CDR.cz - Vybráno z IT

Stane se hvězdný systém Epsilon Eridani jednou našim novým domovem?

Epsilon Eridani Perex
Díky stratosférické observatoři SOFIA mapující vesmír v infračervené oblasti spektra učinili astronomové významný objev. Hvězdný systém Epsilon Eridani je totiž nápadně podobný našemu hvězdnému systému, respektive je mladší verzí naší sluneční soustavy.

Hvězdný systém Epsilon Eridani je vzdálen od Slunce 10,5 světelných let a stáří centrální hvězdy této sluneční soustavy je odhadováno na 850 miliónů let. Hvězda Epsilon Eridani je mladší a chladnější verzí našeho Slunce, přičemž má hmotnost 0,85 Slunce a obíhají kolem ní minimálně tři planety. Epsilon Eridani je pro člověka třetí nejbližší hvězdou viditelnou pouhým okem (hned po Alfa Centauri a Siriu).

Hvězdný systém se v minulosti proslavil na televizních obrazovkách, když byl do soustavy Epsilon Eridani umístěn děj seriálu Babylon 5. Děj se odehrával na kosmické stanici v systému. Epsilon Eridani v minulosti zajímal i ufology. V šedesátých letech minulého století byl na tento hvězdný systém zaměřen radiový teleskop, ve snaze najít v tomto systému známky mimozemského života.

Výzkumný tým s vedoucí Kate Yl Su (University of Arizona) pozorováním hvězdného systému zjistil, že kolem hvězdy obíhají dva pásy (vnitřní a vnější), které mají podobu prachu a plynu a nachází se v nich i skalnaté a ledové útvary. Jedná se o obdobu hlavního pásu, který se nachází v naší sluneční soustavě mezi Marsem a Jupiterem.

Porovnani Soustavy

Dále výzkumný tým díky přesnému měření zjistil, že kolem hvězdy Epsilon Eridani obíhá planeta podobná Jupiteru, a to v podobné vzdálenosti jako Jupiter kolem našeho Slunce.

Nové poznatky bylo možné získat díky stratosférické observatoři SOFIA, což je Boeing 747SP se speciální úpravou, v jehož útrobách se skrývá teleskop operující v infračerveném spektru. Systém Epsilon Eridani byl už v minulosti zkoumán spitzerovým kosmickým dalekohledem, ale díky observatoři SOFIA nyní astronomové získali až trojnásobně detailnější snímky soustavy. V systému je zřejmě i více planet - na jejich objevení ovšem musíme počkat až na příchod nového kosmického teleskopu (JWST) v roce 2018.

Podle posledních věděckých poznatků prochází hvězdný systém Epsilon Eridani obdobnými kataklyzmatickými procesy, kterými procházel i náš hvězdný systém ještě v době, kdy se na Měsíci objevila většina jeho kráterů a planeta Země teprve získávala podmínky příznivé pro uchování života.

Astronomové věří, že podrobným výzkumem této sluneční soustavy (Epsilon Eridani) se nám podaří najít odpovědi na některé otázky ohledně dávné minulosti naší sluneční soustavy. K tomu nám pomůže už v blízké budoucnosti výše zmíněný vesmírný dalekohled Jamese Webba.

Pro bližší průzkum lidstvu nezbude nic jiného, než do soustavy Epsilon Eridani vyslat robotickou sondu. Kdybychom dosáhli třetinové rychlosti světla, tak sonda poletí k tomuto hvězdnému systému déle než 30 let.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Stane se hvězdný systém Epsilon Eridani jednou našim novým domovem?

Pátek, 12 Květen 2017 - 15:45 | f3lix | Nečtou. A i kdyby četli tak chyby nerozeznají.
Neděle, 7 Květen 2017 - 22:32 | Thadvithey | > viditelnou pouhým okem
Neděle, 7 Květen 2017 - 19:51 | melkor | Chybiška se vloudila. Někdo tady zapomenul na...
Pátek, 5 Květen 2017 - 16:02 | DrStr | Pokud to není Sluneční soustava, pak je to obecně...
Pátek, 5 Květen 2017 - 07:01 | Kert | Takový nadpisový slint! Vzhledem k tomu, že...

Zobrazit diskusi