CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Tržní hodnota společnosti Apple přesáhla 2 biliony dolarů

Připadá mi, že od smrti Jobse Apple přestává být inovativní a už se stává i to, že zcela okatě začíná kopírovat konkurenci. Jinak řečeno že pomalu padá z pozice leadera trhu. Ale možná jsem jen zaujatý...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ona snad někdy nekopírovala? Vždycky jen vzali něco co už tu bylo upravili to a pak kolem toho udělali veký humbuk....
Škoda že takové comodore skončil vybrakovaný v 90 letech, byl bych raději kdyby to bylo obráceně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba iPad podle mého názoru vytvořil téměř nový "segment" trhu, něco, co do té doby prostě vůbec nebylo. První iPhone byl svým způsobem taky o míle před konkurencí a "wow". Nyní mi přijde že toho kopírování třeba od Androidu je už více, než kolik je vlastní inovace. Ale je to můj subjektivní dojem...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To těžko ipad přišel asi 10 let po vytvoření konceptu microsoftem... iPhone zkombinoval patlání prstama s barevným ikonovým systémem oboje známo rovněž +- 10 let předtím.
Oni nic ani tak nevymýšlí jako aplikují a to ve velkém měřítku a velmi učinným marketingem... To že se hned první den prodají statisíce zařízení nevypovídá ani tak o kvalitě zařízení jako o kvalitě marketingu.
Czpomene si někdo dneska ještě na takové věci jako "zlaté" chytré hodinky apple?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jobs uměl velmi dobře jednu věc ... on dokázal vzít již existující prvky a kombinovat je do nového produktu.
Co byl první iPhone? V podstatě to byla kombinace PDA s GSM modemem, displejem s kapacitním dotykem a přidal k tomu operační systém, který byl navržen na zařízení s kapacitním dotykem ovládaným prsty s aplikacemi snadno dostupnými ze storu. Ono to vypadalo dost podobně jako již existující zařízení, ale fungovalo to jinak ... podstatně lépe.
Do té doby většina smartphonů měla rezistivní dotyk ovládaný stylusem a jelo to na Windows mobile 6.x ... což bylo pro uživatele strašné, protože to bylo navrženo na stylus a dostat do toho aplikace bylo pro zkušené uživatele. Byl to takový kočkopes. iPhone byl proti tomu v té době jakoby z jiného světa. A stejnou cestou šla i zařízení postavená na Androidu, která měla zásadní výhodu v tom, že byla levnější.
Ano, dnes už nic moc nového nepřichází, protože do těch zařízení se nacpalo v podstatě vše, co se tam nacpat dalo a ono už to není kam dál rozvíjet.
Tablety jako takové jsou dnes v podstatě mrtvá platforma. Na Androidu je zabily zvětšující se mobilní telefony. K čemu 8 palcový tablet, když mám telefon s displejem přes 6 palců a ten tablet umí naprosto to samé, jen se z něj nedá volat. Windows tablety dávaly asi největší smysl, ale zabila je nedostupnost HW, který by měl dostatečný výkon na plnotučná okna, ale zase rozumnou spotřebu ... Atomy byly moc slabé. A u Applu je zase odrazující cena, kdy pro tablet za 20 tisíc se najde menší skupina zákazníků.
A jinak ve Star Treku byl koncept tabletu používán dávno před tím, než s tím přišel MS :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

popravdě moc tam toho nezkombinovali všechno to co použili už existovalo, existoval mobil s kapacitním displejem a ikonami už 10 let předtím. A mimochodem do prvního iphonu taky nic moc nešlo instalovat. Pokud se člověk podívá na prodeje tak zjistí že ze začátku to nebyla žádná "diskotéka" po roce měli jen 4% podíl na trhu a o prodejích jako v posledních letech se jim mohlo jen zdát.
To co se jim povedlo bylo spíš otázkou prezentace a marketingu, která jim vážně vyšla a konceoptu se chytili všichni ostatní (snad kromě nokie které totálně zaspala). Většina lidí něco takového ani nepotřebuje přesto si koupí smartphone protože to je dnes in a oni nechtějí "babičkovský telefon".
zjednodušeně řečeno dokázali lidi přesvědčit že něco původně používaného pár nadšenci se změnilo na něco "pro všechny".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V poslední generaci iPadu přidali LIDAR a hodně tlačí na AR. Troufám si tvrdit že ve spoustě profesí (hlavně teda stavebnictví) se otvírá obrovský prostor protože digitálně je požadováno vše.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.