CDR.cz - Vybráno z IT

Windows Phone předčil iPhone v 7 zemích světa

windows-phone-8-screen
Společnost Microsoft má se svou platformou Windows Phone celkový tržní podíl ještě daleko za iPhony a telefony s operačním systémem Android. I přes to se jí v některých zemích daří natolik, že systém iOS s přehledem poráží.

Frank Shaw, vedoucí PR oddělení Microsoft, tuto informaci před pár dny zveřejnil na blogu Microsoftu. "Windows Phone dosáhl desetiprocentního podílu na trhu v mnoha zemích, a podle poslední zprávy analytické společnosti IDC překonal Blackberry ve 26 zemích a iPhone v sedmi zemích," je uvedeno na blogu firmy. Příspěvek nejmenuje konkrétní státy, avšak z reportu IDC se můžeme dozvědět, že se jedná o Polsko, Rusko, Aregentinu, Indii, Ukrajinu a Jihoafrickou republiku. Jako sedmou zemi IDC považuje zbytek střední a východní Evropy. Sem spadají menší státy, jako je Chorvatsko, kam se v průběhu čtvrtého čtvrtletí 2012 dodalo méně než sto tisíc zařízení.

os-comparison

Statistiku je nutné brát s rezervou, jelikož zahrnuje chytré mobilní telefony, které byly oficiálně dodány do konkrétních zemí, což neznamená, že byly všechny prodány zákazníkům. Kevin Restido, analytik společnosti IDC, připouští další možné zkreslení, které mohlo být zapříčiněno nemonitorovaným šedým trhem. Například v Argentině hraje velkou roli.

Windows Phone si ve zmíněných zemích přilepšil, protože zde měla finská Nokia silné postavení. Do těchto států se navíc nedováží tolik iPhonů, protože je lidé stejně kvůli přemrštěné ceně až tak nekupují a dávají přednost levnějším modelům. Uvidíme, zda se Microsoftu povede i nadále úspěšně dotahovat konkurenci na poli smartphonů a tabletů.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows Phone předčil iPhone v 7 zemích světa

Pátek, 29 Březen 2013 - 17:07 | petr ib | Indie rozhodně není zanedbatelný trh i kdyby iP...
Pátek, 29 Březen 2013 - 12:52 | HEC | No - jednak BB jde překonat pomalu i provázkovo-...
Pátek, 29 Březen 2013 - 10:28 | maruširi | Prodali jsme 10ks windows phone. O jeden víc, než...

Zobrazit diskusi