CDR.cz - Vybráno z IT

Česká republika rozdělena na půl rukou operátorů: T-Mobile s O2 spojí síly a budou se spolu dělit o síť, Vodafone se bojí monopolu

operatori-logo
Blíží se doba, kdy se razantně zlepší pokrytí signálem a dostupnost služeb? Možná, dva největší tuzemští operátoři spojí své síly v budování síťové infrastruktury, sdílet společně budou jak 2G, tak i 3G sítě.

Asi každý aktivnější uživatel mobilních sítí ví, že pokrytí našeho území mobilním signálem není na kdovíjaké úrovni. Ve větších městech problém nebývá, ale některá menší městečka se doposud nedočkala ani pokrytí 3G, odlehlejší vesnice pak dokonce občas chodí lovit běžný GSM signál doslova na kopec.

Ano, operátor by sice měl zajistit co nejlepší pokrytí, ale budování příslušné infrastruktury není zrovna nejlevnější záležitost. Ušetřit na pokrytí se pak nabízí jako jeden z nejjednodušších a hlavně nejlevnějších způsobů, byť to doposud bylo na úkor spokojenosti menší části uživatelů. Nově připravovaná dohoda by měla situaci razantně zlepšit a přinést vyšší efektivitu provozu v oblasti GSM a 3G provozu.

Jak bude spolupráce vypadat a co z toho budeme mít?

T-Mobile a Telefónica si situaci představují tak, že v roce 2014 začnou vzájemně sdílet infrastrukturu, čímž vznikne na českém území jednoznačně největší mobilní síť. Nebude  to však tak, že bychom našli jednu oblast pokrytou "hardwarem" obou společností. Podle slov zástupce společnosti Telefónica dojde k geografickému rozdělení území a každý z dvojice operátorů bude mít na starosti svou část.

t-mobile-pokryti
Mapa pokrytí společnosti T-Mobile pro "Volání"

Spolupráce navíc není ničím novým, T-Mobile a O2 sdílí část infrastruktury pro sítě třetí generace už 2 roky. Oba operátoři mají dohromady kolem 10,8 milionu aktivních čísel, čímž výrazně převyšují Vodafone s 3,4 miliony. Právě třetí operátor se spojením příliš nesouhlasí a bojí se ovlivňování trhu ze strany zmíněné dvojice.

telefonica-mapa-pokryti
Mapa pokrytí společnosti O2

Díky spojení by mělo nicméně dojít k lepšímu pokrytí 2G i 3G signálem, přičemž zákazník by neměl zaznamenat žádné další výraznější změny. My jen doufáme, že vlivem většího počtu uživatelů připojených na vysílače v dané oblasti nebude docházet k výraznější agregaci, tedy ke zpomalování, způsobené rozdělením rychlosti internetového připojení na více uživatelů.

Virtuální operátoři si také polepší

Jak je známo, virtuální operátoři využívají síťové infrastruktury stávajících operátorů, kterou si jednoduše řečeno pronajímají. Tím pádem by si od roku 2014 mohli pokrytím polepšit i oni. T-Mobile jich totiž ve své síti hostuje hned několik.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Česká republika rozdělena na půl rukou operátorů: T-Mobile s O2 spojí síly a budou se spolu dělit o síť, Vodafone se bojí monopolu

Pondělí, 2 Září 2013 - 22:54 | Jiří Moos | Je to DIY anténa :)) z poloviny easter egg z...
Pondělí, 2 Září 2013 - 15:07 | Mrkvonaut | Proč je na první ilustrační fotce nějaká postarší...

Zobrazit diskusi