CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Studenti vymysleli bezbariérový přístup s dvoukolkou Scalevo

Segway samozrejme zadny gyroskop nema .... jinak kdyby to melo fakt slusny gyroskop, tak by nebyl treba nejaky stupidni pas a mohl ten vozik normalne jezdit po schodech.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

"Stabilitu ve vzpřímené poloze zajišťuje soustava gyroskopů řízená mikroprocesorem, která 100× za sekundu[zdroj?] vyhodnocuje polohu základny a na základě těchto informací ovládá stabilizační elektromotory tak, aby byla plošina neustále v rovině. Segway dosahuje maximální rychlosti až 20 km/h." zdroj https://cs.wikipedia.org/wiki/Segway

Proste klasicky BTJ, bude tu vykladat a poucovat o niecom, o com vie hovno :)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Pokud beres detekcni SMD "gyroskop" jako gyroskop, tak to pardon ....... ja tak nejak LOGICKY ocekaval, ze to kreslo bude mit velky/skutecny gyroskop, aby se STABILNE NA MISTE udrzelo na tech dvou kolech a taky aby mohlo splhat po schodech .... a takovy gyroskop segway urcite nema. To, ze to ASI nema to kreslo, tak je vcelku zklamani ..... ty pasy jsou opruz ..... ale stejne tak nejak verim, ze to kreslo gyroskop (mysleno SKUTECNY, ne tvuj "segway gyroskop") ma, nedovedu si predstavit jak by na tom ten postizeny bez toho na dvou kolech jezdil ....

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

WOW - takže integrací toho "opravdového" gyroskopu se docílí zbytečnost pásů a začne to samo jezdit po schodech - nejspíše to rovnou vzlétne, aby náhodou pasažér při těch skocích nevypadnul :D
Segway jezdí na dvou kolech, ale tohle by na jízdu po dvou kolech potřebovalo "opravdový gyroskop" To teplo ti leze na mozek víc, než je u tebe běžný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zjisti si jak funguje segway, diky!
P.S.: Je smutne, ze tu lidi postradaji zaklady fyziky .... nebo tu pisou decka z prvniho stupne pomocne ZS?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

jak mame tusit, ze velky BTJ pod slovem gyroskop si predstavi pouze velky gyroskop stabilizujici svoji masou, kdyz uz tady od dob mezikontinentalnich strel pouzivaji gyroskop pouze k detekci orientace? Jsi zaspal dobu chlapce.

Ale rad si necham vysvetlit, jak velky gyroskop primo stabilizujici svou masou pomuze k tomu aby vozitko nemuselo mit pasy?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lol, to bys me fakt pobavil ..... a co myslis, ze je tak naprosto samozrejma vec jako opticka stabilizace v kazdem fotaku nebo kamere a uz i v kazdem druhem mobilu??? Co se tyce gyroskopu v mobilu, tam jsem doposud nepochopil smysl, kdyz je tam senzor magnetickeho pole, polohy a dokonce i zrychleni ... ale to je fuk. Mozna to reaguje rychleji? Mozna .....
K pochopeni toho, proc potrebujes masivni gyroskop k nakloneni voziku, aby se sam vysplhal do schodu, je potreba aspon zakladni skola ...... nazorne pri jizde do kopce by mohla poslouzit treba sphero, ktera ovsem gyroskop nema, ale princip je skoro podobny .....
Jinak jeste by me VELMI zajimalo jak gyroskopem urcis orientaci?:o))))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mě má šanci urazit jen inteligent - a to ty zdaleko nejsi.
Že nechápeš smysl věcí jasně dokládá tvé znalosti.
Ná základní škole se ve fyzice neprobírala fyzika jakkoliv související s gyroskopem ani za komančů, natož v posledních 20,10,5.letech - ale co ty víš o fyzice.
S tvým vševědoucím vyjadřováním si určitě dokážeš představit, jak velkej by musel být gyroskop, aby "ovládal" ten vozík. Představa gyroskopického invalidního vozku skákajícícho po schodech je dost nesmyslná pro kohokoliv s IQ větším, než má houpací kůň.
Dle videa tento vozík rozhodně žádný gyroskopický zařízení pro zdolávání schodů nepotřebuje - jen dolů namontovali klasickej schodolez. Teda odhadovaná cena bude minimálně půl mega.
Užij si svoje fyzikální znalosti - vždycky s nimi pobavíš :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti rozumim a zcela souhlasim...... ale treba zmenis nazor jestli tu zakladku jednou dodelas ....

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

pokud ja vim, a treba Canon pise, tak opticka stabilizace je delana detekci pohybu a posuvem cocky:
".. Camera shake is detected by two gyro sensors (one each for the yaw and pitch). The gyro sensors detect the angle and speed of the camera shake caused by handheld shooting. By moving select lens elements according to how the entire lens is being shaken, ..."
http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/standard_display/Lens_Advantage_IS

Tedy uplne stejny princip jako segway nebo ten vozik - gyroskop je jen detekcni.
Tedy nechapu proc jsem te tak pobavil?

Tak se ukaz ze nejsi trol, a fakt mi to s tim kolem, schodem a gyroskopem zkus vysvetlit. A neboj se, nejake zaklady fyziky mam, smele do mne! :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zbytocne vykladat zadubencovi, ze "gyroskop" nie je vyraz len pre "BTJ skutecny gyroskop" rovnako, ako koruna nie je vyraz iba pre kralovsku korunu. Je mi jasne, ze BTJ by tam najradsej nainstaloval Powerbally, vyhodil senzory, procesor nahradil Atomom a za proprietarny system dal Windows 10. :D Milujem takychto "domacich inzinierov" na vsetko, ktori nikdy nic nevymysleli a nezostrojili, ale maju plnu hubu reci, jak je nieco spatne a ku vsetkemu sa musia vyjadrit. To mate tak, nie kazdy mal to stastie, narodit sa v Sillicon Village ako on, kde uz deti v 5 rokoch stavaju "skutocne gyroskopy" a Windows tablety su ich zakladna vybava do zivota. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: doporučuji nastudovat si zkratku MEMS. Dnešní možnosti jsou totiž úplně někde jinde než si dovedeš představit. Osobně používám pouze MEMS baromatry, ale o gyroskopech a akcelerometrech mám celkem dobrý přehled.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je ten, ze BTJ nestuduje, on iba vyucuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pobavils :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.