CDR.cz - Vybráno z IT

Termín potvrzen, Windows Live Messenger bude ukončen v polovině března

rip-wlm
Začátkem tohoto týdne započal Microsoft prostřednictvím emailu upozorňovat své uživatele komunikačního klienta Windows Live Messenger (dále WLM) na pevně již stanovené datum ukončení služby, které se přesně datuje k 15. březnu.

O tom, že se podobná akce blíží, jsme vás informovali na začátku listopadu loňského roku. Přesné datum nebylo však ještě známo, spekulovalo se o prvním čtvrtletí roku 2013. Počátkem dnešního dne tak odtikává posledních 64 dnů této IM platformě, která je mezi námi již přes 13 let (počítáme-li do startu dnes již nevyvíjenou verzi Windows Messenger). Odchod do zaslouženého důchodu proběhne samozřejmě globálně, výjimkou zůstává pouze pevninská Čína, kde bude i nadále služba k dispozici.

skype_email_messenger

Tento krok představuje zcela určitě logické vyústění z obchodní fúze z roku 2011 se společností Skype. Pro Microsoft není zajímavé udržovat a aktualizovat dva komunikační nástroje, ať už z obchodních důvodů, tak i těch praktických – vývojových. Skype má již dostatečně dobře nakročeno i do mobilních operačních systémů, kde se VoIP stává docela populární a vyhledávanou záležitostí. Je tedy jasné, že nejen z toho důvodu je dobré soustředit se na vývoj a hlavně rozvoj jednotné komunikační platformy.

WLM před a po 15. březnu

Do dne D bude WLM i nadále plně funkční. Uživatelé však po přihlášení na svých stolních počítačích (samozřejmě i noteboocích) uvidí v hlavním okně reklamní banner, který bude oznamovat blížící se ukončení a upozorňovat na upgrade. Upgrade rozumějte jako přechod na Skype. Po kliknutí na tento banner bude uživatel automaticky přesměrován na instalační proceduru programu Skype a zároveň s tím mu bude automaticky WLM odinstalován.

Naproti tomu po dni D se stane WLM nefunkční a uživateli bude taktéž automaticky nabídnut přechod na Skype včetně výše uvedené odinstalace již v tu chvíli zbytečného WLM klienta.

uninstall-windows-live-messenger

Pokud aktuálně používáte Skype a WLM zároveň, doporučujeme aktualizovat Skype klienta na nejnovější verzi a přihlásit se do něj nově skrze Microsoft ID. V dalším kroku budete automaticky vyzváni k zadání uživatelského jména a hesla od vašeho Skype účtu. Oba tyto profily se automaticky propojí a vaše kontakty se sjednotí do jednoho velkého kontaktního listu. Bohužel aktuální verze stále nepodporuje metadata, takže potenciálně stejné kontakty budete mít stále rozdělené dle sítí. Do budoucna však Microsoft slibuje nápravu v podobě úplného sjednocení.

Autorizaci do Skype skrze Microsoft (Live ID) již umí i mobilní verze, konkrétně Skype pro iOS, Android a Windows Phone 8. Nutno podotknout, že na jedno Live ID lze navázat pouze jeden Skype účet. 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Termín potvrzen, Windows Live Messenger bude ukončen v polovině března

Žádné komentáře.