CDR.cz - Vybráno z IT

Upozornění: iPhone X může poškodit platební karty během bezdrátového nabíjení

Funkci bezdrátového nabíjení už některé telefony s Androidem zvládají léta. Apple se nyní snaží svoji konkurenci dohnat, a tak nové modely iPhone 8 i X touto funkcí rovněž opatřil. Fanoušci Applu novinku jistě uvítají, ale hodí se upozornit na nebezpečí s nabíjením spojená.

Bezdrátové nabíjení je jistě posun technologie vývoje smartphonů dopředu, ale jako každá novinka i tato přichází s jistými nevýhodami. Není jich sice moc, ale každý uživatel, který odhodlá tuto funkcionalitu využívat, by se měl nejdříve seznámit i s případnými riziky. 

Jedno z hlavních rizik představuje přítomnost platební karty při bezdrátovém nabíjení. Případy, kdy platební karta leží mezi iPhonem a nabíječkou, přitom není vůbec nereálná. Stačí, aby uživatel měl svůj telefon chráněn v peněženkovém pouzdře a bez rozmýšlení jej položil na nabíjecí plošinu, aniž by kartu či telefon nejprve z pouzdra vytáhl. 

Jdete nabíjet? Odstraňte nejdříve všechny karty

Tuto skutečnost potvrzuje i společnost Apple ve svém FAQ, kde varuje, že použití bezdrátového nabíjení může poškodit kreditní karty, pokud jsou umístěny mezi zadním sklem iPhonu a nabíjecí deskou.

"Bezdrátové nabíjení používá magnetickou indukci k nabíjení vašeho iPhone. Mezi iPhone a nabíječku neumisťujte nic. Magnetické držáky, magnetické pouzdra nebo jiné předměty mezi iPhone a nabíječkou by mohly snížit výkon a poškodit magnetické proužky nebo čipy RFID, jako jsou ty, které se nacházejí v některých platebních kartách, bezpečnostních odznacích, pasech a klíčenkách. Pokud váš kryt obsahuje některou z těchto citlivých položek, odstraňte je před nabíjením nebo se ujistěte, že nejsou mezi zadní stranou iPhone a nabíječkou."

Toto opatření se vztahuje jak na iPhone 8, tak i iPhone X a teoreticky i na jakékoliv jiné smartphony podporující bezdrátové nabíjení. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Upozornění: iPhone X může poškodit platební karty během bezdrátového nabíjení

Středa, 22 Listopad 2017 - 21:55 | franta flinta | v "bezpečnostních odznakech" Cože?
Středa, 22 Listopad 2017 - 20:31 | Gaunter | Že by ďalší easter egg od Tima Cooka ? :)
Středa, 22 Listopad 2017 - 16:33 | Max Devaine | V článku se píše, že to platí pro všechna ostatní...
Středa, 22 Listopad 2017 - 15:43 | Derryk | Jiné bezdrátové nabíjení tímto neduhem netrpí?...
Středa, 22 Listopad 2017 - 10:32 | Max Devaine | K maximální úrovni bulvárnosti chybí už jen...

Zobrazit diskusi