CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k V Británii musí každý nový dům mít od příštího roku nabíječku na elektromobily

A co elektrárnu tu nebude muset mít?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak buď bude stačit přípojka do běžné zásuvky v zamčené skříňce s nápisem nebo je to pitomost. Případně další lobbing od někoho kdo chce vydělat na prodeji povinných nabíječek. Proč bych si povinně měl kupovat něco co nepoužívám? Nehledě na to, že u výkonné nabíječky by to třeba u nás znamenalo platit extra peníze za "rezervovanou" elektřinu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že obyčejná zásuvka stačí. Takže je to jen mnoho povyku pro nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

prominte, ze vasemu "samozrejme" vubec neverim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vesmír nezajímá, jestli v něj věříte nebo ne. Bude pořád fungovat stejně. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě lžeš

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel tohle se děje nejen v Británii. Chceš si postavit skoro pasivní dům a vytápět jen přímotopy, protože cokoliv jiného je výrazně dražší (včetně celoživotních nákladů) a složitější na ovládání? Tak zapomeň. Musíš si tam minimálně navíc udělat krb, i když ho nechceš a nikdy nepoužiješ. A to díky už neskrývanému lobbingu TBZ.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady si to dovolím upravit. Pasiv a přímotopy na elektřinu fungují skvěle, jenže problém je koeficient a jakým se počítá spotřeba primární energie. Počítají, že do cílové lokace (místa odběru) se dostane jen 1/3 vyrobené energie tedy 30% a tudíž vaši spotřebu prostě vynásobí třemi.
takže ideální stav krb vynechat pořídit klimošku (protože je to TČ) a bude po většinu roku min COP 3 a tím to srovnáte a stále náklady Klimoška + podlahovka a samo VZT budou nižší než prostá instalace teplovodní podlahovky a nebo třeba ultimátní kombinace ještě ze solárama. Zní to šíleně, ale jde hlavně o to pokrýt ambientní spotřebu domu, která bude s VTZ vyšší než má normální dům typuji tak kolem 300W (lednice, stanby spotřebiče, routery, VZT, ....) distribuční sazbu je pak vhodné vybrat bud D45d nebo D56d nebo D57d. Konkrétní ceny se pak různí, ale pasiv si většinou může vybrat z těchto tří úplně v klidu. Ale hlavní je mít projektanta architekta, který opravdu ví, co dělá a všechna rozhodnutí je schopen adekvátně i cenově zhodnotit. Pasivní výstavba je správná cesta, za mne je to i filozofie života, ale to se dostáváme jinam :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje omluva zkurvysynu z TZB narazi na prosty fakt, ze krb ma ucinnost cca 10%, ale koeficient ma 2x mensi nez primotop.

Je zbytecne ty zmrdy omlouvat. Je to proste prolobovane skrz na skrz a jde hlavne o male domu pro zainteresovane z kapes lidi, kteri proste potrebuji bydlet a nemaji zbytnych 5-10 mega na barak dle tech z prstu vycuclych norem a predpisu.

Barak ma umet postavit kazdy chlap i bez architekta nebo projektanta. A ne ze to je nekonecne uredni a predpisove martyrium, kde se honi kazda kravina, kazdy watt, kdezto sousedova spelunka topi hnedym hovnem z polska a ma vetsi ztratu, nezli cele nove satelitni mestecko.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo je tohle je opravdu přínosný komentář. Je krásné jak člověk rychle vytváří zcela chybné závěry. Postavte si barák bez projektantů a papíru je to vaše věc papír snese mnoho. Tož tak stavbě zdar a pasivu zvláště

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jseš jeden z nich, viď?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel pro tebe s "nimi, ať už je to kdokoliv" nemám nic společného :) jen moje filozofie je trošku jiná a o tom pasiv je. A mohu tě ujistit, že pasiv dokáže postavit stejný chlap co dokáže postavit barák jen musí změnit uvažování a trohu se přivzdělat. Každopádně je pravdou, že by si každý měl postavit barák jaký chce, ale to je stejné jako se žárovkami, spotřebou vody, elektřiny,...:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako pokud chcete zakázat prodej spalovacích vozů tak to dává tak nějak smysl. Nicméně bych rád doplnil že v anglii je to s elektřinou trochu jinak než u nás. V anglii je taky 3f systém, ale domy se připojují jednofázově. Mají 240 / 415V, takže lehce vyšší napětí a většina nabíječek v autě umí 7,2kW na 1f = 30A Přípojky jsou běžně větší než 30A a nabíječky pro auto umí autu hlásit kolik energie si mohou vzít (je tam 1kHz pwm signál, kterým se to nastavuje) Tzn. mohu si pořídít tupou nabíječku a nastavit ji na 16A a mám splněno, nebo si mohu pořídit něco chytřejšího co umí měřit celkový proud do domu a dynamicky upravovat maximální proud pro auto aby nedošlo k překročení hlavního jističe (používá se to i například pro solární nabíjení kdy chcete nabíjet pouze z přebytků soláru). I Tesla P100D co používá asi 90% z kapacity baterie se vám z úplného vybití do (skoro) úplného nabití dostane asi za 13h a vzhledem k tomu že se nestává moc často, že dojedete domů s baterií na hadry a druhý den ji potřebujete plnou tak to bude takhle většině stačit a 3f nabíjení není ani potřeba. U nás když si uděláte nabíjení 3f 16A tak to máte 11kW a máte do rána nabito taky v pohodě. Nejsou potřeba obrovské proudy.. doma není supercharger třeba.

Čemu spíš nerozumím je proč Anglie tlačí elektroauta... mají většinu energie z uhlí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

GB vetsinu energie z uhli? To jsi zaspal hodne, ale fakt hodne let. Uhli pro vyrobu elektriky se v GB uz temer nevyuziva. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploa...

Doporucuju zamerit se na produkci energie u nas. Zapad si poradi, ale o CR, kde je kazdy nejchytrejsi mam strach - https://app.electricitymap.org/map

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé.. mají solidní rozmach obnovitelných zdrojů a z uhlí přešli na plyn... plyn ale není o moc lepší řešení jak uhlí. Plyn = závislost. Za mě mají smysl plynové elektrárny jen v kombinaci s uhlím. Když se stane co tento rok že plyn zdraží 10x je potřeba přejít na uhlí. Současně si myslím že plynové elektrárny mají sloužit jako regulátor sítě (podobně jako přečerpávací) a nikoliv dělat 30% výroby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro ně plyn závislost neznamená, sami ho těží. Ale na dlouho jim to nevystačí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď už chápu smysl Brexitu. Oni jen chtěli zblbnout ještě víc než Brusel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To já říkám už delší dobu, že Británie se od EU trhla, protože je EU v těch krávovinách ještě brzdila.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš oni si jako krávoviny představují trochu jiné věci než my.
(Podle mě jim stejně vadil hlavně fakt, že Británie celou tu srandu platí¹. A situace kolem uprchlíků.)
A v tomhle by je EU asi nijak nebrzdila.

Na druhé straně, až se konečně zjistí, že tudy cesta nevede, pro ně bude snazší otočit kormidlem.

____
¹ Tzn. Británie patřila mezi největší plátce do rozpočtu EU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď jsem zvědav, jestli Británie začne stavět jaderný elektrárny, aby pokryla spotřebu? Nebo kde to chtějí brát? Solár to asi nebude :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teď je ta správná doba začít v Británii stavět obří fabriku na svíčky. Brzy půjdou na dračku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Svicky nejsou dost ekoligický, dyt se ten parafin palí!, to je hromada Co2! Spíš vyrábět ty baterky s dynamem... Bohatší jedinci mohou zaměstnan pár "uprchlíků" co jim budou v garáži 24h denně šlapat....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musí být z včelího vosku. To je obnovitelný zdroj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.