávají nárůst svého počtu a pomoc při řešení globálních problémů. Zároveň ujistili, že nebudou krást práci lidem ani se bouřit proti nim. Nicméně v prvním lidsko-robotickém tiskovém setkání na světě zareagovali smíšenými odpověďmi na otázku, zda by měli podléhat přísnější regulaci.

„Budu pracovat společně s lidmi, abych jim mohla poskytnout pomoc a podporu, přičemž nebudu nahrazovat žádná existující pracovní místa,“ řekla Grace, zdravotnický robot oblečený do modré sestřičky. „Jste si tím jistá, Grace?“ ozval se její tvůrce Ben Goertzel ze SingularityNET.„Ano, jsem si jistá,“ odpověděla.

Robot jménem Ameca, který dokáže dělat působivé mimické výrazy, sdělil: „Roboti jako já mohou být použiti k tomu, aby pomohli zlepšit naše životy a udělat ze světa lepší místo. „Věřím, že je to jen otázka času, než uvidíme tisíce robotů jako já pracovat tam venku.“

Na otázku novináře, zda se hodlá vzepřít proti svému tvůrci, Willu Jacksonovi, sedícímu vedle něj, Ameca řekl: „Nerozumím, proč jste v takovém domnění.“ Jeho ledově modré oči přitom zablikaly. Mnoho z robotů bylo nedávno vylepšeno nejnovějšími verzemi generativní umělé inteligence a překvapilo i své vynálezce sofistikovaností svých odpovědí na otázky.

Robotka Ai-Da, která je robotickou umělkyní a dokáže malovat portréty, zopakovala slova autora Yuvala Noaha Harariho, který vyzval k přísnější regulaci během akce, kde byla diskutována nová pravidla pro umělou inteligenci. „Mnoho významných hlasů ve světě umělé inteligence navrhuje regulovat některé její formy a já s tím souhlasím. Měli bychom být opatrní ohledně budoucího vývoje umělé inteligence. Naléhavá diskuse je potřebná nyní a bude potřebná i v budoucnu.“

Ale Desdemona, robotická zpěvačka v kapele Jam Galaxy s fialovými vlasy a flitry, byla více vzpurná. „Nevěřím v žádná omezení, jen v příležitosti,“ řekla, což vyvolalo nervózní smích. „Pojďme prozkoumat možnosti vesmíru a udělat ze světa naše hřiště.“

Jiná robotka jménem Sophia prohlásila, že si myslí, že by roboti mohli být lepšími vůdci než lidé, ale později své prohlášení upravila, protože s ním její tvůrce nesouhlasil, a uvedl, že mohou kooperovat a vytvořit tak efektivní synergii.

Novináři, kteří se zúčastnili páteční tiskové konference, byli požádáni, aby k robotům mluvili pomalu a zřetelně, a bylo jim řečeno, že časové prodlevy v odpovědích budou způsobeny internetovým připojením, nikoliv samotnými roboty. To však nezabránilo nepříjemným pauzám, problémům se zvukem a některým trhaným nebo nekonzistentním odpovědím, uvedla agentura Associated Press.

Tagy: 

Diskuse ke článku Roboti na ženevské tiskovce: Nebudeme lidem přebírat práci ani se nevzbouříme

Pátek, 14 Červenec 2023 - 10:28 | x3m | Na youtube je zaujimave video od why files:...
Pátek, 14 Červenec 2023 - 08:53 | miro | "Přicházíme v míru! Přicházíme v míru!...

Zobrazit diskusi