CDR.cz - Vybráno z IT

Osudu neušel, Windows Live Messenger skončí na začátku roku 2013

skype3seas
Do zaslouženého důchodu odejde na začátku příštího roku komunikační program Windows Live Messenger. Tony Bates tak potvrdil spekulace z předcházejících dnů. Jde o logické vyústění? Určitě ano…

Je tomu zhruba 13 měsíců, co si Steve Ballmer potřásl pravicí právě s výše zmíněným Tony Batesem nad akvizicí komunikačního programu Skype za bezmála 8,8 miliardy dolarů. Celkově vzato se však se Skypem nic od té doby závratného nestalo, stále si žil takřka autonomním stejným způsobem. (Pokud nebudeme tedy brát v potaz jeho různá "vylepšení", aktivní vývoj verzí pro mobilní platformy či úprava GUI aj.) Neobjevil se ani jako součást zdarma dostupného balíčku programů od Microsoftu, tzv. Windows Essentials (Windows Live Essentials). Zde zůstal součástí stále jeho úspěšnější (ve vztahu k počtu uživatelů) "konkurent" Windows Live Messenger. To se ale v dohledné době s nejvyšší pravděpodobností změní.

Skype na sebe jako na již začleněnou součást microsoftích služeb začal upozorňovat teprve nedávno, kdy se nově jeho aktualizace začaly stahovat do počítačů prostřednictvím Windows Update. Jelikož aktualizace obsahovaly i řadu bezpečnostních záplat, nebyly distribuovány jako volitelné. Pokud měl uživatel nastavenou automatickou instalaci aktualizací, Skype se mu tak zaktualizoval zcela samovolně. To se zajisté neobešlo bez odezvy některých uživatelů, kteří v tom viděli neorganizované a nekontrolované instalace ze strany společnosti Microsoft. (Osobně si nevzpomínám, že by k tomu Microsoft zaujal nějaké oficiální stanovisko. Situace zřejmě vyšuměla.) Zdali tak v tomto novém aktualizačním trendu bude Skype pokračovat zatím není jisté, protože aktuálně není možný ani přechod na vyšší verzi prostřednictvím samotného programu - je nutné novou šestou verzi stáhnout napřímo z oficiálních stránek.

Skype 6.0Skype 6.0 - 2

Za jistotu však můžeme považovat fakt, že Skype ve své šesté verzi má za úkol sjednotit a nahradit komunikátor Windows Live Messenger. Ten se odebere definitivně na odpočinek celosvětově v prvním čtvrtletí roku 2013 s výjimkou pevninské Číny, kde bude i po tomto termínu volně ke stažení. Důležité je určitě zmínit, že Microsoft zatím hovoří pouze o ukončení vývoje softwarového komunikátoru Windows Live Messenger, ne o komunikačním protokolu jako takovém. Právě nový Skype již umí se přihlásit nejen samozřejmě pod standardním Skype účtem, ale i pod Live ID či Facebook účtem. Oficiální návod dokonce uvádí, že pokud se do nového Skypu přihlásíte nejprve pod Live ID, bude vám hned v následujícím kroku nabídnuto, které další účty chcete s tímto primárním účtem asociovat. Při dalším přihlášení tak již budou postačovat pouze iniciály Live ID, ostatní účty se připojí automaticky.

Skype 6.0 CL
Skype prozatím neumí slučovat kontakty (ani konverzační historii) napříč protokoly.

I když se vám to nyní bude zdát trochu absurdní, nemůžeme se podivit, proč byl právě Skype zvolen jako ten hlavní nástroj pokračujícího komunikačního vývoje. Pokud se totiž podíváme na statistiky podílu na trhu v oblasti IM, nemůžeme přehlédnout ten viditelný náskok WLM od ostatních "kecálků".

Instant Messenger Market Share - June 2012
OPSWAT - specializující se na monitoring - statistika podílu IM na světovém trhu (červen 2012)

Na druhou stranu pro Skype však určitě bude mluvit jeho našlápnutý vývoj alternativních (převážně mobilních – viz například Windows Phone 8) platforem, a velmi solidní základ funkčních telekomunikačních schopností i mimo rámec své vlastní sítě – spolupráce s mobilními operátory či volání na pevné linky. A možná i samotný princip sítě založený na P2P. Jak je zde ale vidět, je to právě Live ID, které zůstává tím hlavním autorizačním centrem, kde se všechno bude sdružovat a propojovat (zatím pokud uživatel chce). Centralizace tak v rámci microsoftího účtu má stále nejvyšší prioritu. A o tom to asi celé je…

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Osudu neušel, Windows Live Messenger skončí na začátku roku 2013

Pátek, 9 Listopad 2012 - 09:45 | Ladislav László | Proto používám stále verzi 3.8. Ta už měla...
Čtvrtek, 8 Listopad 2012 - 11:42 | Máček333 | No v pátek vyprší Try mode, tak se uvidí :-)
Čtvrtek, 8 Listopad 2012 - 08:21 | Pety | Z hlediska uživatele ale platí, že se jeho PC...
Čtvrtek, 8 Listopad 2012 - 08:21 | Max Devaine | Ach jo, tyhle žabomyší kecy. Co vím, tak Skype je...
Čtvrtek, 8 Listopad 2012 - 00:52 | Jiří Molnár | Podle té diskuse se hovoří o placené možnosti...
Čtvrtek, 8 Listopad 2012 - 00:47 | Jiří Molnár | Přesně tenhle zdroj jsem i já uvedl výše ve svém...
Středa, 7 Listopad 2012 - 17:01 | Máček333 | Kolega přešel na verzi 6 a zdá se, že se smráká...
Středa, 7 Listopad 2012 - 16:32 | Alexandra Stanovska | Asi to bude mat nieco do cinenia s ich Unified...
Středa, 7 Listopad 2012 - 16:12 | HKMaly | Whoa. To si schovam. Pod titulkem "Microsoft...
Středa, 7 Listopad 2012 - 13:51 | Max Power | http://arstechnica.com/business/2012/05/skype-...

Zobrazit diskusi