CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Rusko bude cestovat novou lodí s jaderným pohonem na Jupiter

Při termínech Roskosmosu přičtěme tak nejmíň 20 let.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V šestnáctkové soustavě?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A není to jedno? Do té doby stihnou vyhlásit nový program se stejně pochybným termínem :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždy, když čtu o kosmických plánech té průmyslově zaostalé zemičky, kde vždy veškeré finance rozkradou dříve, než něco postaví nebo vyrobí, tak se musím smát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Povedal pepicek z ceskej kotliny, kde ani nevedia a netusia co znamena slovo korupcia.
Premiera robi estebak a ponovembrovy privatizer/zlodej, vedenie agrofertu a ministerstvo polnohospodarstva je tataz budova ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Což je ovšem proti nekonečnému bordelu v Rusku naprosto nicotné...
Ale že robotiku mají špičkovou:)))
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/robot-rusko-muz-v-kostymu.A181213...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s jedním názorem v diskusi pod článkem v odkaze. Je to snaha zakrýt fakt, že na Pražském hradě mají dokonalého androida.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, za dob Sovětského svazu, kdy byl vesmírný program znakem prestiže a snahou předběhnout USA, tak se tam pumpovaly jiné finance a nelze rusům upřít velké zásluhy v této oblasti (i když často za jakých podmínek a souvislostí, ale to nechme plavat). Nyní ale program spíš přežívá na financích z USA, kdy fungují jako taxislužba na ISS (když USA přišlo o raketoplány) v lodích Sojuz, jejíchž počátky se datují na desítky let zpět.

Doba programů Vostoků, Voschodů, Geminy, Apollo, Saljutů a MIRu je mnohem zajímavější. Hodně věcí bylo nových, neprozkoumaných, nevyzkoušených, takže se děly opravdu zázraky. Když si člověk vezme, jak primitivní byly tehdy některé technologie, tak je obdivuhodné, co všechno dokázali. I když často za jakou cenu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice nevím z kterýho powerpointovýho mozku tenhle Zeus přišel, ale 500kW bude zřejmě výkon pro napájení všeho jen ne motorů. Protože tenhle výkon by stačil tak pro pár tunový satelit, ne po kosmickou loď těžkou desítky tun.

Navíc TEM poskytuje minimálně megawatt elektrické energie a taky to není žádná hitparáda se kterou by se počítalo pro lidské mise.

Jediná možnost by byla, že by Zeus byl termální jaderný pohon a těch 500 kw je jeho vedlejší produkce elektřiny.

Aktuální kosmický program Ruska je pregnantní ukázka toho, že ho Putin chce skrze Rogozina zcela zničit. Nevím co Vladimirovič má proti kosmonautice, ale asi to bude nějaké zásadní trauma z dětství.

NASA i když je konzervativní a poslední dobou točí dokola hlavně mise co už dávno dělala, tak se stále malými krůčky posouvá vpřed a to má na krku tu pijavici Muska, kterej dost maže výhodu NASA ve financích. Ruský kosmický program však jde vzad a například ten TEM museli Rogozinovi vzít z pracek, protože by to dopadlo jinak jako všechno ostatní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takto sebrat pomateným ruským trollum poslední naděje,to se přece nedělá:))) Oni stejně jako celé Rusko žijí z naděje je JEDNOU bude Rusko velká mocnost a ne země suchých záchodů přežívající jenom díky vývozu surovin.Problém je ten že o velkém Rusku zvaní posledních 30 let a přitom padají čím dál tím více na hubu...
Podobné plány jsou v případě Ruska více jak úsměvné,ani zbraně jim moc nejdou a to je ,,výkladní skříň,, ruské čerpací stanice.Smutné....
Možnosti Ruska končí u toho někoho otrávit,vyhodit muničák,napadnout a okrást souseda ale to je tak vše...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já sám jsem pomatený ruský troll, podle místní protiruské úderky.

Jinak Rusko je velká mocnost, ovšem velikosti SSSR se neblíží a ani nemohou. Částečně za to může jejich mentalita, ale dost viny je i na slabochovi Putinovi. Nepochopil, že SSA se musí jednat pouze a jedině z pozice síly a to znamená občas jim dát přes tlamu i v případě, že to ti šašci vyeskalují do jaderné války.

Oni totiž vazalové spojených států jsou vazaly jen dokud budou SSA největší bijec na dvorku. Jakmile dostane pěstí, tak ho opustí i ti nejvěrnější ratlíci.

Jinak k těm možnostem Ruska ... dokázali zvrátit jednu válku s expedičním sborem jehož velikost by nám nestačila ani na uhlídání toho muničáku, takže zase tak špatně na tom nebudou, nemyslíš?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Rusko jim má dát po hubě, i když to vyeskalují do jaderné války. To může napsat jen skutečné hovado, diagnózou spíš debil. Ale mezi Rusy bys s tím zapadl. Co je po tom, že budou žrát seno a většina z nich chcípne, hlavně že Rossija bude bolšaja...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No po hubě dostávají hlavně Rusové,ale u nich tradice prohrávat:))) Rusko je samo o sobě nekonečná prohra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rusko je zajisté velmoc...V počtu suchých záchodů,bídného dožití,počtu ožralů a nemluvě o tragickém sociálním a zdravotním zázemí...
Jinak v reálu je to ekonomický trpaslík nemaje mimo surovin a rozlohy nic.Jistě máš doma ruský počítač,pračku,auto,televizi...Že ne? Čím to? Taková VELMOC:)))
Stejně tak je smutným faktem že Rusko nemá žádného spojence,jenom zoufalé diktátory které dočasně podporuje.A v momentě kdy dojdou bezcenné Rublíky daný diktátor končí...
Myslíš ten expediční sbor v Syrii který dostal x krát napráskáno? Naposled Turek vyhladil ruské žoldnéře tak že s brekotem utíkaly do Moskvy:))) Jojo,Wagnerovci,Ruská ,,elita,, Nebo Jelita? To spíš:)))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Například ve spotřebě alkoholu na osobu jsou dávno mimo špičku, překonalo je jak Slovensko, tak Česko. Ostatní vaše "informace" jsou podobného rázu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je složitější, samohonka se do oficiálních statistik nedostane...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Copak Samohonka,ale takový čistič na vany je pro Rusa ta pravá mňamka:)))
https://www.lidovky.cz/svet/socialne-slabi-v-rusku-na-vodku-nemaji-piji-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vitaj Hitlera v prahe, v '46 volit komunistov, dodavat zbrane syrskym teroristom, podporovat prevraty v Bielorusku, ci po siedmych rokoch zahadne urcit vinika vybuchu municku bez dokazov ..... sikovna krasna zemicka ....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Za rodinu, za Stalina, urrrraaaa. Málo vás tatíček Stalin nechal pochcípat, molodci, pořád máte potřebu obdivovat diktátor, masové vrahy a válečné zločince?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Možná se to k vám do skoro Maďarska ještě nedostalo,ale plácáš kraviny.Nebo to máš jako následky ruského hnusu zvaný Sputnik? :)
CCCP rozpoutalo spolu s Německem 2WW to že se to Kremrolím nelíbí je věc druhá.
Nikdo mimo Bělorusů neplánuje svrhnout toho směšného diktátorka,co by Evropa dělala s zástupy žebráků z Běloruska.Stačí že Rusko je Žebrákostán sám o sobě.
Rus prokazatelně vyhodil muničák a KONEČNĚ se vyhostila Ruská špionská pakáž maskující se jako ambasáda.Škoda že se jim nezavřelo vše...
A že je Rusko krásná země o tom není sporu,hlavně jak krásné nemocnice mají:)))
https://www.youtube.com/watch?v=ixaR_IyVLfU

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Měl byste se hodně dovzdělat a pak stydět.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o to rozpoutání války, tak má naprostou pravdu. SSSR umožnil německé armádě cvičit na jeho území po celá 30. léta a tím obcházet Versaillské dohody. Po podepsání paktu Molotov Ribbentrop pak umožnil Hitlerovi útok na západ bez obav o otevření druhé fronty a ještě ho další 2 roky zásoboval surovinami - poslední vlak projel ve stejný den, kdy Hitler na SSSR v roce 1941 zaútočil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to se přece v Rusku neříká že? Teroristické Rusko dlouhé roky bojuje za překroucenou historii o tom že 2WW začala až přepadením Ruska....Vůbec se jim nehodí prostý fakt že CCCP bylo více méně spojenec Hitlera,napadlo Polsko a Finsko a dost pravděpodobně chystalo se napadnout Evropu potažmo Německo jenom je Hitler o pár týdnů předběhl....Stejně tak Rusové rádi ,,zapomínají,, jak pozitivně přivítal Stalin porážku Francie...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak třeba jim to vyjde podle plánu, proto létají už 50 let sojuzem, protože vyvíjí novou raketu. U nich se přeci jde na všechno odlesa, aby se bránili před invazí tak vyvíjí útočné zbraně atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jaderný pohon? Jakým způsobem proboha? Běžné elektrárny získávají energii vařením vody na pohon pární turbíny, tohle si fakt nedokážu představit u raket, zvláště, když rakety používají reaktivní fyzikální pohon (3. newtonův zákon). U letů do kosmu rozhoduje každý kg váhy a jen stínění jaderného reaktoru je pořádně těžké.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak dovedu si představit že máte na mysli, že pohon je jako by z ničeho. To ale není pravda, dodává se jako médium třeba vodík. Ale u normálních motorů je chemická reakce, hoření. Tady né, jaderný pohon je na to aby z vodíku udělal plazmu, a tu ohřál na třeba 1M°C a ta pak opouští výstupní komoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U takovýchto reaktorů se bude typicky používat plynová turbína. Stínění je zpravidla jen na jedné straně (viz třeba https://i.stack.imgur.com/waGTx.png), takže je podstatně lehčí. Ve vesmíru jádro reaktoru nemusí být stíněné, protože nikoho neohrožuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://en.wikipedia.org/wiki/RD-0410
https://en.wikipedia.org/wiki/TEM_(nuclear_propulsion)

první má slušný tah a akceptovatelné ISP pro lidské mise
druhý má vynikající Isp, ale nízký tah. Pro lidské mise v takové konfiguraci se nehodí. Bylo by potřeba přidat 10-100 řádů na elektrickém výkonu a také výrazně zvýšit účinnost (oboje lze dosáhnout zvýšením teploty jádra a chladiče).

Stínění není problém, tyhle věci se stíní pomocí neutronových zrcadel a geometrického uspořádání aktivní zóny. Dosahuje se tím velice vysoké měrné efektivity stínění - například reaktor TEMu je při 4MWt a 7 tunách stíněn kompletně, tj. lze být těsně u něj po neomezenou dobu. RD-410 je stíněn částí přilehlou k plavidlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"například reaktor TEMu je při 4MWt a 7 tunách stíněn kompletně, tj. lze být těsně u něj po neomezenou dobu."

Tohle tvrzení nezní ani trochu věrohodně, viz https://www.russianspaceweb.com/tem.html :

"To protect all the systems aboard the spacecraft from harmful radiation, the reactor is placed behind a cone-shaped shield which forms a protected conical "shadow" free of dangerous particles."

Což je stejný princip jako o Kilopower a jiných podobných konstrukcí, tedy štít pouze v určitém prostorovém úhlu. Určitě nikdo rozumný nechce za provozu pobývat "těsně u reaktoru" takovéto konstrukce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad se tam vsichni vejdou :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si při pohledu na titulek vzpomněl na ten vtip z "doby nesvobody":

Volá jeden bača na druhého:

"Janó, vieš tó?"
"A čó?"
"Rusi letia na Mesiac!"
"A všecí?"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ten jaderny pohon je zaujmava myslienka.
Otazka je, ci je to spravna cesta. Kazdopadne dobre, ze rusi sa do toho pustili.
Momentalne pohony su na cestovanie vesmirom, tazko nepouzitelne.
Treba preskumat nove moznosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaderný pohon se bude výborně recyklovat pádem do atmosféry... jako Dlouhý pochod 5B.
- Stačí jen dostatečně přesně vypočítat, aby to nekontrolovaně spadlo na Washington.
- Pak se bude řešit jestli to byl úmysl nebo náhoda... přesně ta šedá zóna, která se hodí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pojéchali na Mars!
Akorát je tak trochu problém, že ještě nestihli vynalézt rozpustný toaletní papír... :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jste pod kontrolou nebo správou dluhu? Jste na černé listině? Snažíte se vyrovnat se svými měsíčními platbami? Chcete si koupit dům, auto nebo podnikatelský úvěr, ale podléháte kontrole dluhu nebo správě? Pokud jste na některou z mých otázek odpověděli ANO? Laskavě nás kontaktujte prostřednictvím whatsapp: +447451280545 nebo e-mailu: sllcapitaluk@gmail.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.