CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k V Dubaji vyroste světový unikát - budova vytisknutá na obří 3D tiskárně

Dost nechapu ..... bude to tisknout naraz nebo soucasti, ktere se pak poskladaji?
Osobne vidim budoucnost v tisku soucasti .... pocitam, ze tak do 10-15ti let si clovek nakresli barak doma na pocitaci ... prijede 3D/robotizovany bagr a presne upravi teren .... prijede mix, nalije beton .... pak nekde v tovarne presne podle pozadavku "vytisknou" jenodtlive panely (uz budou mit omitky, zatepleni, kachlicky, inzenyrske site ....), ktere se jen poskladaji, pospojujou a sesrubujou k sobe a barak bude za den komplet postaveny .... druhy den se vybavi nabytkem, technologiema a napoji na inzenyrske site a po vikendu clovek bydli:)

Jsem opravdu presvedcen, ze do dekady tu presne tohle mame .... uz ted jsou ruzne montovane (i pasivni) baraky za par dni postavene z kompletnich prefabrikatu, takze zas takova utopie to neni ... staci jen automatizovat vyrobu prefabrikatu ...... prijde mi az desive jak jde technologie a automatizace dopredu (osobne si myslim, ze to bude zanik lidstva, ale to tu nebudu rozebirat....), pred 10ti lety by bylo uplne scifi mit rychly internet v mobilu nebo kompletni PC v mobilu .... vlastne i pred peti lety to bylo scifi ....
Pred 25ti lety jsme tu meli prvni PMDcka, co bude za 25 let, si ani netroufnu hadat ..... patrne bude ale 95% dnesni nekvalifikovane prace nahrazeno roboty a co budou delat ti lidi .... to fakt netusim ... nejspis valcit ....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No je dobré si uvědomit že tohle je Česká Republika, kde když řeknu třeba Chuck Norris, půlka republiky si bude myslet že jsem vymyslel nové slovo. Jde my hlavně o to že nejdřív za těch 10 let by tady mohla mít možná 1 firma 3d tiskárnu co postaví barák a určitě to bude v díře typu Praha takže nějakých 300KM daleko, pochybuji že by se jim oplatilo tahat takovou dálku 3d tiskárnu, asi levněji mě vyjde levná pracovní síla hlavně když na místě práce nebude žádný železo či kov na ukradení.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

haluz by byla, kdyby jim tu tiskárnu někdo hacknul a ona vytiskla místo baráku něco veselého :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No... ono úvodní "kompletně vytisknuté" se pak nenápadně v článku scvrkne na skelet, zdi a nábytek. Čili úplný zázrak ve světě, kde se z prefabrikátů montuje už nejméně 40 let...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vytisknou betonovou "rouru" kterou pak položí na bok, no to je fakt zázrak...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že barák by si měl každý pořádný chlap za pár let postavit sám, a už u toho mít malé děti, aby viděly, co je to práce, a taky aby třeba pomáhaly, protože šikovnost a praktičnost se do života hodí. ;)

Postavením baráku na klíč za pár týdnů z 3D tiskárny se rodinný život smrskne nejspíš už jen do návštěv nákupních center... Ale o tomhle skutečný život není.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Prave ze naopak. Postavit dneska barak z cihel vetsina chlapu nezvladne, a kdyz tak ne do zimy - takze to dopada tak, ze koupi neco hotoveho. Ale s 3D tiskarnou si kazdy muze svuj barak navrhnout a pote z dovezenych dilu (s pomoci jerabu rizeneho z mobilu) i postavit. IMHO lepsi.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.