CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Videoherní dabéři plánují stávku. Chtějí příplatky za úspěšnější hry

Sám mám rád kvalitní voice acting ve hrách, ale je potřeba to vzít i z hlediska vývojáře nebo producenta takového díla. Herec je pronajmutý na provedení konkrétní práce, práci provede, dostane zaplaceno a konec. Není investor, který investuje do vývoje peníze a čeká zúročení.

Je to jak když by dělník na stavbě kanalizace požadoval příplatek za každý hektolitr sraček, které protečou trubkami, které pomáhal uložit do země.

Samozřejmě to není problém do nových smluv zavést doložku o příplatku dle prodejnosti, ale vzhledem k nákladům na vývoj hry to bude nejspíš i pod 1% na herce. Plus vydavatele se budou samozřejmě cukat ;)

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

s tim 1% jsi to jeste krute prehnal, ani samotni tvurci z rad grafiku, animatoru a dalsich profesi kteri na takove hre pracuji treba 3-5 let, tak nemaji cela procenta, odmeny techto lidi pokud vubec nejake maji se pohybuje v radech setin procent :) rady desetin pak maji ti lepsi, a vedouci danych projektu si jiz sahnou na rekneme to 1%, ale porad jsou to lide co natom pracuji celou dobu toho projektu (mel jsem v zivote takove odmeny 2x u dvou projketu, na Mafii1 (interne) a pak z Test Drive Unlimited (externe)) na team pripada treba jen 5-6% a musi se to rozdelit treba mezi 100-200 lidi

daber je normalni herec ktery jen obchoduje se svim hlasem, pokud si mysli ze ho ma natolik unikatni a natolik nenahraditelny, tak at si takova pravidla vybojuje, ale celoplosne je to nesmysl a skonci to tak, ze vetsina techto lidi prijde o tyhle zakazky a najdou se jini co to udelaj mona i lip a za mensi peniz

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tento problém by možná mohl vést k lepší kvalitě syntezátorů. Pokud je mi známo, tak od roku 2001 stačí jen cirka minuta hovoru k tomu, aby se dala vytvořit VELMI věrná kopie hlasu dotyčného:
http://youtu.be/quTifldhH-g?t=1h9m59s
...takže se jim také může stát, že spláčou nad výdělkem. IMHO vývojáři a programátoři jsou ti nejdůležitější.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, všechno zlé je k něčemu dobré. A třeba ty hry budou nakonec dabovat ti vývojáři, aspoň si víc vydělají a rozhodně si ty peníze zaslouží víc, než ti herci.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa budú podielať aj na stratách, prečo nie.
Ale vyzerá to, že oni chcú dostať najprv riadne zaplatené za prácu bez ohľadu na výsledok a ešte bonusy zo zisku, ako keby robotníci chceli dodatočne príplatok zo zisku vytvoreného vo firme ktorá sídli v budove, ktorú postavali a dostali za to zaplatené.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A tak necht si každý vyjedna takove peníze, jake dokaze, ze :-)

Je mi vcelku jedno, jak to dopadne, takze si mohu dovolit jen tak mimochodem - situace, kdy zamestnanci nejakym zpusobem participuji na pripadnem zisku... naprikal pokud firma na konci roku skonci v zisku, rozdeli se nejake premie, klasicky.
Takze proc ne, když si to vyhadaj... :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Dabovači sú nadenníci, platení úkolovo. Dohodne sa hodinová mzda väčšinou s agentúrou, on nahovorí niekoľko replík, dostane to zaplatené podľa dohody a tým celý jeho podiel končí.

Takí zákazníci cez komunitné financovanie zafinancujú celý vývoj, nemajú žiaden podiel na zisku, nesú len riziká (dal som peniaze a hru nemusia ani dokončiť).

Kmeňoví zamestnanci, programátori, grafici, návrhári atď. pracujú na tom roky, majú dohodnutú mzdu, ale riskujú max. 1-2 mesiace nevyplatenej mzdy (ktorú si aj tam môžu neskôr vymáhať), zatiaľ čo investor riskuje zväčša celý svoj majetok (napr. keď založí banke svoju nehnuteľnosť na získanie úveru).

Toto je marxizmus, neustály boj voči zlým vykorisťovateľom bez prevzatia svojho podielu zodpovednosti, rozdelenia rizík, strát. Iný názor na to budú mať až po uši zadĺžení podnikatelia a iní názor ja na to mám zákonný nárok, tak plať a kde na to vezmeš ma nezaujíma.

Ja by som im navrhol - ok, budete dabovať zadarmo a vyplatíme vás až zo zisku. Ich odpoveď očakávam - tak to nie, my máme zákonný nárok na mzdu! Strata je váš problém, zisk máte len vďaka nám.

Skúste odborárom navrhnúť, že keď tak všetko vedia, aby oni začali podnikať a aby oni tak vyplácali ako oni požadujú. Vždy to odmietnu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jen podotknu, ze odmena za praci je takova, jakou si obe smluvni strany dohodnou. To není zadny Marxismus, to je kapitalismus.
Pokud si daberi vyhadaji nejaka procenta, ok, tak si je vyhadaji. Mzdu dostanou takovou, jakou si dohodnou (vyhadaji).

Když by na to prislo, ja mam například mzdu tvorenou z casti nejakym pevnym platem a pak nejakym podilem na tom, kolik odvedu práce a kolik z toho ziska firma. Kdybych 2 mesice nic nedelal, stejne dostanu ten zaklad. Někdo by řekl, ze muj zamestnavatel je peknej debil, když na toto pristoupil. No, domluvil jsem si to tak, tak to tak mam :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No ale tohle není otázka vyhádání si odměny (ve stylu moje jméno vám tu hru prodává). Tohle je klasický způsob procenta pro všechny, tj. založíme odbory a začne stávka a uvidí se jestli to bez nás půjde. Funguje to jen pro určité nenahraditelné profese. Pokud začnou stávkovat doktoři je zle, pokud zažnou stávkovat řidiči je zle, pokud začnou stávkovat učitelé, s nikým to ani nehne. tj. nezáleží na důležitosti dané profese, ale na jejím okamžitém dopadu na chod společnosti. Tudíž si myslím, že milí dabéři mají smůlu na jejich práci celý projekt nestojí a jsou nahraditelní...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

neřekl bych, že kvalitní dabing je jedním z velkých důvodů, proč lidé kupují hry, i když určitě potěší. A naopak: několikrát jsem viděl podrůměrný dabing a přesto se hra dobře prodávala.

Nicméně chápu, že si dabéři taky chcou urvat kus z velkého koláče peněz u dobrých her, ale navrhovaný systém není moc dobrý. Pokud si to dokážou vydobít, tak fajn pro ně, ale nemyslím si,že mají moc velkou šanci.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.