CDR.cz - Vybráno z IT

Sony prodalo svoji počítačovou divizi VAIO, zákaznický servis ale nekončí

Počítačová divize Sony byla dlouhodobě ztrátová a společnost ji nedávno prodala japonskému investičnímu fondu. Oblíbené notebooky však neztrácejí podporu, servis i náhradní díly budou nadále k dispozici.

Japonský výrobce prodal divizi VAIO investičnímu fondu Japan Industrial Partners a nebude tak nadále uvádět nové produkty Sony VAIO na trh. Nadále však pod jeho křídly bude fungovat zákaznický servis i dodávka náhradních dílů, což se podle českého zastoupení Sony týká i zdejšího tuzemského trhu, kde se notebooky VAIO těší poměrně veliké popularitě a nějaký čas se ještě budou doprodávat.

Vzhledem k nedostačující prodejnosti se od Sony odloučí i divize chytrých televizí Bravia. Výrobce se tak soustředí především na herní konzole PlayStation a chytré mobilní telefony, které sice nespatříme v žebříčku nejprodávanějších smartphonů na světě, pro společnost jsou ale v současné době jedním ze stěžejních příjmů a velmi si na tomto odvětví zakládá. V počítačové divizi mu pak zůstane 5% podíl, přičemž o práci přijde kvůli akvizici zhruba 5 000 zaměstnanců z celého světa. Necelá pětistovka z nich pak dostane práci u nové společnosti - některé nepotvrzené informace šuškají například o Lenovu. Právní sounáležitosti akvizice mají být vyřízeny do konce března. 

Jsme velmi zvědaví, komu utržený byznys s počítači připadne. Podle některých odhadů by mohl jeho nový majitel zanechat značku VAIO a pokračovat ve výrobě ultrabooků z vlastních dílen. Po zastavení této zaběhnuté linie notebooků totiž zůstává mnoho zkalamých tváří a zachování produktové značky by pomohlo i rozjezdu divize u nové společnosti.

Sony nás svým budoucím vývojem zřejmě nepřekvapí, hlavní pozornost chce věnovat neustálému vývoji herních konzolí, fotoaparátů, smartphonů či tabletů, a v neposlední řadě i různému příslušenství ke zmíněným dotykovým plackám. Pokud jste si však až do této doby rozmýšleli koupi některého z utrabooků VAIO, jejichž zákaznický servis zůstane i nadále zachován, pospěšte si. Poslední a raritní kusy možná rychle vymizí z obchodů.

Tagy: 
Zdroje: 

Tisková zpráva

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony prodalo svoji počítačovou divizi VAIO, zákaznický servis ale nekončí

Středa, 19 Únor 2014 - 14:44 | Tomáš Osmdesátdva | Myslím, že by lépe vypadalo i vyznělo slovo SVOU...

Zobrazit diskusi