CDR.cz - Vybráno z IT

V Pákistánu přestal fungovat internet i mobilní síť

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo v Pákistánu se rozhodlo, že v den národních voleb vypnou po celé zemi jak internet, tak i mobilní síť. Důvodem jsou obavy z případných teroristických útoků.

Volby jsou vždy velice dramatickou událostí. Možná je to i proto, že voliči bývají rozděleni na dva či více táborů, které jsou ochotni se pro svůj názor o poprat. Je pak naprosto logické, že i volební strany chtějí za každou cenu vyhrát. Někdy se pak neštítí jakýchkoliv praktik, i když se to málokdy prokáže.

Tak či onak je jisté, že v dnešní digitální době je riziko případných hrozeb prostřednictvím technologií o to větší. Docela pohotově zareagovali zákonodárci v Pákistánu, kde se rozhodli pozastavit celou mobilní síť a internet, a to po celé zemi. Důvodem jsou právě konané národní volby.

Zdroj: Shutterstock

Za celou blokací stojí pákistánské ministerstvo vnitra, které právě nechalo zablokovat celé širokopásmové připojení kvůli hrozbě teroristických incidentů a útoků. V tuto chvíli ale není známo, kdy tyto digitální služby zapne. Mimo jiné se možná budete divit, ale tento krok není ojedinělý.

Podobné kroky se rozhodla učinit i sousední Indie, Uganda či Etiopie. Není pak žádným překvapením, že se ozvali zastánci svobody projevu, kteří toto považují za cenzuru a počátek diktatury. Na jednu stranu se ale musí nechat, že lidé by se měli rozhodovat podle volebních programů a ne podle masivních volebních kampaní v posledních dnech před volbami.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku V Pákistánu přestal fungovat internet i mobilní síť

Pondělí, 12 Únor 2024 - 12:09 | CyberAngel | "lidé by se měli rozhodovat podle volebních...

Zobrazit diskusi