CDR.cz - Vybráno z IT

Varovný systém HADOPI zveřejnil po 5 letech existence své interní statistiky

Pirati Francie
Kontroverzní francouzský protipirátský zákon HADOPI, někdy taktéž označovaný jako “třikrát a dost“ po 5 letech bilancuje. Úředníci přitom stíhají zpracovat jen 50% všech oznámení týkajících se porušování autorských práv.

Pojďme si nejprve v krátkosti připomenout jak vlastně francouzský systém třikrát a dost funguje. V případě, že na uživatele ( i když toto není zcela přesné, postihován je člověk, který uzavřel s ISP smlouvu ohledně internetového připojení, namátkou může nelegální data stahovat někdo z rodiny nebo soused, se kterým daný uživatel přípojku sdílí, odpovědný je ale ten, na kterého je psána přípojka) padne podezření že porušuje autorská práva, tak je mu na základě IP adresy zaslán výstražný e-mail, který ho na tuto skutečnost upozorní. Podle HADOPI v tento moment zhruba 90% všech stahovačů filmů, hudby a her z neautorizovaných zdrojů s nelegálním stahováním přestane. Pokud uživatel i nadále ignoruje, že je jeho činnost monitorována a dále pokračuje v nelegálním stahování, tak úřad HADOPI přikročí k další fázi a pošle už uživateli úřední dopis s upozorněním, že stahuje autorsky chráněný materiál. Po úředním dopisu skončí podle HADOPI se stahováním až 99,5 % uživatelů, kteří neuposlechli první výzvy. Když uživatel nereaguje ani na druhou výzvu, tak podle legislativy HADOPI může být uživateli odepřen přístup na internet nebo mu může být udělen finanční postih.

Zákon byl podroben tvrdé kritice odpůrců, kteří se obávali, že tisíce chudých rodin díky tomuto zákonu přijde o internetové připojení (nakonec v roce 2013 ve své původní podobě zákon HADOPI skončil, respektive upustilo se od odpojování pirátů a místo toho nastoupily finanční postihy až do výše 1500 euro) a dále odborníci upozorňovali, že technicky zdatní uživatelé dokáží zamaskovat svou IP adresu, takže zákon vlastně nic neřeší. Další kontroverze je ta, že oznámení jsou vybírána systémem padni komu padni – úředníci jsou poslední dobou zavaleni každý den přes 100 000 oznámeními od držitelů práv. Úředníci jich dokáží zpracovat jen polovinu.

A jak tedy vypadá po těch 5 letech celková bilance úřadu HADOPI? Od září 2010 odeslalo HADOPI celkem 5,4 miliónů e-mailů (počáteční varování) a následně 504 000 úředních dopisů (druhá výzva). Na druhou výzvu pak nereagovalo 2900 uživatelů. Z tohoto počtu pak bylo 2336 osob dále prošetřováno a 400 z nich (údajně nejzávažnější případy) bylo dále postoupeno k trestnímu stíhání. Někteří z těchto uživatelů pak museli zaplatit pokuty, jednalo se většinou o částky od 300 do 1000 eur. 

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Varovný systém HADOPI zveřejnil po 5 letech existence své interní statistiky

Pondělí, 9 Listopad 2015 - 08:34 | PHiLiPZ | moment, to ako vazne funguje bez dokazovania?...
Pátek, 18 Září 2015 - 17:22 | DRK | Na základě čeho určí majitel "práv" ip...
Pátek, 18 Září 2015 - 16:49 | MrLolendo | Další problémem je ten že si stěžují i ti co...
Pátek, 18 Září 2015 - 14:49 | kat | Myslím, že to samé (sledování) a navíc bez lidské...
Pátek, 18 Září 2015 - 14:27 | Mintaka | Jenom 12kk, to bych čekal nejméně 10x víc. Jestli...
Pátek, 18 Září 2015 - 13:46 | Doug Quaid | naklady na prevadzku boli v 2013 12 milionov EUR...
Pátek, 18 Září 2015 - 13:41 | maruširi | Lidé stahujte!

Zobrazit diskusi