CDR.cz - Vybráno z IT

Vědci objevili uvnitř sochy Buddhy mumifikovaného mnicha

nepřehlédněte
Mumie Mnicha
Díky počítačové tomografii uskutečnili holandští vědci zajímavý objev. Uvnitř bezmála tisíc let staré sochy Buddhy objevili mumifikovaného mnicha a místo vnitřních orgánů starodávné svitky s čínskými znaky.

V nizozemském městě Amersfoot byl uskutečněn pod vedením Erika Bruijina (experta na buddhistické umění a kulturu) neobvyklý výzkum. Bezmála tisíc let stará čínská socha Buddhy (odhaduje se, že tato socha byla zhotovena někdy mezi léty 1050 až 1150) byla prozkoumána pomocí počítačové tomografie - jedná se o matematickou rekonstrukci obrazu z řady rentgenových projekcí získaných z různých úhlů. Díky počítačové tomografii pak bylo potvrzeno, že uvnitř této sochy se nachází ostatky člověka. 

Vědecký tým následně pomocí speciálního endoskopu (přizpůsobeného pro výzkum mumii) tyto ostatky prozkoumal a odebral malé vzorky kostí pro testování DNA a dosud neidentifikovaný materiál z oblasti hrudníku. V břišní dutině potom vědci učinili další zajímavý objev. V místech, kde by se měly nacházet orgány, našli starodávné svitky s čínskými znaky. Z nich posléze rozluštili, že se jedná o mnicha, který podstoupil mumifikaci.

 Socha Mnich Rentgen

Podle archeologů jde o velkolepý objev. V soše Buddhy by se mohly totiž dokonce nacházet ostatky čínského buddhistického mnicha, který byl znám jako Mistr Liuquan. Největší záhadou je, proč se mumie mnicha nachází právě uvnitř sochy?

Teprve nedávno, koncem ledna tohoto roku, byla nalezena mumie mongolského mnicha. Stáří této mumie se odhaduje na dvě stě let, a někteří lidé věří, že tento mnich je stále naživu a jen se nachází v hluboké meditaci. Buddhisté přitom poukazují na meditativní pozici lotosového květu, ve které se mnich-mumie nachází. Jedná se prý o hluboký meditativní trans známý jako tudkam. Mnich tak může podle zasvěcenců kdykoliv obživnout. Lékaři ale toto striktně vyvrací.

Socha Buddhy s mumifikovaným mnichem se v současnosti nachází v maďarském muzeu přírodní historie. Případní zájemci ji tam mají možnost vidět na vlastní oči, a to až do května letošního roku.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vědci objevili uvnitř sochy Buddhy mumifikovaného mnicha

Středa, 20 Květen 2015 - 15:48 | Gath G | Sokushinbutsu? Jinak Daily Fail zase skóruje:...

Zobrazit diskusi