CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Domácí síť bez kabelů a vrtání do zdi? Zkuste to po elektrických rozvodech! Vyzkoušeli jsme zásuvkové řešení s WiFi od TP-Link

Pred mesicem jsem si poridil tento model
http://uk.tp-link.com/products/details/?categoryid=&model=TL-PA4010PKIT
byl jsem znechucen pouzivanim wifi a nechtelo se mi tahat 30m kabel.
Porad jezdi auta kolem a smirujou wifinu a tak jsem to zakazal pouzivat a bolela me z toho hlava.
Tento model ma tu vlastnost ze zachovava volne zastrcky pro dalsi vyuziti.
jede to bez problemu nonstop, tak poridim dalsi sadu.

doporucuju, staci to vytahnout z jedne zastrcky a dat to do jine v jinem pokoji a jedete dal v podstate okamzite.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Porad jezdi auta kolem a smirujou wifinu a tak jsem to zakazal pouzivat a bolela me z toho hlava."...
Muhehehe, dobrá paranoia. Kdybych nevěděl, že p. Kolesa je po smrti, nebo se ozýváte ze záhrobí?

Námět k zamyšlení: jestlipak se nemůže datový signál šířit z vašich zařízení po rozvodném vedení i ven do veřejné sítě, kde jej může kdokoliv přijímat...?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se na mě, ale styl, kterým je článek napsán, to je jedná velká oslava výrobku. Nedivil bych se, kdyby většinu textu dodal výrobce. A pokud to tak nebylo, nedá se text omluvit ani frenetickým nadšením.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Moje řeč... informační hodnota veškerá žádná, žádná zmínka o dosažitelných vzdálenostech a prakticky dosažitelných přenosových rychlostech, žádná zmínka o tom, jak je to odolné proti rušení nebo jestli ono PLC samo o sobě zase něco neruší, atd... Je to fakt škoda, kam CD-R server klesnul od dob, kdy patřil mezi špičku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co treba zminit takovou drobnost jako je realna rychlost?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kedze v recenzii chybaju niektore detaily doplnim ich z vlastnej skusenosti.

zapajal som 4 ks TL-PA2010 v jednej firme a funguju skvelo, 1kus je pripojeny na router 3x klient pre pc.

v rodinnych domoch nemam na tuto technologiu stastie, 3z4roch nefunguju. Ak su v dome zasuvky na osobitnych isticoch problem, ak je pripojeny v sieti nejaky spotrebic moze rusit signal napriklad pracka mi uplne nici signal.

inak je to zlata vec vzdy man jednu sadu TL-PA2010 v aute uz mi to raz usetrilo 3 hodiny prace, clovek radsej zaplati 40€ za sadu ako by mal prevrtat 8 stien a natiahnut jeden utp kabel.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Realna rychlost vzdy podla kvality signalu je to 100mbit zatial som mal najviac 70 a najmenej 10mbit

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Hezký PR článek.

Jen mám k tomu dotaz, protože takové zařízení potřebuju k sousedovi. Umí ten adaptér s WiFi vytvořit i zcela novou WiFi síť, pokud v domě ještě žádná není? Všude totiž čtu, že to hebedo je opakovač a nikde jsem se nedočetl nic o módu AP. A čistý opakovač je mi k ničemu (jak říkám, v době není žádná WiFi).

Děkuji.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna jsem neco podobneho potreboval pro znameho, se starsima verzema TP-Link a Ovislinkama mam spatne zkusenosti. Veliky problem jsou faze. Vite ve starych rodinnych domech je u WiFi nejvetsi problem dostat signal do dalsiho patra, jelikoz maji mnohdy struskove sypane podlahy. On se ten signal pres to zelezo dostava dost spatne. No a mezi patry kazdy prumerne inteligentni elektrikar zapoji rozdilne faze. Vysledek je, ze i ta wifi s linkovou rychlosti 1-6Mb a signalem -85 jela nakonec rychleji nez ty power adaptery. Pokud vidim na obrazku tripatrovy dum, tak me primarne zajima jak si to poradi s fazema, tedy v realnem svete. Ve clanku o tom neni jedina zminka. Jak pisi ostatni, hezke PR.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Před časem vyšel na DIIT článek o nějakém PLC od WD a kupodivu to fungovalo docela obstojně i mezi fázemi... http://diit.cz/clanek/test-western-digital-livewire-data-po-elektricke-siti

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mám stejný problém každé patro jiná fáze.... Wifina do dolního patra (přes podlahu, schodiště a pět stěn) skoro nedosáhne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, zeptal bych se na totéž. Podle mě se PLC signál z jedné fáze do druhé nedostane ani omylem - mohl by se leda naindukovat do souběžného vedení, projít přes připojený trojfázový spotřebič nebo přes distribuční transformátor... Souhlasím s tím, že článek je prachbídná reklama a může vést k tomu, že si někdo tyhle krámy nakoupí do domu a pak se bude divit, proč mu to nejede, když to na CDR tak vychválili...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Preco by mal vadit istic? Pokial je to klasicky bez pridruzenych prepatovych ochran a podobne tak ide len o jednoduche kontakty. To by vadit nemalo. To ze vadia rozne pristroje tomu chapem. Sam mam pracku s 3 fazovim motorom (nie nie je to priemyselna) ma v sebe nenice a ona urcite ovplivnuje siet. Nemeral som ale neverim, ze ma nejake slusne filtre. Otazka je tam kde toto nefunguje nie je nahodou hlinikovy rozvod? Predsa len material vodicov by mohol mat vyznamny vpliv na vedenie signalu. Netreba zabudat na spajanie ci idu vodice na svorkovnice alebu su iba stacane.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Odpovím ti jednoduše. Pokud to bude starý dům s nejlépe kombinací hliníkových a měděných rozvodů, kdy jednotlivé jističe jsou propojeny "záhadně" a společný mají tak maximální jistič, pak všechny přístroje budou ovlivňovat funkčnost.
Když to bude nový dům, a nejlépe tam elektrikář udělá extra rozvod pro PC, ale rozhodně se to dát "jinam" tak taky problém.
Největší obtíž ale vidím v dodávce napětí od elektrárny, jejich kolísání je úžasné. Do toho ti hodí ještě nějaký ten zkrat a fantazie.

Co se týče rychlosti, neviděl bych to tragicky. Pokud to bude fungovat, tak málo kdo má doma 100Mb/s internet 1:1, a PC v domácnosti asi nebudou zase nutně zasíťovatelné.

Ale ty interference, které bych tam očekával a nízkou životnost. No kdo dělá dnes nový dům a nedá husí krky do zdi, pak řeší kudy to dostat. A vždy je kudy, navíc samostatná kabel je kabel, a pak můžu mít i 1Gb/s domácí síť a jsem omezen jen tím co sežere router.

Ale jinak dobrá reklama, jak telemarket.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

musim uznat, ze clanek je opravdu mizerny

zadny test rychlosti prenosu ?
zadny test prodlev v TCP, UDP ?
* tj. jestli to sifrovani nezpusobi, ze hrani online her je pase
zadny test ztratovosti paketu?

@sumix diky za ten clanek ... ten je lepsi

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dokud to nebude rychlejší, než gigabitový ethernet, tak si vždycky radši natáhnu a nakrimpuju kablík. Rychlost a spolehlivost těchto hraček neodpovídá ceně - muselo by to stát tak 30 Kč...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, myslel jsem, že se asi bude jednat o nějaký nový model, když čtu tak oslavný článek (je označen jako preview, tudíž praktickou část oželím). Ale je to stále těch teoretických 100Mbit, což je poněkud málo. Jeden kabel odněkud někam bych s tím asi v nouzi nahradil, ale celou síť asi ne. A propo je to vůbec full duplex? funguje tak v reálu?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mě fungujou v domku skvěle (rychlost a narozdíl od wifi spolehlivost), ale pisatel článku by se taky měl podívat na statistiku reklamovosti - ze 4 adaptérů (tplink) jsem měl už 3 na reklamaci (uznána a řešena výměnou), ale je to přinejmenším opruz, navíc ten 4 odešel už po záruce taky:/

Kdybych mohl táhnout kabel, tak zcela určitě radši kabel, pokud dům není váš a kabely nejsou možné, je to lepší než wifi. Jakmile vám začne adaptér blbnout = výpadky internetu, tak se do 3týdnů připravte na to, že odejde zcela - poslední již po záručce rozebrán a vypadá to na vyteklý kondenzátor 1500uF 6.3V - zkusím vyměnit a uvidíme jestli adaptér bude zase funkční.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jako backup solution dobry, ale je to strasne pomale. Ma to umet 500 Mbps, a dava to maximalne 7,5 Mbps...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Koupil jsem sadu "TL-PA2010", abych propojil dva body v domě u rodičů přítelkyně. Wifi se mi zdála, že nebude moc dobře fungovat a kabel není možné natáhnout.
Mno, byl jsem z toho poněkud zklamán. Rychlost kolísá 50Mbit - 256kbit, výpadky, občas jsou delší odezvy, i když adaptér hlásí rychlost 50Mbit apod.
Když jsem spol zatížil přenosem dat, tak to šlo také celé dolů.
Zkoušel jsem různé zásuvky, ale moc to nepomáhalo. S jednou zásuvkou jsem měl větší štěstí, ale ta byla zase úplně v tramtárii.
Víc se mi osvědčilo, když jsem nepoužil šifrování, ale jen automatické spojení, to se chovalo trochu líp.
Kolega to zkoušel doma na baráku a fullhd přes to neprotlačil, takže idea dívání se na filmy padla a asi bude muset natáhnout kabel.
Zdar Max

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Používal jsem kdysi v paneláku. Už bych to nikdy neudělal. Pomalé a hlavně při limitním používání náchylné na výpadky nebo značné změny v rychlosti. Záleží i na rozvodech.
Lepší si dát práci s kabelama. Vyjde levněji a pak se dá hovořit o síti. Tohle je taková nouzovka. Když to potřebuju nějak propojit a nechci wifi.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Na doma jsem zkoušel hodně věcí, ale klasický kabel je skvost. Mezi zdmi se dá protáhnout různě (přes nevyužívané komíny, kolem trubek topení, ventilačními otvory, odsávač, ... přes půdu či sklep - fantazii se meze nekladou). Případně dobrá Bosch vrtačka s příklepem a kvalitním vrtákem mi za 1 minutu udělá i v betonovém panelu dírku pro kabel někde u země.
Když si spočítám, co se mí kolegové natrápí různými WiFi (antény, ...) a udělátky (TP-LINK), tak klasický síťový kabel je časově rychlejší zřídit, levnější, spolehlivější...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

potreboval by som s takymito zariadeniami pospajat 4 pocitace (po 2 pocitace v 2 budovach) s routerom (tretia budova). ci su vsetky budovy na rovnakej faze neviem, to musim len otestovat. skor by ma ale zaujimalo, ci je mozne k takemuto zariadeniu este pripojit aj switch a teda viac ako jedno zariadenie.
takisto pripadne prakticke skusenosti s tymi vypadkami. konkretne chcem takto pripojit pocitace v materskej skolke. internet bude vyuzivany asi vcelku sporadicky, ale zas ked uz si pustia trebars nejake video z youtube, tak ak sa im to za hodinu 5krat zasekne vzdy na 2 minuty, tak to nie je moc dobre. tahat kable by bolo mozne, ale je to na vzdialenost niekolko desiatok metrov a tiez cez niekolko (vela vela) stien a aj cez 2 poschodia.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na několik desítek metrů by měl stačit jakýkoli wifi router (400-600kč, zisk alespoň 5dba), který stačí dát za okno a k pc dotáhnout kabel.. No a pokud se jednotlivé routery nastaví do režimu repeater, tak ta jedna síť bude mít signál všude a spolu se to domluví lépe než po elektrice :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Jde koupit i jen přijímač nebo musím být ke každému přijímači i vysílač ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.