CDR.cz - Vybráno z IT

Videoportál Stream.cz ukončí nahrávání uživatelských videí a smaže je. Vsadí na vlastní tvorbu

screen-uživatelská videa
Seznam se rozhodl, že pozmění strukturu své populární videoslužby a přenechá hostování uživatelských videí konkurenci. Co ho k tomu vedlo?

Stream.cz je tu s námi už od konce roku 2006, v němž byla spuštěna jeho první betaverze. Za tu dobu získal silnou pozici mezi internetovými portály zaměřenými na sdílení videí a rozrostl se do dnešní podoby, kdy jeho vastní pořady pravidelně sledují desítky až stovky tisíc lidí.

stream

Velkým posunem vpřed byla koupě vyhledávacím portálem Seznam. Poutání vybraného videa na úvodní straně vyhledávače se ukázalo jako efektivní způsob propagace (nejen) vlastní tvorby a obchodní model dostával čím dál jasnější podobu.

Ukázka vlastní tvorby Stream.cz - oblíbený pořad Peklo na talíři

O reklamy na konkrétní produkty před začátkem stálých pořadů je po omezení reklamy u České televize a zdražení ceníkových cen TV Nova podle zdroje nemalý zájem a nemalý potenciál lidem ze Seznamu neunikl. Navíc je prý mnohem těžší prodávat reklamu u amatérského obsahu, kde je příliš složité kampaň správně zacílit.

Stream se od svého spuštění distancoval od slovního spojení "český YouTube", kdy poukazoval na fakt, že není pouhým uživatelským portálem plným amaterských videí, ale nabízí i vlastní tvorbu. Chtěl být spíše jakousi online televizí, což se pravděpodobně brzy začne plnit. Funkci sdílení vlastních videí přenechá službám jako je YouTube a nadále bude sázet na pořady z vlastní produkce.

youtube_scrn

Běžným uživatelům by mělo být znemožněno nahrávat další videa, přičemž až k tomu dojde, dostanou lidé kolem 12 měsíců na "záchranu", tedy lépe řečeno migraci svého obsahu. Pokud využíváte Streamu jako rodinné videotéky, určitě pomalu přesedlejte na jinou službu.

Prozatím volba pohodlného stažení (i vlastního) obsahu chybí, ale doufejme, že po zrušení nahrávání přibude. Nicméně dle slov důvěryhodného zdroje, který si nepřál být jmenován, žádný automatický nástroj na migraci nečekejme. Proč také dělat reklamu konkurenčním službám. Pokud byste si chtěli nějaké to video ze Stream.cz stáhnout ihned, zkuste například online nástroj na adrese youtube.zex.cz, nebo některý z pluginů do webových prohlížečů.

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Videoportál Stream.cz ukončí nahrávání uživatelských videí a smaže je. Vsadí na vlastní tvorbu

Pátek, 26 Duben 2013 - 17:07 | Lukáš Voříšek | Svým způsobem by se vedle zkouknito.cz dalo...
Pátek, 26 Duben 2013 - 13:41 | Izak | Skvele rozhodnuti, zakony CR je k tomu de fakto...
Čtvrtek, 25 Duben 2013 - 12:15 | Tarman | To je škoda, zrovna jsem uvažoval, že na Stream...
Čtvrtek, 25 Duben 2013 - 01:57 | volani.webnode.cz | Jaké existují české alternativy? Našel jsme jen...

Zobrazit diskusi