CDR.cz - Vybráno z IT

Islámský stát zneužívá českého válečného simulátoru ARMA 3 k dětské propagandě

Isis Arma 3 Mod 1
Česká hra ARMA 3 je jedním z nejrealističtějších válečných simulátorů, ne-li vůbec tím nejlepším. Armády mnoha států pravidelně využívají tohoto žánru k výcviku svých vojáků. ISIS podniklo podobné kroky, a to s pomocí modifikované verze ARMY 3.

ISIS už v minulosti párkrát prohlásil, že využívá hry k propagandistickým účelům, konkrétně se jednalo o tituly Call of Duty a Grand Theft Auto. Tentokrát se stát rozhodl sáhnout raději po simulátoru z našich českých krajin, od vývojářů z Bohemia Interactive.

Autoři ARMA 3 byli vždy velmi nakloněni uživatelským modifikacím, které tamější komunita hojně vyvíjí ještě dnes. Této možnosti využil i Islámský stát a do prostředí hry zasadil modifikaci, ve které se „hráči“ vžijí do kůže islámských radikálů, džihádistů. Jejich cílem je vraždění syrských a kurdských vojenských sil a obyvatel západu. 

Isis Arma 3 Mod 2

ISIS tuto modifikaci prý zneužívá za účelem trénování dětí a mládeže v zabíjení obyvatel západu, a celkově k nabuzení mudžáhidů. Stoupenci islámu si navzájem tuto modifikaci sdílejí zdarma po herních fórech.

ISIS Video Game, jak se mod nazývá, byl údajně určen původně k anti-islámistickým účelům. Islamisté však tuto modifikaci přetvořili do vlastní verze, kdy otočili hratelné strany konfliktu. Vývojáři ARMA 3, Bohemia Interactive, nemají pochopitelně s tímto výtvorem co do činění. 

Po internetu se bohužel začaly šířit zprávy a názory, jejichž slova viní hru samotnou. V mnoha případech totiž autoři či diskutující nerozeznávají rozdíl mezi titulem a uživatelskou modifikací, a celou záležitost tedy slepě zjednodušují. 

 
 

Diskuse ke článku Islámský stát zneužívá českého válečného simulátoru ARMA 3 k dětské propagandě

Středa, 4 Únor 2015 - 14:35 | trodas | To se dalo čekat. Měli by si pořídit lepší...

Zobrazit diskusi