CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Windows 95 si nyní můžete stáhnout jako obyčejnou aplikaci

"Každý si jistě vzpomíná na takové velikány ve světě her, jako jsou Doom, Heretic, Mario, Wolfenstein, a další super pařby. Mnohé z nich spojoval právě operační systém Windows 95"

Akurát že tieto hry boli primárne určené pre MS-DOS. V okne W95 "bežali" tak na 5fps.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vzkaz autorovi:
Ahoj Lukasi, moc pekny clanek.
Windows 95 byl dobry, vyrostli jsme na nem spolecne a hrali hry, ktere jsi zminil. Krasna devadesata leta. Takze jdu stahovat!
Doufam, ze se mas dobre.
Z

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, ty časy (téměř) bez internetu.

Dnešní velké pařby si za pár let nezahraje nikdo, neboť nebude online distribuční systém, nebude aktivace, servery a vlastně je nejspíš nebude ani odkud stáhnout. Až na pár vzácných výjimek, které možná autoři z nostalgie upraví, aby se bez online služeb obešly.

On už je dneska problém oživit a zprovoznit WXP, WVista, W7... Zvlášť pokud to nemá být jen holý OS z distribučního media, ale poslední verze se všemi updaty. O Linuxu ani nemluvě, totéž v bledě modrém... není-li repozitář, je problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Našťastie existuje GOG aj keď samozrejme 100% nepokryje všetky hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní velké pařby taky za pár let nikdo nebude chtít hrát, až na těch pár vzácných výjimek. Lidé budou investovat čas do nových her a na ty staré ho mít už nebudou. Ono je hezké mít v garáži veterána z první republiky, ale reálně dojíždět do práce by tím chtěl už málokdo. Takže to stojí v garáži, občas se na to někdo jde kouknout a zavzpomínat, ale původní smysl dopravního prostředku už to v podstatě neplní. A s těmi hrami je to podobné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zdaleka není tak jednoduché a černobílé.

Existují hry, ke kterým se lze z nostalgie vrátit, existují hry, které byly milníkem ve vývoji, existují hry, které měly skvělou myšlenku a krom drobných technických nekompatibilit nestárnou. A samozřejmě existují tuny balastu, nezajímavých průměrných napodobenin něčeho jiného, nebo nepovedených sraček.

Pár příkladů za všechny - společenské hry zažívají neskutečný rozvoj v posledních letech, ale přesto staleté až tisícileté hry jako je třeba Go, Šachy různého druhu, Dáma a desítky dalších nemizí.

Z počítačových her, třeba Doom (a jeho nové provedení Doom Legacy), Transport Tycoon, Half Life (kvůli příběhu), mnohé strategie atd... spousta starých her je zajímavá proto, že poskytují jiný pocit při hraní, než ty moderní na novém hardwaru, mají zajímavé výtvarné provedené, které není snadné modernizovat správně, mají zajímavý herní princip... Není to pro každého, ale stejně jako s jídlem, každý potřebuje, chce, má rád něco maličko odlišného.

S knihami to je podobné. Ty staré a dobré, ty už prošly sítem, ty staré a špatné byly zapomenuty. Nové knihy, nové příběhy... určitě se mezi nimi najdou poklady, ale ty špatné teprve zapomenuty budou. A poklady možná ještě nebyly objeveny.

Problém nových her je, že i kdyby o ně lidé měli zájem, i kdyby byly pro malou skupinu nesmírně populární, i kdyby se mezi nimi našel skutečný poklad s potenciálem přetrvat, tak v případě, že jsou závislé na online službě a nemají dostatečný ekonomický úspěch, tak zaniknou z rozhodnutí autora/distributora/vlastníka práv bez ohledu na kvality a jiné vlastnosti. V tom je průser nových her, her které nejsou online jen kvůli multiplayeru, ale kvůli aktivaci, kvůli závislosti na distribučním systému, kvůli DLC atd...

Bohužel, tohle GOG, jako distributor, sám nevyřeší. To musí řešit majitel práv a autoři kódu dřív než bude pro záchranu díla pozdě. A vzhledem k tomu, že skutečné poklady se ukáží až po dlouhé době, tak pozdě skoro určitě bude.

Takže zatímco naše generace si může dovolit luxus emulátorů i mnohých remaků (ZX Spectrum, Atari, C64, Amiga, PC s MSDOSem v DOSBOXu, PMD 85, herní konzole s cartridgemi), tak generace lidí vyrůstajících na modernějších strojích může mít smůlu dokud někdo neudělá remake podle dochovaných videí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XP, Vistu i W7 zatím lze komplet nainstalovat a stáhnout i všechny updaty. Díky tomu, že je to nepodporovaný systém, funguje dnes WU pro XP mnohem svižněji než v dobách, kdy je MS podporoval :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.