CDR.cz - Vybráno z IT

Galaxy S5 je tu. Nenadchne, revoluci nezpůsobí, své zájemce si však zřejmě najde

nepřehlédněte
Samsung Galaxy S5 je prý designovka, má prý dobrý foťák, nabídne vyšší stupeň zabezpečení a svými funkcemi bude podporovat zdravý životní styl. Zkrátka komerční tuctovka, která pouze rozšíří prodejní řady a nevyšvihne technické specifikace na další úroveň.

Nemá cenu zakrývat naši rozpačitost, která balancuje na tenké hranici u propasti zklamání. Očekávání od Galaxy S5 bylo zdá se moc velké. Je nejspíš potřeba si uvědomit, v jaké fázi se aktuálně Samsung nachází. Řada mobilních telefonů Galaxy plní svou úlohu nanejvýš dobře, tzv. BOOM! či WOW! okolo Galaxy S3 není nutné tak brzy opakovat - proč zbytečně táhnout trh rychle vpřed, když zákazníci kupují to, co je?! Však jak ostatně uvedl kolega v online přepisu, samotný CEO JK Shin poděkoval zejména zákazníkům S3, kteří pomohli právě v nastartování tohoto „galaktického businessu“, což je pro nás jen potvrzení tohoto napsaného konstatování.

S5ka (vlevo) přináší zpět ostřejší hrany. Více se podobá starší S2 či prvnímu iPhone, nemyslíte?!

Samsung si tak mne v ruce a od Galaxy S5 neočekává nic jiného než zase úspěch. Protentokrát se místo na revoluci soustředil pouze na evoluci, dorovnává funkce konkurence a díky načasování (získané časovou rezervou od uvedení konkurenčních zařízení) lépe reaguje na vývoj konektivity a zlepšuje kompatibilnost s dalšími svými zařízeními. Soustředí se tak na vzájemnou propojitelnost, tedy tvorbu vlastního ekosystému produktů.

Co jsme to vlastně očekávali?

Zmiňme zejména displej s vyšším QHD rozlišením (2560x1440), vyšší paměť RAM s kapacitou až 3 GB (jako má model Galaxy J), již (pokud možno) standardně osazený vlastní octa-core Exynos 5, hliníkový obal (dvojí verze se nejevila úplně jako pravděpodobná, ale hovořilo se o ní), či technologie skenování očí a senzor otisku prstu (to poslední S5ka nakonec má). Kdybychom chtěli úplně všechno, tak od uvedení Galaxy S3 se těšíme i na první implementace YOUM displeje (pružný informační displej pro statusové informace)…

A co jsme nakonec dostali?

Vlastně nic z výše zmíněného, pomineme-li ten senzor otisku prstů, který je stejně ve své podstatně jen reakcí na jeho přítomnost u poslední verze iPhone z minulého roku. Smartphone Galaxy S5 v porovnání s mladším čtyřkovým bratříčkem jen sem tam něco navýšil, v podstatě nic nového nepřináší.

Síť

LTE

Displej

5.1” kapacitní FHD Super AMOLED (1920 x 1080)

Procesor

2,5 GHz Quad core, Qualcomm Snapdragon 801

OS 

Android 4.4.2 (Kitkat)

Fotoaparát

16 MPix (zadní), 2.0 MPix (přední)

Video

UHD@30fps, HDR, video stabilizace

Video kodek: H.263, H.264(AVC), MPEG4, VC-1, Sorenson Spark, MP43, WMV7, WMV8, VP8

Video formáty: MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM

Audio

Audio kodek: MP3, AMR-NB/WB, AAC/ AAC+/ eAAC+, WMA, Vorbis, FLAC

Audio formát: MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA

Vlastnosti/funkce 

IP67 (odolnost vůči prachu a vodě)

Ultra Power Saving Mode

Download Booster

S Health 3.0

Quick Connect

Private Mode

Kids Mode

Konektivita

WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac HT80, MIMO(2x2)

3,5mm výstup na sluchátka

Bluetooth 4.0 BLE / ANT+

micro-USB 3.0

NFC

A-GPS

IR

Senzory

Akcelerometr, gyroskop, proximetr, kompas, barometr, čtečka otisků prstů, měřič srdečního tepu

Paměť

RAM: 2 GB

Vnitřní paměť: 16/32 GB (+ microSD slot až do velikosti 64 GB)

Rozměry

142 x 72,5 x 8,1mm, 145 g

Baterie

2800 mAh 

Pohotovostní stav: 390 hodin / Doba hovoru: 21 hrs

Pojďme se nyní podívat podrobněji na specifikace a proložit si je prvními dojmy. I když to teď bude možná působit jako hloupý paradox, jsme rádi, že není úhlopříčka tak velká. Respektive že není velká, jak se původně spekulovalo. Pro nás je však i tak úhlopříčka telefonu za hranicí akceptovatelnosti, pět a kousek palce je zkrátka už moc. (Korejská tendenčnost všechno zvětšovat se dle nás nemůže setkat s takovým pochopením za hranicemi své vlastní země.) Disponující FullHD rozlišení se na první pohled jeví jako nakonec dostačující, naproti tomu reprezentace barev je ve srovnání s přechozími modely poněkud více výraznější – takové větší omalovánky. 

Výbavě dominuje čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 jen s o málo větším taktem než má pod plasty LG Nexus 5 se Snapdragonem 800. Pocitově tak reaguje telefon velmi svižně, zatím bez znatelných záseků či delší odezvy. Procesoru kontrují 2 GB operační paměti (tedy jako u S4), uživatel bude moci využít 16 nebo 32 GB vnitřní paměti, kterou lze nadále rozšířit o paměťovou kartu formátu microSD až do velikosti 64 GB.

Hlavním operačním systémem je nejnovější Android KitKat s nadstavou TouchWiz, která prošla taktéž drobnými úpravami, zejména co do úpravy zobrazení systémových ikonek. Ty jsou teď takové nějaké větší a barevnější (je to jak na semaforu), naše první dojmy nejsou zrovna moc pozitivní. V tomto případě to asi bude chtít více času, konečný verdikt by nám řekla recenze z delší zápůjčky.

Co se týče těla jako takového. Po všech stránkách je Galaxy S5 opět (i díky neuvěřitelné úhlopříčce) větší, tělo je celoplastové, displej se drží trendu zabíhat více do krajů. Na přední straně nalezneme známé hardwarové tlačítko Home, které je zároveň i oním senzorem otisků prstů - pro načtení je nutné přejet (nestačí přiložit), se dvěma senzorovými tlačítky (vyvolání kontextové nabídky a tlačítko zpět). Na pravém a levém boku nalezenem standardně umístěná tlačítka pro regulaci hlasitosti a zapnutí/vypnutí zařízení (toto tlačítko není však dostatečně vystouplé, trochu se hůře nahmatává a hlavně tiskne).

Záda telefonu zůstala taktéž plastová, což hodnotíme v tomto kontextu spíše pozitivně s ohledem na koženkovou imitaci u Note 3, které jsme na chuť rozhodně nepřišli. Právě zadní kryt slouží zároveň i jako designový prvek, je snadno vyměnitelný a bude dostupný s jemným vzorkem a to hned v několika barevných variantách (černá, bílá, modrá a zlatá).

Kde vzal Samsung inspiraci ke vzorku na zadním krytu? Přeci u náplasti.

Samozřejmě na zádech nalezneme 16MPix fotoaparát, pomocí kterého můžeme natáčet video až ve 4K (limit však pět minut). Pod ním najdeme duální LEDku osvětlení a snímač tepové frekvence. Pozitivně přijímáme přítomnost IR portu na horní straně telefonu, který je umístěn na druhé straně než 3,5mm vstup na sluchátka.

Telefon dle všeho splňuje certifikaci IP67, která garantuje odolnost vůči vniknutí prachu a také odolnost vůči vniknutí vody v maximální hloubce 1 metru po dobu 30 minut. Uvedení na světový trh (150 zemí světa) je naplánováno na 11. dubna. Cenovka nebyla prozatím potvrzena, odhadujeme však startovní hranici okolo 16/17 tisíc korun.

Závěrem: Co nám Galaxy S5 sděluje? 

"Jsem tu a své zájemce si rozhodně najdu. Nejde mi o to, abych zopakovala úspěch S3, vsázím na ověřený model a značku. Jsem vlajková loď a mám k tomu odpovídající a nejlepší HW specifikaci ve svých řadách. Dorovnám konkurenci, zlevním S4 a s pár "fičurkama" se tvářím, že mám i něco málo navíc. A opravdu mám, vyzkoušejte si to, jak vám například vylétne tep nahoru, když si mě vezmete do ruky. Nejsem tu kvůli revoluci a inovacím, tento krok letos přenechám nekomu jinému. Já se chci prodávat, očekávané si šetřím pro příště..."

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Galaxy S5 je tu. Nenadchne, revoluci nezpůsobí, své zájemce si však zřejmě najde

Úterý, 25 Únor 2014 - 21:17 | Spirit_pcf | Tak to je uzasny pokrok, po roku pridat...
Úterý, 25 Únor 2014 - 16:11 | aa bb | Odvtedy ked sa jedna o mobilne zariadenie, zvlast...
Úterý, 25 Únor 2014 - 14:51 | mixal 11 | To som jediny komu sa zda, ze S5 naozaj pokrocila...
Úterý, 25 Únor 2014 - 11:59 | Philip Fry | Myslíš, že tam je čtyřjádro na 2.5GHz proto, aby...
Úterý, 25 Únor 2014 - 11:36 | aa bb | Priznam sa ani neviem co ludia vlastne cakali....
Úterý, 25 Únor 2014 - 09:24 | Roxx | Hmm, takze +- jako LG G2, ktery je na trhu jiz...
Úterý, 25 Únor 2014 - 09:02 | bager | Kedy nabehne tizen ?

Zobrazit diskusi