CDR.cz - Vybráno z IT

Projektor v telefonu podruhé - Samsung Galaxy Beam 2 s netradiční výbavou

nepřehlédněte
samsung-i8530-galaxy-beam.jpg
Notebooky a kamery s projektorem nejsou žádnou novinkou. Co tedy zkusit podobně vybavený smartphone? Projektor můžete mít díky Galaxy Beam 2 v kapse vždy při sobě, společně s výkonným telefonem.

Mobilní telefony nemusí nabízet pouze standardní výbavu, na kterou jsme dnes zvyklí. Výrobci se čas od času snaží přijít s inovacemi a zabudují tak do telefonu nějakou netradiční funkcionalitu navíc. Právě Samsung je v tomto ohledu poměrně aktivní s modely jako je Galaxy Camera (smartphone kombinovaný s kompaktem) či Galaxy Beam (s projektorem).

samsung-galaxy-beam-2_7.jpg

Jihokorejský výrobce v roce 2012 poprvé do chytrého telefonu zabudoval miniaturní projektor, což umožňuje uživatelům kdekoli na cestách promítat fotografie, ale klidně i prezentace či filmy.

Ačkoli se v případě projektoru nejednalo o žádné "dělo", jevil se model minimálně jako zajímá hračka pro nadšence. Po dvou letech se Galaxy Beam nyní konečně dočká svého nástupce. Beam 2, jak se netradiční mobilní telefon jmenuje, sází na design oblíbené řady Galaxy. Na horní straně zařízení s rozměry 134,5 × 70 × 11,6 mm se nachází čočka, která napoví, že je zde oproti běžným smartphonům něco jinak. Jedná se o projektor, jehož soustava čoček si vyžádala malé vyboulení na zadní straně.

china-announced-smartphone-samsung-galaxy-beam-2-with-pico-projector-1.jpg

Projektor s WVGA rozlišením (800x480 obrazových bodů) vzhledem k rozměrům neurazí, ale žádné filmové orgie rozhodně nečekejme. Další detaily ke specifikaci pikoprojektoru výrobce zatím neuvádí. Zařízení pohání 1,2 GHz čtyřjádrový procesor společně s 1GB RAM a operačním systémem Android ve verzi 4.2.2.

Displej s úhlopříčkou 4,66" překvapí nízkým rozlišením 800x480 pixelů, čímž spadne spíše do slabšího průměru. Nechybí slot pro paměťové karty, a to až do velikosti 32 GB. Nechybí Bluetooth, WiFi a vystačit si případný zájemce bude muset s 5Mpix kamerou.

samsung-galaxy-beam-2_1.jpg

Galaxy Beam 2 bohužel podle prvních zpráv zatím nemíří na světové trhy, ale pouze na ten čínský. Zkrátka zde není dostatečná kupní síla, což je z pohledu dostupnosti unikátních produktů v naší malé vlasti častý problém. Cena by se měla pohybovat na úrovni předchozí generace, tedy kolem 700 dolarů (cca 14 tisíc korun). 

Líbilo by se vám vůbec mít v mobilu projektor, nebo to považujete za zbytečnost?

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Projektor v telefonu podruhé - Samsung Galaxy Beam 2 s netradiční výbavou

Pondělí, 28 Duben 2014 - 14:05 | rman | Ja si umim predstavit promitani fotek na...
Pátek, 25 Duben 2014 - 10:17 | Duck Daffy | Tento týden jsem z mobilu promítal, ovšem na...

Zobrazit diskusi