CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Teenagerka vynalezla revoluční kondenzátor, který se dobije do 20 sekund

Neviem ako vam, ale mne to cele smrdi. Kazdy druhy den citam na phys.org o podobnych vyskumoch roznych specializovanych laboratorii a firiem, ktore do podobneho vyskumu ohladom nanotechnologii ci grafenu investuju miliony, maju sofistikovane zariadenia, elektronove mikroskopy, k dispozicii vypoctovy vykon superpocitacov na simulacie a vyhodnocovanie vysledkov, venuju sa tomu cele timy atd... a potom zrazu pride mlada studentka, ktora moze tak akurat pouzit skolske mikroskopy a v podstate primitivne zariadenia a vytrie vsetkym zrak?
Ale nooo... Konspiracne teorie z duse neznasam, ale zase taky naivny nie som, aby som toto zhltol.
Formulacia "by se mělo jednat o kondenzátor z malého a flexibilního materialu" pricom "Bohužel další detailnější informace zatím nebyly zveřejněny." je uplne jednoznacna, ze sa na tom podielal zrejme studentkin ocinko z niektoreho velkeho vyskumu. Keby zverejnili detail, hned by sa vedelo, odkial pochadza skutocny zdroj toho neidentifikovaneho flexibilneho material. Toto su veci, ktore sa na baze nanotechnologii vyvijaju a testuju roky.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No fakt je, že o superkondenzátorech se mluví už tak dekádu a krom pár návrhů zatím nikde nic. Že by byla schopná pracovat někde doma s nanomateriály, o tom mám jisté podezření.

Další problém je, že vyrobit kondík co se nabije rychle je brnkačka. Vyrobit ho s velkou kapacitou je už horší, ale hlavně zajistit, aby se hned nevybil, je trochu problém. Proto jsou samotné superkondenzátory o ničem, důležitější jsou spíš superakumulátory s těmi elektrolyty, ale tady asi mají nějaký praktický problém, že to po letech stále nikde není.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Superkondenzátory se ale v elektronice běžně používají (např. výrobce Panasonic). Sám jich mám několik pro testování napájení různých svých autonomních el.hraček s mikroprocesory. Nebo např. v HDO se používají pro zálohování hodin. Případně v jiných zařízeních většinou pro zálohování při výpadku proudu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z čeho to je? A jsou to fakt ty „super“ kondenzátory co hlavně slibovaly kapacity od desítek milifaradů v pidi pouzdře nahoru? To je na tom to důležité, o dva-tři řády vyšší kapacita než dosud…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, nezkoumal jsem. Prostě to používám.

Třeba zde:
http://it.mouser.com/Panasonic/Passive-Components/Capacitors/Supercapaci...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Supercapy jsou v podstatě tuctová záležitost. Pokud vím tak je používají hybridy a elektromobily. A hlavně se používají i na některých MB jako náhrada za baterku. Kapacity jsou jednotky Faradu. Ale mají nižší napětí a taky pokud vím relativně velký vnitřní odpor. Tuhle exotiku najdeš např. na http://www.gme.cz/elektrolyticke-kondenzatory-zalohovaci/

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

+ na ebay se daj najít taky i ve velkém provedení 2600F 2.5V
http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=m570.l1313&_nkw=supercap&_sacat=0...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ano, např. Peugeoty a Citroeny se Start/Stop systémem používají pro startování supercap 630F/5V
http://www.hybrid.cz/novinky/jak-funguje-mikrohybridni-e-hdi-od-citroenu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To spise vypada na normalni rozbehovy kondenzator nez na supercap.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ultracapy se bezne pouzivaji. Kondik velikosti monoclanku ma klidne nekolik faradu a snese tisicovky amper. Problem je napeti, ktere je fyzikalne omezeno cca na 2,5V. Samovybijeni neni tak hrozne, tydny nejsou problem. Hlavne ale hustota energie je sice nejvetsi z kondiku, ale mensi nez u baterii. Je to mezistupen mezi kondiky a bateriemi, vetsi kapacitu nez u baterii ani nelze cekat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Určitě je to tak? Principiálně má akumulátor ještě o pár vrstev víc než kondenzátor (což jsou v základu dvě fólie s elektrolytem mezi), kbůli čemuž se na stejný objem vejde méně energie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Běžně prodávané mají kapacitu v jednotkách Wh/kg. Ty nejlepší, které se prý i někde prodávají jsou schopny konkurovat olověným autobateriím (tedy kolem 30Wh/kg). V laboratořích jsem slyšel, že dosáhli až 80Wh/kg. Lithiové akumulátory se pohybují běžně kolem 200Wh/kg.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, zajímavé, akorát teda pokud bych měl dobít např. 4000 mAh/3,7 V "kondenzobaterku" v mobilu za 20 s, tak to budu muset mít od nabíječky svářecí kabely...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ještě můžeš mít v mobilu transformátor. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je pravda, v mobilu bude spínaný zdroj a bude se to zapojovat přímo do zásuvky :-D akorát že takový zdroj by musel mít efektivitu alespoň 99,9% aby to během nabíjení nezačalo hořet :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kabely? Spis si to predstav jako sverak. Nabijecka bude vypadat podobne jako stolni sverak, jemne ale pevne do ni upnes mobil, zapnes, pockas 20s, vypnes, pockas az mobil vychladne, uvolnis ho a vytahnes.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak faktem je, že takový kondenzátor pokud by měl mít kapacitu srovnatelnou s běžnou baterií a nabíjet se 20s, tak by tam během nabíjení tekl proud řádu stovek ampér. Jediný způsob, jak by to šlo řešit rozumně technicky by bylo to, že by se nabíjel z jiného kondenzátoru, který bude pevnou součástí nabíječky přes přímé spojení nějakými rozměrnějšími a pravděpodobně pozlacenými kontakty bez použití kabelu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mne osobne na podobných správach najviac vadí to, že v drvivej väčšine prípadov - sa prevedenia vynálezu do reality už nedočkáme.
Neverím, že sa pri tak obrovskom počte objavov ukáže, že aplikovať ich v prakticky (i ekonomicky) použitelných výrobkoch je "nemožné" (nerentabilné, atď.). Taktiež nemám rád konšpiračné teórie za každú cenu, ale fakt nechápem, že sa každý rok aspoň tri revolučné objavy nepremietnu do nášho každodenného života - to ozaj skúpia patenty veľké firmy a zavrú ich šuplíka? :-/

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Problém není ani tak ve vědě, ale v médiích. Když je to bulvár, kde jde o to prdnout nějakou senzaci bez ohledu na realné informace tak je to těžké...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Superkapacitor na flexibilnim materialu: http://www.youtube.com/watch?v=_oEFwyoWKXo

"No, zajímavé, akorát teda pokud bych měl dobít např. 4000 mAh/3,7 V "kondenzobaterku" v mobilu za 20 s, tak to budu muset mít od nabíječky svářecí kabely..."

To jo a zdroj, ktery da 720A/3,7V po dobu 20s.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proc mam takovy pocit, ze se tu vloudil clanek z 1ho dubna?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem měl ten pocit. Díval jsem se jestli je opravdu 22.5. :)
Uvidíme časem, jestli z toho opravdu něco zajímavého bude...

Nicméně, kloubouk dolů holčině. To, alespoň já, uznávám.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne receno ..... dost divne je, ze o tom neni vic informaci. Asi tezko by ji dal intel cenu, kdyby donesla jenom nejakou misku s diodou, takze kompletni specifikace a hownow by melo byt zname .....
Kazdopadne vymyslet ja takovou revolucni myslenku, tak zastavim rodicum barak a prodam svou ledvinu, abych mel na celosvetovy patent a az pak bych se sel chlubit na nejakou blbou soutez;)
Takze bud je to krava jak mraky a patent nema (a ukazala to guglu, lol:), coz popira to, ze by neco tak revolucniho dokazala vymyslet ..... nebo je chytra a patent ma a ja se ptam, kde a jak zni ..... a nebo patent neni a je to jenom hoax .....
Jeste je mozne, ze je tvrda od penez a patent nechce a chce aby se to rozsirilo a nebylo to zatizene zadnym patentem ...... ale pak se opet ptam, kde je specifikace?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uvažuješ "po česku", ale podle mě, zbytečně fantazíruješ.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ani by som nepovedal. pyta sa. a podla mna sa pyta spravne a opravnene, pretoze svoje otazky logicky zdovodnuje. je na takych otazkach nieco zle?
mimochodom, pochybnosti a zvedavost su prvym krokom k vyvoju.
len spokojnost a fatalizmus je krok do hrobu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, ale tohle je fakt debilni clanek, nechcete ho presunout do rubriky "bulvar"?
Kondenzatoru ktery se nabijou za 20 sekund mam plnej kybl. Uz muj deda jich mel plnej kybl, barak. Dokonce mam kondenzatory, ktere se nabiji za sekundu. A dokonce za nanosekundu i rychleji.
Firma maxvell se svymi dvouvrstvymi ultracapacitory je revoluce v praxi?
Podle toho, co je ve videu prisla s lepsi chemickou vrstvou, tecka. Kazdopadne, uz tu mame grafenovy substrat, ktery ma pekne parametry. A domaci vyroba je prakticky mozna. Viz publikace od Robert Murray-Smith "Graphene 101" a jeho ukazkova videa na youtube.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Už je to i na novinkách.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Slecna ma asi skolu od Applu;) Ty taky vzdycky vezmou nejaky ten 10 let stary vynalez a pote s velkou pompou a v ramci obrovske revoluce znova objevi ameriku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Neviem kam sa diskusia ubrala, o kondezátoroch mám minimálne vedomosti, ale teda ako (v tejto oblasti) BFU ma článok zaujal predovšetkým a jedine, - že by táto "sranda" mohla (jedného dňa? = nikdy?) nahradiť (napr.) v mobiloch v súčasnosti používané akumulátory. Kondenzátory, ktoré tu spomínate, že "máte doma", majú (vari) tiež tento potenciál? Možno som niečomu zle v článku rozumel, alebo si vysvetlil, ale nepíše sa v ňom práve toto?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ten potenciál mají. Nedokáží však vydat větší travalý proud (mA) vzhledem k velikosti, který napájení MT vyžaduje. Tam kde se teď používají supercapy se počítá s odběry v rovině mikroampérů (max. jednotek mA).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vďaka za reakciu. A síce je tam spomenuté, že zverejnených info je minimálne, ale dalo by sa z článku usudzovať práve na také čosi? Že v tomto je ten kondenzátor výnimočný. - Lebo inak by predsa až tak ničím nevybočoval z rady ďalších o ktorých tu práve diskutujúci píšu. A bez podrobnejších informácií je potom debata čisto len v rovine špekulácií "co kdyby"...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že je vyjímečný v jiné struktuře povrchu uvnitř.

Nezapomeňme, že největší převraty a pokrok v lidském bytí jsou založeny právě v objevení jednoduchého joné postupu či jiném složení. Což dle článku ta dívčina na toto snad přišla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A snáď sa to teda i do praxe (za dobrú cenu) dostane. :-) Amen. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

slecna si takto raz kreslila tuskou a zrazu objavila jednu super vrstvu do kondiku :)
inak clanok je pisany v takom style, ze by sa do neho hodilo doplnit fotku predku, fotku zadku a ako rada randi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se, že jsem BFU přes kondenzátory, ale jedno mi uniká:
Kondenzátory se bleskově nabíjí už dekády, problém je jejich zapojení a vybíjení. Kdysi jsem zaslechl jedno přirovnání muže ke kondenzátoru "při zapojení jedná zkratově".
Připojení nabitého kondenzátoru do obvodu je problém, ale proč? Když se dá zařídit omezení průtoku vody, určitě to jde i s elektrikou, nebo ne? Protože jediné, co mohla slečna vynalézt, je právě takový systém. Kondenzátor jako takový skutečně nevynalezla, takže celé tohle divadlo nechápu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nemělo by v nadpisu být spíše o tom že "Supercapacitor dokáže nashromáždit více energie do menšího prostoru než běžná baterie"
20s není u kondenzátoru moc zajímavé ....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nepleť si kondenzátor se superkondenzátorem. Superkondenzátor má jiné složení, proto se chová trochu jinak než kondenzátor.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho co jsem nasel o supercapech si nemyslim, ze by za tyden nahradily baterky, ale urcite maj svoje uplatneni a bude ledaskde.
Napriklad me zaujalo pouziti u autobusu. Autobus ma elektromotory v napravach, pole supercapu a diesel motor. Finta je v tom, ze brzdeni se rekuperuje do kondenzatoru a diesel je navrzenej jako stabilak. Vysledkem je docela famozni uspora paliva, protoze motor vubec nemusi pokryvat spicky pri rozjezdech a musi dodavat jen tolik energie, aby ji elektromotory nestihly ze supercapu spotrebovat. Podobny reseni by slo udelat i se setrvacnikem, ale ty maji vyssi vahu a snad nizsi zivotnost (je to pohybliva vec, supercapy ne)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

No nevím. Fakt je, že v oblasti těchto nedělám, nicméně problémy tam budou stejné jako u běžných kondenzátorů. Pokud mají velký vnitřní odpor, tak právě kvůli tomu se dlouho nabíjí a dlouho vybíjí. Protože se zahřívají, čímž degradují (=omezený počet cyklů nabití/vybití), a když by se to dělalo jó moc rychle, tak se můžou zahřát explozivně. Proto se nabíjejí pomaleji, ale stejně tak je nejde ani rychle nárazově vybít, při tom náboji by se vypařily.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

jednu vec nechapu, z tech 3 ocenenych si odnesla jen 3.misto
jeji prace mi pripada nejvice uzitecna pro temer vsechny odvetvi co potrebuji napajeni elektrickou energii z nejakeho zdroje (baterie atp)

prvni cenu dostane nekdo za auto rizene umelou inteligenci, to uz tu bylo, dela na tom N automobilek, univerzit a dalsich tymu

druhou denu dostane simulace galaxii coz je pekna vec pro astronomii a fyziky, ale jaksi uprednostnit it pred revolucnim reseni co muze odbourat jeste vice pouzivani beznych baterii je opravdu smutne

logika proste hadr ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Připadá mi to jako klasicky zkreslená zprava. Něco ve stylu:
Slečna je chemička a přišla s nějakým novým chemickým složením vrstvy tečka. V rámco propagace pak někdo naplácal nesmysl o nano, 10000 nabití a náhradě baterií atd...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?
+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To snad nemyslí CRD vážně. Studentská soutěž žádné objevy neobsahuje, je to motivační exhibice Intelu, ona pochopitelně nic nevymyslela a zatím rozsvítila jen LEDku.
Zato tam máme krásnou výstavu multikulti - V USA žijící Indka, v USA žijící Číňan a Rumunský Rumun :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

a co je na tomto druhu multikulti za problem? jedna se o lidi co se integruji, do spolecnosti prinasi nejake obohaceni (ona i jeji otec jsou vzdelani a schopni neco vynaleznout) ....

multi-kulti je problem pouze, pokud se jedna o jedince ci skupiny co nerespektuji svoji novou zemi (viz nabozenstvi miru)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem přesvědčen, že tato trojice nevyhrála hodnotou svých myšlenkových náčrtů, ale právě díky tomu, že v Intelu chtěli barevnou kytičku. Je to úplně stejné, jako v US filmech, kde je vtěch starších policejní stanice plný černochů a u těch novějších CSI je to zase barevná kytička. Vše zcela umělé.
Lidi, kteří v pozitivní diskriminaci nevidí problém likvidují evropská města.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.