CDR.cz - Vybráno z IT

VolksPC jako první minipočítač pro souběžné spuštění Androidu a Debianu

Tuxandroid
Nový projekt na poli minipočítačů si tentokrát nebude pohrávat s hardwarovou konfigurací, respektive s tím, jak co nejvíce možného výkonu vměstnat do co nejmenší krabičky. Na paškál si bere softwarovou složku, kterou chce řádně ohnout a přiblížit k sobě.

Minipočítače postavené na platformě ARM se za poslední roky dočkaly zajímavého rozmachu. Zařízení typu MK802 či řady Tronsmartů se solidním způsobem rozjely a i dnes se stále snaží předhánět v menších/větších hardwarových upgradech. V základu jsou tyto zařízení většinou dodávány s optimalizovaným Androidem, uživatelům však nic nebrání si spustit další linuxové operační systémy, jako je například Ubuntu, Debian či Fedora.

Vývojáři z VolksPC, za kterými stojí MicroXwin, začali pracovat na systému (modifikované distribuci ARMHF Debian Wheezy rootfs), který umožní spustit právě Android a Debian Linux současně. Ptáte se, co to znamená? Každá z jednotlivých linuxových distribucí, potažmo linuxových systémů nabízí v základu (a dá se říci trochu impertinentně - vyniká) něco jiného. Představte si tak, že budete moci s jedním zařízením (avšak se dvěma simultánními systémy) spustit čistě jak desktopové aplikace pro Linux, tak androidí aplikace Netflix, YouTube a další funkce, které by nemusely (či v případě 720p videa u ARM Debianu dokonce nemohou) dobře běžet standardně na ARM Linuxu.

Oba operační systémy poběží na stejném jádře a nezávisle na sobě. Uživatel si tak může v reálném čase zvolit, který ze systémů bude aktuálně používat, či vůbec který má běžet. Můžete tak vypnout Androida a Debian stále bezproblémově poběží, případně můžete následně vypnout Debian a znovu si spustit jen Android. Aplikace mezi oběma systémy však přepínat nepůjdou, při přistupování k nim bude nutné přepínat celé prostředí. Tedy nemůžete počítat s tím, že budete mít na jedné obrazovce aplikace jak pro Android, tak pro Debian Linux.

Se systémem jako takovým bude debutovat i první VolksPC zařízení. Jeho hardwarová konfigurace není nikterak oslnivá, avšak na demo videu níže, které nabízí první ukázky simultánního spuštění Androidu a Debianu s LXDE/XFCE desktopovým prostředím, můžete sami posoudit, že i na slabším čipu běží vše úctyhodně svižně.

Předpokládaná hardwarová konfigurace

  • Dvoujádrový Rockchip RK3066 CPU (1,4 Ghz)
  • 1 GB DDR3
  • 16 GB NAND Flash
  • 10/100 Ethernet
  • USB 2.0 x 4
  • HDMI v1.3 (nativní rozlišení HD)
  • VGA (nativní rozlišení HD)
  • IEEE 802.11 b/g/n
  • SD /MMC/MS čtečka karet (maximální kapacita 32 GB)

Více bližších informací o dostupnosti zatím známo není, v případě zájmu však můžete sledovat již spuštěné oficiální stránky projektu.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VolksPC jako první minipočítač pro souběžné spuštění Androidu a Debianu

Sobota, 26 Červenec 2014 - 16:18 | cz3dtc | To vypadá velmi zajímavě ! Sledujte vývoj !
Pondělí, 21 Červenec 2014 - 18:35 | Gath G | "či v případě 720p videa u ARM Debianu...

Zobrazit diskusi