CDR.cz - Vybráno z IT

Torrentový vyhledávač KAT je zpět, bojuje ale zatím s problémy

Kat Zpet
Administrátoři a moderátoři, kteří se podíleli na provozu původních stránek torrentového portálu KickassTorrents se pokouší vzkřísit k životu svého času nejpopulárnější vyhledávač torrentů. Doufají, že KickassTorrents vrátí jeho bývalou slávu.

Před několika měsíci nechaly americké úřady odstavit nejpopulárnější torrentový portál na světě. Byl jim KickassTorrents (KAT). Při policejní razii v Polsku byl zatčen i majitel webu, třicetiletý Ukrajinec Artem Vaulin.

Svým provozem měl podle amerických úřadů KAT způsobit značnou finanční újmu držitelům autorských práv. Uživatelé se díky existenci tohoto portálu dostali zdarma k stovkám miliónů souborů. Šlo o pirátské kopie filmů, skladeb, ebooků, videoher a programů. Držitelé autorských práv si spočítali, že díky torrentovému portálu KAT přišli o zisk přesahující miliardu dolarů. Portál KAT dosahoval návštěvnosti kolem 50 miliónů unikátních uživatelů měsíčně a příjmy z reklamy se pohybovaly ročně mezi 12,5 až 22,3 milióny dolary.

Výsledkem celé policejní razie bylo, že milióny uživatelů zůstaly bez svých oblíbených torrentových stránek. Kolem KATu se za tu dobu několika let vytvořila celkem velká komunita aktivních administrátorů, moderátorů a členů fóra. Někteří z těchto lidí se rozhodli, že KAT přivedou zpět k životu.

Kicktor

Před několika dny byly široké veřejnosti zpřístupněny nové stránky portálu KAT. Od falešných webů/zrcadel starých KAT stránek by je uživatelé měli rozeznat. Nový web nese název KATcr.co (KATcr).

Lidé, kteří mají nyní na starost KATcr, neměli k dispozici data ze starých KAT stránek. Proto začali znovu od začátku, s novou čistou databází uživatelů, přičemž se snažili zachovat původní design starých stránek, takže bývalí uživatelé by se měli na nových stránkách cítit jako doma.

Co se týče autorských práv. Tým, který KATcr nyní spravuje, poukazuje na to, že samotné torrenty nejsou nezákonné, a že na serverech KATcr se nenachází žádný obsah (hudba, filmy, knížky, videohry, programy) chráněný autorskými právy. Pokud se nebude některý z torrentů držitelům autorských práv zamlouvat, mohou KATcr skrze DMCA oznámení nahlásit porušení autorského práva.

Už od svého startu se ale novému KATu nevyhnuly problémy. Web se potýká s technickými problémy. Nezvládá momentální nápor obrovského množství uživatelů. Webové stránky KATcr se načítají se zpožděním nebo vůbec.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Torrentový vyhledávač KAT je zpět, bojuje ale zatím s problémy

Středa, 21 Prosinec 2016 - 15:26 | Psycho Mantis | Určitě to nebude až tak špatné, protože ti, co...
Středa, 21 Prosinec 2016 - 10:03 | Libor Míšek | Upřímě těmhle zmrtvíchvstanoucích webům nevěřím...

Zobrazit diskusi