CDR.cz - Vybráno z IT

Už žádné YIFY ripy. Provozovatel webu YTS přistoupil na mimosoudní vyrovnání

nepřehlédněte
Pirati Nove
Pirátská skupina YTS/YIFY, která se specializuje na vytváření filmových ripů, byla již dlouhou dobu trnem v oku hollywoodským studiím. Byla jen otázka času, kdy na tyto piráty někdo pořádně zatlačí. Oním pověstným katem byla nakonec MPAA.

Organizace MPAA založená na ochranu zájmů filmových studií (členy jsou Warner Bros, Universal Studios, Sony Pictures, 20th Century Fox, Paramount Pictures, Buena Vista) si letos v říjnu pořádně posvítila na pirátskou skupinu YIFY, která se specializuje na HD filmové ripy (kvalita 720p - přibližně 700MB RIP, nebo 1080p - přibližně 1,5GB RIP). Web YIFY yts.to už přes dva týdny nefunguje a s největší pravděpodobností už ani nikdy fungovat nebude. Provozovatel webu YTS totiž čelil mnohamiliónové žalobě ze strany MPAA. Nakonec k soudu ale nedojde a spor se urovná mimosoudní cestou.

Pro mnohé je tato dohoda překvapující, protože v minulosti MPAA vyslala vždy silné a odstrašující poselství. Jednalo se o soudy, které se táhly několik let. Vzpomeňme například na isoHunt (soud nařídil provozovateli zaplatit odškodnění 110 miliónů dolarů), Hotfile (soud udělil v tomto případě provozovateli pokutu 80 miliónů dolarů) nebo na TorrentSpy (v tomto případě nařídil soud zaplatit provozovateli webu pokutu ve výši 111 miliónů dolarů).

V případě serveru Hotfile přišli díky podezření ohledně porušování autorských práv (na serveru se vyskytovaly nelegální filmové a hudební kopie, SW a dokumenty) o uložená data všichni uživatelé, tedy například tak zmizely i rodinná fota nebo firemní data. Provozovatel Hotfile lidem s legálními daty jednoduše službu ukončil bez náhrady škody.

Objevily se tak spekulace, že organizace MPAA se chtěla vyhnout sporu na Novém Zélandu (vzpomeňme případ MegaUploadu a všemožné tahanice kolem něj). Provozovatel webu YTS je totiž právě občanem Nového Zélandu a dále (podle serveru torrentfreak) mohl nabídnout MPAA jisté informace obchodního charakteru, díky kterým nakonec mohla být uzavřena mimosoudní dohoda. Nejspíš provozovatel YTS zaplatí i tak pokutu, ale nepůjde o takovou sumu, jako v případě prohraného soudu, plus nákladů soudních výloh. To jsou ale zatím jenom spekulace. Uvidíme, co se bude odehrávat kolem skupiny YIFY v následujících dnech.

Damoklův meč nyní visí nad jedním z největších veřejných torrentových trackerů Demonii. Jeho vlastníkem je totiž provozovatel webu YTS. Organizace MPAA tak s největší pravděpodobností získá informace o uživatelích torrentového trackeru Demonii, což možná i to bylo předmětem výše zmíněné dohody.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Už žádné YIFY ripy. Provozovatel webu YTS přistoupil na mimosoudní vyrovnání

Úterý, 10 Listopad 2015 - 17:03 | Tomáš Dobrovolný | Musim říct, že skončily již dříve i jiné skupiny...
Pondělí, 9 Listopad 2015 - 19:15 | HKMaly | Obavam se, ze leda by je zamestnal Netflix nebo...
Pondělí, 9 Listopad 2015 - 18:32 | bans | Vypada to jak zkopirovanej puvodni web. I kdyz...
Pondělí, 9 Listopad 2015 - 12:00 | Zog Zogothowics | F.A.K.E.
Pondělí, 9 Listopad 2015 - 11:11 | Kojot | yts.ag

Zobrazit diskusi