CDR.cz - Vybráno z IT

Videa: Ubuntu Phone OS živě na Galaxy Nexus

ubuntu_pro_adndroid
Slovo dalo slovo a máme tu první krátké videoukázky chystaného linuxového systému určeného pro segment mobilních chytrých telefonů s příznačným názvem populární distribuce Ubuntu.

Informace o připravovaném Ubuntu Phone OS nás nenechali chladnými, stejně jako řadu z vás, takže jste si již hromadu informací a vizí mohli počíst v průběhu minulého týdne. Pokud vám snad články ušly, zde je krátká rekapitulace:

Druhý výše odkazovaný článek skutečně nelhal, živé videoukázky systému se na internetu objevily – Canonical dostál svému slovu. Nutno podotknout, že se jedná o velmi raný build, který však dle všeho běží již velmi dobře na smartphone Samsung Galaxy Nexus. Velmi dobrou zprávou také je, že Canonical plánuje v průběhu následujících týdnů veřejně uvolnit nástroje, pomocí kterých si majitelé zařízení Galaxy Nexus budou moci vyzkoušet Ubuntu ve svém smartphonu na vlastní kůži.

Jak si můžete povšimnout, Ubuntu Phone OS sdílí velkou část vizuálních prvků a vůbec samotné prostředí desktopové (plné) verze Ubuntu. Systém a uživatelské rozhraní jsou ale samozřejmě optimalizovány pro mobilní zařízení a ovládání dotykem. V návaznosti na to lze tedy podotknout, že by nemusel být pro systém takový problém sdílet i řadu nám dnes známých desktopových aplikací typu OpenOffice či grafického programu Gimp. Problém s nimi by jen mohl být v případě, že nebudou optimalizovány pro UI telefonu - nebudou tedy běhat ve "phone mode". Avšak při připojení periférií, ukotvení telefonu v dokovací stanici a propojení s velkou obrazovkou již nebude problém programy spouštět a normálně běžně používat.

Jinými slovy se tedy uživatel vyhne synchronizačním procedurám mezi svým notebookem potažmo PCčkem a telefonem. V kapse je zařízení smartphone, v dokovačce se promění do běžného desktopu.

Myšlenka této koncepce je dozajista velmi zajímavá, otázkou však je, jak se popere mobilní Ubuntu s výkonem, který v případě desktopových úkonů bude potřeba. Canonical také bude stát před těžkým úkolem přesvědčování – tedy získat přízeň výrobců telefonů na svou stranu. V tom mu snad trochu pomůže cílové publikum a komunita, kterou dle ohlasů Phone OS určitě má.

Systém jako takový je založený na licenci open source, což je na jedné straně bezpochyby veliká výhoda v oblasti "customizace". Na druhou stranu to také přináší nejméně dva nežádoucí efekty: prostor pro výrobce upravit si systém naprosto dle svého a podle toho s ním nakládat, a neziskovost produktu pro tvůrce. I když je pravda, že na to Canonical již trochu myslel a v plánech má dle předběžných informací zpoplatnit část programové nabídky, tak jak to dobře známe z ostatních mobilních systémů. Tedy jednoduše řečeno, mít v rámci svého "store" aplikace jak neplacené a volně stažitelné, tak samozřejmě i ty zpoplatněné.

Práce by měla být dokončena již v tomto roce a první telefony by se na trh měly začít dostávat na konci letočního roku, či až na začátku toho následujícího. Držme palce...

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Videa: Ubuntu Phone OS živě na Galaxy Nexus

Středa, 9 Leden 2013 - 11:33 | BTJ | Jestli to chapu dobre, tak je to takova smeska...
Úterý, 8 Leden 2013 - 23:43 | Dr Who | Ano
Úterý, 8 Leden 2013 - 18:15 | Damel | A Ubuntu ne? 0:)
Úterý, 8 Leden 2013 - 16:11 | Michal Dobrodenka | android sa trosku linuxu ako ho chapu geekovia...
Úterý, 8 Leden 2013 - 15:18 | AndyF1 | Android Linux pekne zjednotil trh.Naco sa tam...
Úterý, 8 Leden 2013 - 15:15 | Derryk | "Canonical také bude stát před těžkým úkolem...
Úterý, 8 Leden 2013 - 15:14 | bager | pekne to seka a laguje, ak je problem spravit...

Zobrazit diskusi