CDR.cz - Vybráno z IT

Vědci zlomili robotovi nohu, aby se naučil znovu chodit

Robot Broken Leg
Přizpůsobivost, výrazná lidská vlastnost, kterou by brzy mohli mít také roboti. Stačí jim dát do vínku speciální algoritmus a už je nezastaví ani amputovaná noha.

Robotické hračky jsou stejně náchylné k poškození jako jejich lidské protějšky. Vědci ze Sorbonnské univerzity v Paříži mají o budoucnosti robotů jasnou představu. Roboti se budou muset naučit, jak se adaptovat, když se jim cokoliv pokazí, dokud někdo nepřijde a neopraví je. K tomuto účelu pro ně vytvořil tým vědců speciální algoritmus.

Předmětem testování nového algoritmu byl hexapod, pohyblivý robot se šesti umělými končetinami, který byl vybaven databází se 13 tisíci různými způsoby, jak chodit. Aby robot dostal náležitou lekci v nutnosti přizpůsobit se novému tělu, výzkumníci mu "zlomili" jednu nohu. Doopravdy byla noha samozřejmě pouze deaktivována. Robot se poté musel znovu naučit, jak se co nejrychleji pohybovat směrem kupředu.

Zmrzačený robot zkoušel nějakou dobu podle algoritmu různé druhy chůze ze svého repertoáru, aby zjistil, která z nich je nejlepší. V jednom případě si k pohybu pomáhal drobnými skoky, jindy se zase o poškozenou nohu opíral. Pro stanovení definitivního rozhodnutí si robot měřil vlastní rychlost a zaznamenával směr, kterým se pohybuje. Po vyzkoušení několika možných způsobů chůze si nakonec vybral vhodnou náhradu, díky níž se mohl vrátit zpět ke své původní činnosti. Nalezení optimální možnosti trvalo jen čtyřicet sekund. Robot dokončil úkol sám bez pomoci svých lidských tvůrců.

Robot Broken Leg Pic

Hledání nového druhu chůze

Algoritmus je zajímavou inovací, která dává robotům možnost rychle se zotavit po utrpěných škodách a vrátit se zpět ke své práci. Jestliže jsou totiž roboti předurčeni k tomu, aby nás do budoucna nahradili v určitých povinnostech, musí se nám v některých věcech podobat. Člověk se umí adaptovat a stejného výsledku chtějí vědci dosáhnout také u umělé inteligence. Jen se jim to nesmí vymknout z ruky, abychom nedopadli jako ve filmu Já, robot.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vědci zlomili robotovi nohu, aby se naučil znovu chodit

Pondělí, 28 Červenec 2014 - 20:11 | ptipi | Hned jsem si vzpoměl na model 101: http://www....

Zobrazit diskusi