CDR.cz - Vybráno z IT

Prozatímní závěr

Data Tresor Disc - krabička s médiem
Data Tresor Disc. DVD+R média s udávanou 160letou trvanlivostí záznamu, vyráběná v Praze v Holešovicích. Prohnali jsme je dlouhodobými testy, při nichž některá běžná média nevydrží ani týden. Už byl nejvyšší čas ukázat vám výsledky…
Data Tresor Disc - médium s potiskem, vylisovaným potiskem a krabička
Data Tresor Disc - médium s potiskem (vlevo, částečně vypálené), vylisovaným potiskem a krabička

Můžeme směle prohlásit, že jsme zatím měli tu čest s nejodolnějšími DVD médii, které se nám kdy dostaly do rukou. Na definitivní závěry je ale ještě brzy, protože by to chtělo udělat ještě několik testů. Chystají se nová horka, která prověří několik dalších médií. Můžeme také slunečnímu svitu vystavit pár prázdných médií a po čase na ně něco vypálit, abychom zjistili, zda je pro vypalovačku stále stejně snadné záznamovou vrstvu pokořit. Vynechat bychom určitě neměli i testy mechanické odolnosti, byť už se jedná o nestandardní zacházení, stále ještě jsme se také nevzdali myšlenky podrobit média testu v autoklávu a to úplně poslední, čím si Data Tresor Disky u nás projdou, je samozřejmě mikrovlnná trouba přezdívaná Pandořina skříňka (to proto, že nikdy nevíte, co z ní vypadne ;).

Kromě slabin, o kterých ještě nevíme, určitě musíme zmínit tři. Tou první je cena. Média rozhodně nejsou levná, nepřipomínají cenu klasických DVD±R ani omylem. Jedno dnes seženete zhruba za 70 Kč, nejlevnější nabídka je 60 Kč a pořád je to hodně. Na podobné ceny za kus navíc narazíte i v případě zakoupení balení po 10 kusech, nejlevněji vychází jedno médium při zakoupení balení po 25 kusech, to se můžete dostat i na 56 Kč a nějaký ten šusťák. Pořád je to ale hodně a musíte počítat s tím, že odměnou by měla být vysoká spolehlivost. Sami se zkuste zamyslet nad tím, zda by vám lepší službu neodvedlo třeba jištěné diskové pole. Data Tresor Disc slibuje, že pokud médium nezničí nějaká nečekaná událost, nebudete muset periodicky zkoumat, zda je médium ještě čitelné, budete se moci spolehnout na to, že prostě čitelné bude. Jak Northern Star říká: není naším problémem, čím to budete za X let číst. Data na tom disku každopádně budou.

Data Tresor Disc - balení po 10 kusech
Data Tresor Disc - balení po 10 kusech

Druhým neduhem, který je oproti prvnímu a největšímu vyloženě kosmetickým, je kompatibilita, zejména co se vypalování týče. Vyzkoušeli jsme několik mechanik, z nichž se vůbec nechytal již zmiňovaný NEC ND-4551A, problémy měla i Blu-ray vypalovačka LiteOn DH-4B1S a je jisté, že problémy zaznamenáte s velkou řadou notebookových vypalovaček. To se ale dá všechno snadno překonat koupí té správné, nejlépe přímo v Northern Star, kde vám vybraný kus otestují na kompatibilitu, takže funkčnost s DTD je zaručena. Mechanika u Northern Star navíc nebude mít žádnou exkluzivní přirážku, např. LG GH22NS70 vychází na 430 Kč, nebo třeba externí USB 2.0 mechanika značky Evolve je za 576 Kč, což jsou ceny rozumné.

No, a konečně třetí neduh, ve kterém nemají tato média ani trošku prsty: zájem o vypalování opadá, takže i když jsou tato média na trhu více než rok, přicházejí pozdě na to, aby se o ně veřejnost zajímala ve velkém. Dopředu jdou SSD, které čím dál tím více potvrzují roli pevných disků coby nástupce zapisovatelných optických médií, přičemž tento trend na čas vychýlily thajské záplavy, po nichž hard disky prudce zdražily. SSD se stávají médiem pro systém a aplikace, HDD médiem pro data.

V tomto vyjmenovávání neduhů, které nejdou na vrub samotným DTD, by se dalo pokračovat, za všechny jmenujme historickou událost 19. února 2008, kdy Toshiba se svým HD DVD definitivně vzdala válku s konkurenčním modrolaserovým formátem Blu-ray. Pokud by vyhrálo HD DVD, mohli dneska v Northern Star stejnou technologií jako DTD vyrábět HD DVD s o něco zajímavější kapacitou, než je dnes mrzkých 4,7 GB.

Každopádně jsme se rozhodli udělit Data Tresor Diskům naše nejvyšší tříhvězdičkové ocenění, protože zkrátka odolnější zapisovatelné DVD na našem trhu nenajdete. To ale neznamená, že s testy trvanlivosti dat přestaneme ;-).

Deep in IT ocenění Gold (zlaté)
Zlaté ocenění Deep in IT pro Data Tresor Disc
„za bezkonkurenční odolnost dat vypálených na DVD“

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme:
Northern Star logo
Data Tresor Disc - médium s potiskem, vylisovaným potiskem a krabička
Data Tresor Disc
Teac DV-W524GSB
Teac DV-W524GSB

Přečtěte si také:

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Výsledky testů odolných DVD médií Data Tresor Disc

Čtvrtek, 26 Září 2019 - 12:13 | Franc98 | Dobrý den, po cca 7 letech nemáte nějaké nové...
Sobota, 30 Červen 2012 - 13:33 | johnthelittle | mozna by stalo za to otestovat stabilitu dat pri...
Středa, 13 Červen 2012 - 23:41 | ERIK ZEMPLENI | Pripájam sa k tým čo chcú vidieť testy dnešných...
Středa, 13 Červen 2012 - 17:53 | Miroslav Plachý | Tak jsem si ze zajímavosti doma prošel některá...
Středa, 13 Červen 2012 - 15:46 | kubajz27 | Jen dotaz, možná mimo... Na vypalovačkách LG...
Úterý, 12 Červen 2012 - 13:38 | JVc | Nad tim jsem uz taky premyslel, nicmene...
Úterý, 12 Červen 2012 - 00:29 | WIFT | Věz, že ta voda, ve které je to utopené, má ke...
Úterý, 12 Červen 2012 - 00:28 | WIFT | Nezkoušel takhle někdo už přehrávat gramodesky...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 16:34 | sumix | Tak jsem si vzpomněl na jednu věc, když tady...
Pondělí, 11 Červen 2012 - 16:25 | sumix | Přesně tak, stačí se podívat, jak se dneska všude...

Zobrazit diskusi