CDR.cz - Vybráno z IT

TikTok je na rozcestí: Stále probíhá velký boj o budoucnost sociálních médií

Zdroj: Shutterstock

V posledních dnech se TikTok stal terčem nového zákona podepsaného prezidentem Joe Bidenem, který by mohl vést k jeho trvalému zákazu ve Spojených státech. Tento krok vyvolal obří vlnu diskusí o svobodě projevu, ochraně dat a geopolitických napětích.

Zákon, který je součástí širšího balíčku zahraniční pomoci, dává společnosti ByteDance, mateřské společnosti TikToku, 270 dní na prodej svých podílů v aplikaci americkému kupci, který splňuje požadavky vlády USA. Pokud se tak nestane, poskytovatelům cloudových služeb a obchodům s aplikacemi bude přísně zakázáno aplikaci distribuovat.

Tento legislativní krok přichází v době, kdy TikTok čelí obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a soukromí dat uživatelů kvůli svému čínskému původu a vlastnictví. TikTok opakovaně popírá, že by sdílel data amerických uživatelů s čínskou vládou. V reakci na nový zákon se TikTok chystá na právní bitvu, která by mohla zahrnovat žalobu proti vládě na ústavních základech u federálního soudu.

Zdroj: Shutterstock

Zatímco někteří zákonodárci podporují legislativu jako nezbytnou pro ochranu národní bezpečnosti, jiní poukazují na potenciální problémy týkající se Prvního dodatku a svobody projevu. TikTok je obzvláště populární mezi mladými uživateli, kteří jej využívají k organizování, komunikaci, vzdělávání a zábavě. Přibližně 170 milionů měsíčně aktivních uživatelů v USA, z nichž 42 % je ve věku 18 až 24 let, by bylo zákazem postiženo.

Výsledek tohoto právního boje bude mít dalekosáhlé důsledky nejen pro TikTok, ale i pro celý ekosystém sociálních médií a digitálních práv. Zatímco TikTok slibuje bojovat za práva svých uživatelů v soudních síních, veřejnost a zákonodárci se připravují na další kapitolu v tomto neustále se vyvíjejícím digitálním dramatu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku TikTok je na rozcestí: Stále probíhá velký boj o budoucnost sociálních médií

Žádné komentáře.