CDR.cz - Vybráno z IT

TÉMA - Nejočekávanější plošinovky roku 2014

Murasaki Baby - Nahled
Plošinovky zažily svůj boom před mnoha lety a nyní se chtějí opět navrátit na svůj trůn. I letos jich stejně jako v posledních pár letech vyjde nepřeberné množství. Podívejte se, které byste neměli minout.

Za poslední tři roky nastal neuvěřitelný rozmach nezávislých her, které nepodléhají mainstramovým vizím typických velkých publisherů, kteří se svými (podle jejich slov AAA) hrami snaží vymlátit peníze z co největšího množství hráčů. Některé nápady z této undergroundové scény se však začínají ujímat i u magnátů, kteří ono kouzlo začínají pomalu chápat.

Mezi nejklasičtější indie záležitosti patří jednoznačně plošinovky, které útočí na hráčovu zručnost a postřeh. Díky jejich oblíbenosti se začínají vysazovat i v zahrádkách gigantů. Stačí se podívat na rebooty série Rayman, které dosahovaly nejenom vysokých hodnocení, ale i obrovského množství prodaných kusů. Jako další příklad poslouží rubačka Shank, která nedříve vznikala nezávisle, pak ale přešla pod křídla EA.

Rayman-Legends2

Otázkou však zůstává, na jaké plošinovky se obecenstvo může těšit tento rok? Popularita vskutku vzala za své, a pokud si čtenář hoví v podobných titulech, jistě ocení nadílku roku 2014, která rozhodně není malá. Pojďme se společně podívat na ochutnávku toho nejzajímavějšího z oblasti nejenom nezávislých plošinovek.

Starbound

Začneme trochu netradičně. Starbound představuje sci-fi odnož populární procedurálně generované hry Terraria. Jedná se tedy o mix open-world, RPG a hopsačky. Stejně jako u starší kolegyně se tamější prostor vytváří procedurálně a obsah ve hře zaobírá nezměrné množství předmětů, lokací, postav a možností, jak se v titulu vyřádit.

Starbound - Screenshot (01)

Aktuálně se dílo nachází v Early Access na Steamu. Sice se jedná jen o ranou verzi, ale má-li hráč v knihovně Terrarii a strávil v ní druhý život, pak nemusí čekat na ostrou verzi v nedohlednu a neprodleně pořídit betu za příjemných 14 euro. Definitivní datum vydání zatím tvůrci neodhalili. Šťastlivci, co si Starbound pořídí si mohou nainstalovat software na svůj Windows, Mac nebo Linux.

Paradise Lost: First Contact

Kickstarter pomáhá obrovskému množství nezávislých vývojářů, aby mohli vydat své vysněné hry. Častokrát se totiž povede vybrat dostatečné množství peněz, aby se koncepty dokázaly alespoň probudit k životu. Mezi takové patří i Paradise Lost: First Contact. Děj titulu je zasazen do laboratoří, kde vědci zkoumají bytost, které spadla v meteoritu na Zem. Nicméně dojde k jejímu úniku z karantény a nyní je na personálu, aby ji opět chytily. Hráč se však paradoxně chopí uprchlého vetřelce.

Paradise Lost First Contact

Hra vyniká skvělým pixel-art designem, příběhem, propracovanými stealth prvky a jedinečným návrhem charakterů. Paradise Lost: First Contact vyjde na systémy Windows, Mac, Linux, Wii U a OUYA až v prosinci tohoto roku. Výsledek však jistě bude stát za to.

DEX

České studio Dreadlocks na tomto počinu pracuje již velmi dlouho, ale teprve ke konci minulého roku se rozhodlo, že svůj projekt vystaví na Kickstarteru se snahou podpořit jej nevelkou částkou. Uspělo a nyní se na DEX pracuje ještě usiloveněji než doposud.

DEX - Screenshot - Screenshot (01)

Hlavní hrdinka se v tomto kyberpunkovém platformer akčním open-world RPG snaží rozlousknout, co se děje za nekalosti ve městě, kde žije. Vývojáři se pustili do dosti originálních mechanik hackování, soubojů a vylepšování postavy. DEX sází i na květnatý temný příběh a depresivní výtečnou grafiku. Hra vyjde pro Windows, Mac, Linux a OUYA ve verzi beta někdy během dubna 2014. Plná verze později v témže roce.

Mighty No. 9

Jedná se o projekt bývalého vývojáře legendární hry Mega Man (plošinovka na Nintendo Entertainment System). Keiji Inafune se rozhodl se svým dítkem vstoupit do Kickstarterovských vod a vybral téměř 4 milióny dolarů. Ze hry existuje pouze dvanáct sekund dlouhý gameplay z velmi rané verze vývoje.

Mighty No 9 - Concept Art

S jistotou se dá pouze říci, že Mighty No. 9 poběží na Unreal Enginu 3 a že si v něm hráči užíjí starou dobrou skákací akci. Vývoj byl potvrzen pro handheldy PS VITA a 3DS, pro konzole PlayStation 4 a Xbox One a pro operační systémy Windows, Mac a Linux. V tomto případě si počkáme na konec roku, vývojáři však tvrdí, že s největší pravděpodobností datum vydání odsunou až na jaro 2015.

Oddworld: New 'n' Tasty

Ano opravdu. Chystá se reboot jedné z nejbizarnějších a nejznámějších plošinovek ve světě videoher. Oddworld: New 'n' Tasty nám opět přinese potvůrku jménem Abe, který se vydává vstříc svému dobrodružství. Nic moc se toho prozatím o hře neví, protože jediné informace lze vyčíst z traileru uvolněného na E3 2013.

Oddworld New n Tasty - Screenshot (01)

Vývojáři zatím nechtějí prozradit datum vydání, avšak dá se spekulovat, že se vynasnaží využít aktuálního sucha na trhu her pro PlayStation 4. Hra vyjde mimo zmiňované konzole i na PS3, PS VITA, Wii U, Windows, Mac a Linux.

A to se vlak teprve rozjíždí

Rozhodně se v roce 2014 objeví daleko více plošinovek. Krom těch neoznámených překvapení, o kterých se lidé dovídají až ke dni vydání, lze počítat například s akčně laděným Apotheonem, jehož grafika a tématika nachází inspiraci v antickém Řecku, PS VITA exkluzivitou Murasaki Baby, Mew-Genics od Edmunda McMillena (Super Meat Boy, Binding of Isaac, Aether...) a lze uvažovat i o novém dílu populárního Raymana.

Rok 2014 si pro hráče v této oblasti připraví mnoho nového. V minulých letech zažil tento žánr boom, nyní bude již dozrávat v čím dál tím kvalitnější a kvalitnější zboží, jehož jednotlivé atributy daleko předčí jakékoliv AAA hry.

Michal Klacik

V roce 2010 začínal jako redaktor RecenzeHer.eu, od dubna 2012 působil na pozici editora serveru inGamer.cz. Počátkem roku 2014 se redakce i část obsahu inGameru přesunula pod CDR.cz. Tam nyní zastává pozici redaktora pro herní i IT rubriku.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TÉMA - Nejočekávanější plošinovky roku 2014

Žádné komentáře.