CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nižší opotřebení buněk je tu: SSD M5 Pro od Plextoru se záhadným řadičem Monet

Tož jestli tedy každý disk prošel takovým hardcore testováním, tak už bude dost jetej, ne? :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

SSD s hardwarovým AES by se mi dost zamlouval do mého laptopu, ale obávám se, že cena bude brutální.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak si kupte nejaky SandForce SSD... ty maji AES128 v ceste na flash chipy - takze kdyz vam jednoho dne ssd odejde, jste uplne v ..... protoze to zadna firma neda dohromady :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"přináší mnoho pokročilých technologií, kontrolních a ochranných algoritmů, které šetří NAND paměti ještě více, a posouvá tak SSD zase o krok vpřed" - to zni jako jasnej marketingovej krasozvast. Proc neuvedli pocet prepisu? Nebo jsem to prehlidl?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A podarilo se nekde zjistit jestli Marvell je takhle rychlej nezavisle na komprimovatelnosti dat? Nebo to je problem pouze u SandForce?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

screenshot ukazuje seq.write ale meli uvest kolik GB zapsali (idealne cely disk a ukazovat "min" z kazde sekundy)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, občas se přistihnu, že píšu lepší PR články, než skutečné PR oddělení :D Nicméně toto tvrzení pravdivé je. O kolik moc je lepší proti předchůdcům nelze jednoznačně říci.

Počet je nepřímo uveden v jedné ze závorek. Pokud byly všechny testované buňky aktivní paralelně, je to ~126 miliard přepisů buňky. Pokud byly testovány postupně, je to "jen" ~630 milionů přepisů. Tedy takový byl "PR-prý" test, který disk přežil bez jediné chyby. Jednoznačně lehce "unreal" číslo, možná proto přesný počet r/w buňky není uveden. Z prstu si ho nevycucáme :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

S poctem prepisu radic nic neudela, to je vlastnost tech pameti. Z principu je jasne, ze jedine co muze snizit mnozstvi zapisu je komprese dat (+ jeste cache pokud hovorime o nahodnem zapisu, pri sekvencnim lze predpokladat, ze hodnoty v cache nevydrzi do opetovneho pouziti).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja pred casem pochopil, ze pocet prepisu je naprosto irelevantni cislo, je to takova nahodna konstanta, stejne jako kontrast u monitoru - proste nic nevypovidajici cislo. Dulezite je, kolik lze teoreticky na disk zapsat a taky to, kolik je potreba pro danou aplikaci. Nejake komprimace a rychlost je stejne irelevantni cislo jak mnozstvi prepisu. Drtiva vetsina ma PCI-e 2.0 a tudiz nejspis max SATA2 na desce, takze vsechno nad cca 200MB/s je unreal. Ono v nejakych serverech to mozna je relevantni cislo, ale na domaci super nabuseny desktop/server je i 200MB/s naprosto zavratne a prakticky k nicemu nevyuzitelne cislo. Stejne tak je uplne zbytecna hodnota IOPS, protoze se da predpokladat, ze se jen ve velmi malem procentu pripadu vyuzije, daleko dulezitejsi je pristupova doba, ktera se pohybuje v radech reknem kolem 0.5ms a to je ta opravdu dulezita hodnota. Nikdo, krome nejake nabusene databaze, nepotrebuje zpracovavat vic jak rekneme 10ky az 100ky threadu soucasne. Vetsina aplikaci pristupuje k disku sekvencne ..... napriklad, kdyz chci zjistit info o adresari windows, tak se jede postupne a je to rekneme "jen" o rad rychlejsi nez na HDD, kdezto kdyby ta aplikacka na zjistovani pristupovala k SSD paralelne, tak to bude jen za zlomek casu (naproti tomu u HDD by se cas exponencialne zvysil:) ..... prave kvuli HDD jsou ty aplikace takhle psane. Cili tahle cisla o SSD vlastne nemaji co nabidnout .....
S tim poctem prepisu souvisi i (ne)znamy write amplification, coz znacne irelevantni cely pocet prepisu a prepocet na teoreticky zapsatelne GB.
Proto jsem nakonec po badani a nesmyslnych recenzich a honeni GB/s, dal prednost "papirove pomalejsimu" Intelu. A jelikoz je Intel jediny vyrobce procesoru a jde mu to velmi dobre, tak jsem vsadil na to, ze i SSD bude umet dobre:) Ma 5 let zaruku, garantuje 20 (nebo 25GB) prepisu denne, nekde jsem videl, ze by mel zvladnout nejakych snad 100TB (nebo tak nejak) prepisu. Dost jsem se bal, protoze Windows si porad nekde neco zapisujou, porad tam bezi nejake indexace, ale po 4 mesicich, co ho mam, tak bylo zapsano jen nejakych 800GB (z toho asi 250GB kdyz jsem na nekolikrat migroval system z HDD:) a to ho fakt nesetrim .....
No, tim jsem chtel rict, ze kdyz disk vyrobi Intel a je urcen pro nasazeni do PC a ma zaruku 5 let, tak je to proste kvalita a nema smysl nad tim uvazovat a kontrolovat nejake nahodne parametry ..... stejne jako tenhle Plextor, jestli je urcen pro enterprise segment, tak proste vydrzi a je mnohokrat lepsi nez HDD, tecka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když si spočteš počet přepisů na tom Intelu, při 25 GB denně a 500GB verzi disku a 5 letech záruky to je cca 100 přepisů buňky. Kingston HyperX SSD 3K má 3000 přepisů buňky, klasický HyperX až 5000. A i to je málo, zejména teda pro servery... Takže ano, počet přepisů je docela důležitý, nehledě na to, že se nedá nějak skvěle optimalizovat, když už skoro všechny buňky jsou na maximu, aby to jeden soubor tříštilo po volných buňkách... Pak zase klesá rychlost a propustnost systému.

Co do výhod SSD. Není to sekvenční čtení (to je jen 3x rychlejší), je to čtení náhodné, respektive zejména spouštění systému a aplikací, kdy se skáče sem a tam a zase sem a tam. HDD jen chrastí a nic. Na SSD najede Win i třeba aplikace jako Office, Photoshop,.. daleko daleko rychleji. Hlavně při spouštění třeba 30ti aplikací najednou je to citelně rychlejší. Sem se SSD hodí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve vasem vypoctu uvazujete o idealnich zapisech - tj. o velikosti erase blocku, coz je treba 512kB - 2MB. Kazdy zapis mensi nez eraseblock - klidne 1B (tedy 512B sektor resp. 4K cluster pod win) na zaplnenem disku zpusobi prepis bud cele stranky, nebo dokonce 2 (wear levelling prohodi na toto hodne exponovane misto stranku o ktere si mysli ze se nemeni).

Kdyby jsme uvazovali 512k erase block a 4k zapisy, tak to mate 128x vice prepisu a cislo vychazi na 12800. Takze je jasne ze cisla si kazdy spocte jak chce :)

Ono se to jeste ale resi jinak - pokud je zaruka stanovena na 25G/den, je docela mozne ze na vas bude SSD zkouset FUP a vykon pujde do kytek... i takove jsou. Nechtel bych na tom provozovat kritickou aplikaci (live zaznam zvuku, videa) :(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"FUP a vykon pujde do kytek... i takove jsou" ..... tak tomu si dovolim znacne nesouhlasit, neverim, ze je byt jeden takovy disk .... mozna nejaky uplne cinsky vyrobeny v tovarne na miskovaci noze:o)
Kazdopadne ten disk ma SMART, takze by OS zacal asi pekne rvat, kdyby se neco zacalo dit ..... vyhoda ale je, ze i kdyz dojdou prepisy, tak se daji data z toho dostat a to je to o co jde! Jestli se disk za 4k posere za 3 nebo 5 let me nemrzi .... v te dobe to bude smesna kapacita za smesnou cenu (no, ikdyz po tech zaplavach:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?272545-Sandforce-Life...

Samozrejme to vyrobce nechce zminovat - ale kdyz jinak nedokaze omezit uzivatele v zapisech, tak ho proste spomali :)

"For non compressible data the impact of throttling resulted in write speeds being capped at ~6MB/s."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, mozna by to chtelo nejaky relevantnejsi zdroj nez nejakou diskuzi:o))))
Kazdopadne je to kravina, co by tim jako docilili? Ze se uplne neposere za den, ale az za tyden? A to zjistovani podle power on hours je pekna kravina, to prece nereflektuje nijak zaruku. Ja mam zaply pocitac porad, ale znam lidi, co jim bezi jen 2 hodiny denne .... fakt jsem o takovych lidech slysel:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to neni ledajake forum... jsou tam lidi co si koupi SSD jen aby ho mohli zapisama odrovnat :) A ono se tim ziska celkem dost dat jak se jednotlive rady chovaji..

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?271063-SSD-Write-Endu...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ta moje 520ka Intel nedopadl spatne, navic mam 120GB, takze jeste dvojnasobny zapis. Dost me ale zneklidnuje to, ze to uplne umrelo, kdovi, treba ho za ty mesice upekli:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prvni SSD co jsem kdy poridil bylo 120G OCZ Agility 3 pro moji zenu - protoze kdyz jsem videl co dela s bookem v aute, tak jsem si rekl - ssd bude to pravy. A odeslo po 4 mesicich - notebook se proste neprobral z hibernace, disk se od te doby na SATA nedetekuje a sviti v nem FAIL ledka.

Takze k SSD mam hodne negativni vztah, vyplyvajici hlavne z toho ze i kdyz bych byl schopen ty flash cipy precist (byt jen castecne), tak me nikdo neda dokumentaci jak si to poskladat... vsechno se taji :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To danieel: OCZ Agility 3 měl velké problémy s firmwarem (kam spadá i dělání mrtvého brouka po hibernaci, čímž nechci říct, že jste prostě neměl smůlu na vadný kus) a bezproblémový byl až od v2.15. Vlastním jej 9 měsíců, má za sebou přes 3.3 TB zápisů a dle SSDLife je zatím v perfektním stavu s odhadovanou životností při současném tempu používání dalších 8 let (nedělám si iluze, že to je víceméně vycucané z prstu, a to více než méně :) ).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

OMG, co jsem psal o tech poctech zapisu? Ano, ze je to irelevantni cislo ....... Intel ma nastesti presnou specifikaci toho SSD, takze bunky samotne maji 5k prepisu, ale jak jsem psal, je to naprosto irelevantni informace, disk co bude mit jen treba 500 prepisu, ale mensi bloky, tak vydrzi klidne podstatne vic, proste jediny rozumny udaj je garantovana zaruka a to, jestli je to home/enterprise. Kdyz je disk pro domaci pouziti s peti letou zarukou, tak je jasne, ze ten 5 let vydrzi s velkou rezervou u renomovaneho vyrobce (treba Intel) ...... kdyz to bude disk pro enterprise nasazeni s peti letou zarukou, tak to same, bez ohledu na to, jak se pouziva. Kdyby to nemelo fungovat, tak to nevyrabeji.
Jako spotrebitele me muze zajimat prakticky jen zaruka (jak delka v letech, tak renomovanost vyrobce = ne cinske smejdy jako hama a podobe) a pristupova doba, to jsou jedine rozumne a relevantni udaje .... mozna jeste tech xxGB/den, ale to je hodne individualni a ne kazdy si to dovede predstavit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, takže Dacia (desetiletí známá jako výrobce levnějších a méně kvalitních aut) musí být najednou kvalitnější než BMW, když poskytuje pětiletou záruku. Nebo třeba Kia a jejích 7 let proti našem třem ve škodovce (hádám, nevím kolik mají záruku). Nebudete tomu věřit, ale i záruka je reklamní tah a PR číslo - relativní porucha čehokoliv je malá, takže když slíbí více, prodají více, vydělají si více, a mohou si dovolit těch pár prolémů navíc vklidu zahladit. O kvalitě záruka vůbec nic neodpovídá.

Souhlasím ale s tím, že za 3 roky, když SSD chcípne, už tu budou SSD trochu jiného kalibru za pár, a bude výhodné SSD nahradit i kdyby nechcíplo. Je to spotřební zboží s velkou užitnou hodnotou (vzhledem k získané pružnosti systému), ale malou trvanlivostí a velkou cenou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.