CDR.cz - Vybráno z IT

Slovensko hledá náhradu za zastaralá bojová vozidla pěchoty. Zvítězí LYNX KF41?

Armáda Slovenské republiky hledá náhradu za dnes již zastaralá bojová vozidla pěchoty. První potenciální uchazeč na nové BVP už je znám. Německá společnost Rheinmetall s BVP Lynx KF41.

perex-foto: esut

Ministerstvo obrany Slovenské republiky hledá dodavatele nových bojových obrněných vozidel pěchoty, které nahradí dnes už zastaralá pásová vozidla BVP-1, BVP-2 a BVP-M. Hlavní kritéria pro pořízení nových BVP jsou technické a provozní požadavky pozemních sil SR, transparentnost, pořizovací cena a možnost zapojení domácího obranného průmyslu.

První kandidát na nové BVP pro slovenské pozemní síly je už znám. Je to modulární BVP Lynx KF41 od německé společnosti Rheinmetall, které už na Slovensku ukázalo svůj potenciál ve statické a dynamické prezentaci. Samotná prezentace proběhla minulý týden v pátek ve Vojenském technickém a zkušebním ústavu na Záhorí. V následujících měsících proběhnou další prezentace potenciálních uchazečů.

Pásová obrnená technika by v budúcnosti mala byť ťažiskom ťažkej mechanizovanej brigády, ktorej vybudovanie predstavuje jeden zo základných záväzkov voči aliančným spojencom v oblasti skvalitnenia našich ozbrojených síl. K tomuto, rovnako ako aj k ostatným záväzkom, pristupujeme s plnou zodpovednosťou – naším cieľom je vybrať a obstarať pre Ozbrojené sily SR plne vyhovujúcu, modernú a spoľahlivú techniku za aktívnej účasti slovenských firiem na tomto procese,“ uvedl ministr obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Lynx KF41 lpí na slově modulární, takže modulární je jak jeho balistická ochrana, která je přizpůsobitelná podle právě probíhající mise, tak i ve výzbroji na věži (bojovém modulu). Lynx KF41 se může pochlubit nízkou tepelnou a akustickou stopou, protiminovou ochranou a na bojišti může vysadit až osm vojáků v plné polní. Vyzbrojen může být např. automatickým kanónem 30mm, kulometem 7,62 mm a protitankovými řízenými střelami ATGM. Dalšími možnostmi je osadit BVP odpalovacím zařízením pro drony, 120 mm minometem nebo dokonce do budoucna protitankovým dělem.

Slovensko potřebuje nakoupit minimálně 164 nových BVP pro svou mechanizovanou brigádu. Za nové BVP by mohlo Slovensko zaplatit kolem 1,5 miliardy euro.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3, 4

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Slovensko hledá náhradu za zastaralá bojová vozidla pěchoty. Zvítězí LYNX KF41?

Pondělí, 12 Duben 2021 - 08:29 | satai | Kdyby to do te Fabie ten Pandur napalil, tak mame...
Čtvrtek, 25 Březen 2021 - 15:08 | DRK | Bavíme se o přesunu v koloně..
Čtvrtek, 25 Březen 2021 - 14:54 | super master | chapu ze to byl vtip, ale pokud neco v bojovem...
Středa, 24 Březen 2021 - 14:58 | DRK | Tak co jsem četl tak ty pandury narazili do sebe...
Středa, 24 Březen 2021 - 11:53 | Derryk | Možná by jsme jim mohli nabídnout nějaké ojeté...

Zobrazit diskusi