CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k O čem sní motorkáři? Možná o chytré helmě s navigačním systémem

chbý tam dost podstatná věc radar detector

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Celkem drahe ne? Cena toho zarizeni bude 1-2 litry .... kdyby to davali o 5 draz nez normalni helmu, verim, ze by to byl bestseller, ale takhle je to spatnou cenovou politikou odsouzeno k zaniku .... panove asi nepochopili, ze tohle neni iphone:o)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Cituji: Pro motorkáře však zatím žádné podobné řešení neexistuje, a proto se musí spoléhat pouze na papírové mapy.

Co to plácáte za nesmysly? Já mám na motorce navigaci a naprosto bez problému ji dokážu přes BT Interphone ovládat hlasem. Nehledě na to že existují specializované (nepromokavé a optimalozované pro dotyk v rukavicích) navigace pro motorky

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No a právě proto zatím vybrali jen 2000 dolarů :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A jelikož nevyberou dost, tak to zruší, a peníze si nechají.. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tahle helma by byla velice popularni mezi motorkari kdyby nebyla tak priserne draha... Uz jenom to, ze si clovek nasadi helmu na hlavu a uz tam ma i navigaci tak je to o zarizeni mene na motocyklu a clovek pak nemusi resit az nekam prijede jestli si na bajku zapomnel navigaci nebo ne, helmu ma v ruce, klicek taky a nic dal neresi...
Proto si zatim vetsina takove napady resi individualne...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Osobne me prekvapuje kde je problem ... cekal bych, ze motocyklova helma s HUD bude totalne logicka a prvni vec co kazdeho napadne ... tak proc uz se takovych veci nevyrabi mraky?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to u motorek, platí tam také, že nic nesmí omezovat výhled? Takže bude ještě zajímavé jak se k tomu postaví dopravní inspektoráty. Snad kladně, protože to je menší zlo než sklopená hlava k navigaci. :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že největší háček ten s pozorností, druhý byl dosud cena. Každopádně řízení motorky probíhá na jiné bázi vjemů než u pilota. Na silnici se držíme relativně úzkého vymezeného koridoru a tomu se věnuje většina pozornosti (už při krátkém výpadku pozornosti řidič ztrácí směr), zatímco pilot se zajímá spíše o širší kontext, tedy polohu vůči zemi, nějaká přesná trasa zde není, ta jde stejně vyčíst jen z přístrojů. Často je výhled ven dokonce nicneříkající, respektive není žádný takže jediné informace jsou z přístrojů.

Na druhou stranu HUDy jsou zejména ve vojenských letounech a asi ne náhodou, protože pokud pilot provádí náročnější manévry a pohledem na přístroje krátce ztratí kontakt s vnější realitou, následný čas na reorientaci může být fatální.

Vlastně nejsem s to posoudit, jestli to bude rozptylovat nebo naopak pomůže řidiči třeba číst navigaci aniž by pozornost odpoutal od silnice.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi to jako zbytečná složitost. V helmě musí řešit zabrané místo a taky váhu (a baterie).

Tohle by přece mohlo jít vyřešit i projekcí navigace na větrný štítek..... Většina elektroniky k tomu potřebné by mohla být velikosti flashdisku a majitel by si ji vzal při odchodu od motorky s sebou a zůstala by tam jen projekční část napevno zabudovaná v přístrojovce.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

A helmu aby si k mašině přivařil, nebo bude za jízdy satelitovat správné místo kam mu navigace projektuje? Ne, tohle musí být na helmě, a externí zdroje jsou krajně nevhodné, proto je to uvnitř, a helma je také o něco větší..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím, ale na motorku sedám veskrze proto, abych si tady od těch navigací, mobilů, tabletů, počítačů a podobných serepetiček odpočinul. Když se potřebuju někam dostat, tak si dám na tankvak papírek, kterými městy mám projíždět, nebo mám jednoduchou mapu, kde je celá ČR asi na pěti stránkách A5 - taky na tankvak. A vůbec mi nevadí, když se někde ne chvilku ztratím, apoň se člověk podívá někam, kam by se jinak vůbec nedostal.

Je teda fakt, že kdybych dělal třeba pizzamužíka na skůtru v Praze, tak by možná taková helma byla cool, ale tam zase není "kompatibilní" ta cena.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To zase naopak já, když sedám na motorku, tak ... moment. Aha, já nemám motorku.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte a já trouba jsem si celou dobu myslel, že motorkáří sní o legální jízdě bez helmy :-).

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

To jenom ti, kteri uz ted nemaji mozek. Jinak obecne muzes motorkare delit na dve skupiny - ten, ktery jeste z motorky nespadl a ten, ktery uz ano. Prvni skupina vyjizdi v tricku a kratasech, nenosi rukavice a na kvetaku maji nemecky blembak z druhe svetove. Druha jezdi poradne oblecena, protoze vi, ze kdyz v motoobleceni spadne treba v 50km/h (a do niceho nenarazi), proste vstane a nic ho ani neboli. Jsou samozrejme lidi, kteri zacali rovnou ve 2. skupine.

Jinak, jedina vec, ktera ma smysl, je propojeni navigace s interkomem (alias handsfree) v helme a to funguje uz dlouhe roky. Pokud ridic jakehokoliv dopravniho prostredku za jizdy otlapkava navigaci, rika si o pruser.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Přitom na motorce kdekoliv zastavíš, poštracháš a pokračuješ..

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

No já teda nevím, už jsem spadnul několikrát, jednou i totální škoda a helmu jsem u toho nikdy neškrábnul. Ale beru to tak, že mám štěstí a nějaký význam to určitě má. Každopádně s tím oblečením - když se jdu projet "okolo baráku", tak se mi teda nechce pařit v bundě a vypolstrovaných kalhotách, chce to jenom volit adekvátní jízdní styl. Kraťasy a sandály mají své kouzlo, kolínko musí mít kontakt. :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jo no v tom byl nejlepší ten US motorkář co při protestní jízdě za jěždění bez helmy přišel o život páč boural a jelikož neměl helmu tak nepřežil (ale vyhrál za to Darwinovu cenu) ovšem korunu tomu nasadil jeho bratr, který prohlásil, že je na něj za to hrdý :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Těch 87 mph asi nebude pod "speed limitem" :D

Kdo chce z motorky spadnout, a poškrábat nebo nakřápnout helmu za 30K? Karbon je pevný ale křehký. To aby počítali s repasem...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.