CDR.cz - Vybráno z IT

Uber začne měřit pohyb vašeho vozu. Pozná bouračku a zavolá asistenční služby

Nový generální ředitel společnosti Uber se rozhodl, že z Uberu udělá nejbezpečnější platformu pro dopravu na světě. Za tímto účelem integruje do aplikace funkci, která má pomáhat při podezřelých situacích nebo při nehodě.

Generální ředitel Uberu, Dara Khosrowshahi, který se chopil svých otěží před rokem v době, kdy celková pověst společnosti byla trochu nahnutá, ohlásil integraci nových bezpečnostních prvků pro jezdce i pro řidiče, včetně tzv. funkce Ride Check. Tato funkce využívá GPS, akcelerometr, gyroskop a další senzory, kterými je dnes již téměř každý smartphone běžně vybaven, aby detekoval havárie a pomohl řidičům i pasážérům v přivolání pomoci. 

Pro tuto funkci není nutné mít jakékoliv další oprávnění. Aplikace je propojena se smartphonem registrovaného řidiče vozidla, nikoliv s tím, kdo vozidlo právě řídí. Zároveň má přístup k datům ze senzorů, které byly shromážděny ze všech předchozích cest, aby se zvýšila pravděpodobnost, že případné údaje o dopravní nehodě budou vyhodnoceny co možná nejpřesněji. 

Celá aplikace je pak zabezpečena proti úniku nebo proti zobrazení osobních údajů v přítomnosti cizího člověka. Posílen byl i systém autentifikace, který je nyní dvoufaktorový. Uber dokonce umožnil využít pro autentifikaci i produkty třetích stran, jako například Google Authenticator.

Nová funkce nemá ovšem sloužit pouze pro detekci havárií, ale také pro případ, že se vozidlo neočekávaně zastaví, např. když je řidič svědkem nějaké neočekávané situace. Tehdy řidič obdrží dotaz formou upozornění na svůj mobil, zda je vše v pořádku nebo zda potřebuje nějaké asistenční služby. 

Nejedná se však o žádnou novinku, protože vyšší řady některých automobilek již dávno nabízejí propojení jejich automobilu s centrálou, internetem, asistenční službou, atd., kde mají i veškeré údaje ze všech senzorů v automobilu a jsou schopni poskytnout stejné a v některých případech i větší pomoc.

Cílem generálního ředitele je zkrátka transformovat Uber na tu nejbezpečnější dopravní platformu na planetě. K tomuto jednání možná přispěl zákaz jízdy v Londýně pro nedostatečné zabezpečení.

V případě jakékoliv nehody či podezřelé situace, zašle aplikace od Uberu automaticky oznámení na telefon řidiče, který bude následně nucen odpovědět na řádu otázek. Pokud skutečně došlo k nehodě, je následně vyzván k tísňovému volání. Vzhledem k rozsáhlosti celé aplikace je jasné, že ještě chvíli potrvá, než bude moci být svým zákazníkům představena. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Uber začne měřit pohyb vašeho vozu. Pozná bouračku a zavolá asistenční služby

Pondělí, 10 Září 2018 - 05:34 | Txy | Otázka je, co je optimální postup v takové...
Sobota, 8 Září 2018 - 12:29 | Francesco | Já osobně si nedovedu ani představit typickou...
Pátek, 7 Září 2018 - 17:42 | Zabahaz | Formulace "V případě jakékoliv nehody či...
Pátek, 7 Září 2018 - 15:21 | Jan Novák | Ne, není to velký bratr. Ne, nebojte se, nezavolá...

Zobrazit diskusi