CDR.cz - Vybráno z IT

V USA jsou hitem luxusní protiatomové bunkry. Vznikají na místech jaderných sil

Bohatí Američané mohou přežít jadernou apokalypsu nebo celkové zhroucení společnosti v jaderných krytech, které vznikají po přestavbě starých jaderných sil, ve kterých byly v době studené války umístěny rakety Atlas.

Během studené války vznikly desítky jaderných sil, uvnitř kterých se nacházely rakety Atlas D/E/F vybavené jadernými hlavicemi. Rakety Atlas nesly jaderné hlavice o síle 1,4 (Atlas D) až 4 (Atlas F) megatuny TNT a byly prvními mezikontinentálními balistickými střelami (ICBM), které spravovalo americké letectvo. Rakety byly postupně vyřazovány ze služby v 60. letech minulého století ve prospěch nových ICBM Titan I a II.

Po těchto raketách zbyla opuštěná jaderná sila, která se armáda rozhodla prodat do rukou soukromého sektoru. Nápadu komerčního využití některých opuštěných jaderných sil se ujala společnost Survival Condo, která už první jaderné silo umístěné na blíže neupřesněném místě v Kansasu přestavěla na luxusní protiatomový kryt. Z jaderného sila se tak stala jakási obdoba vaultu, kterou dobře znají hráči herní série Fallout.

Jeden takový protiatomový kryt už je v Kansasu dokončen a umožňuje boháčům přečkat jakoukoliv krizi v relativním bezpečí po dobu nejméně 5 let v útrobách vaultu. Chránit má obyvatele před jadernými, chemickými a biologickými hrozbami. Lidé v něm mohou přečkat jadernou válku, občanskou válku/nepokoje nebo např. pandemii (za předpokladu, že se dovnitř nedostane žádný člověk, který už je virem nakažený) či přírodní katastrofy.

Kryt sestává z 15 pater a pojme až 75 obyvatel, kteří mohou být ubytování ve třech typech ubytovacích prostor. Buď v luxusním apartmánu o rozloze 330 m² nebo v dalších apartmánech o rozloze 165 m² nebo 82,5 m². Tomu odpovídají i ceny v rozmezí 4,5 až 1,5 milionů dolarů za apartmán. Dále se nachází v krytu společenská místnost, posilovna, horolezecká stěna, park, knihovna, učebna, kino nebo bar. Mezi klíčové prvky pro celkový chod krytu/vaultu pak patří řídící stanoviště, komunikační centrum, meteorologická stanice, zdravotnické centrum, obchod se smíšeným zbožím, hydroponická farma, zásobárna potravin a vody nebo filtrace vzduchu.

Vše je koncipováno tak, že obyvatelé krytu nemusí opustit bunkr po dobu 5 let. Otázka jen je, jestli by dokázali zvládnout ponorkou nemoc.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku V USA jsou hitem luxusní protiatomové bunkry. Vznikají na místech jaderných sil

Pátek, 6 Listopad 2020 - 02:24 | junk mail | Ponorkovou nemoc by samozřejmě nepřežili. - Pokud...
Pátek, 6 Listopad 2020 - 02:21 | junk mail | Označíš své jaderné silo jako mírové :-D
Čtvrtek, 5 Listopad 2020 - 14:15 | Michal Hak | ja vam nevim, ale nenapadlo nekoho, ze treba...
Čtvrtek, 5 Listopad 2020 - 12:49 | Ereb | Nad bunkrem mají vlastní větrnou elektrárnu (pole...
Čtvrtek, 5 Listopad 2020 - 11:29 | DRK | A elektřinu tomu těch 15 let bude dodávat co, to...
Čtvrtek, 5 Listopad 2020 - 10:12 | AndyF1 | Hm fajn ze kto chce a ma prostriedky tak si moze...

Zobrazit diskusi