CDR.cz - Vybráno z IT

Rok a půl s SSD: Kdo se bojí, nesmí do lesa, ale nebude mít houby

Na DIITu se rozjela reality show "zab mě, když to dokážeš" s SS diskem Intel v hlavní roli. V diskusi se ale hemží názory, že to nemá s reálným testem pranic společného, že je to ztráta času, že to chtělo víc disků najednou atd. Prostě každý si najde něco, ale sám aby přispěl, to ne...
blog
INTEL 300GB SSD 320 series

(Škoda, že perex nepodporuje hypertext. Realityshow naleznete zde.)

Tudíž jsem se rozhodl, jelikož provozuji SSD na desktopu i notebooku, podělit se s vámi o získané zkušenosti. Celkem dlouho jsem váhal, ceny byly ještě opravdu vysoké, a teprv vrcholila druhá generace SSD. Byly obavy o životnost, výkon, problémem byla velikost i cena. Testy jsem ani moc neřešil, nebylo proč. Počítal jsem s tím, že se jedná o spotřební zboží, že se ten disk jednou odporoučí, takže jsem ho prostě "koupil a nasadil". Přínos disku pro agilitu systému stojí za ty peníze navíc - upřímně, já už bez SSD ani ránu. Hlavní sílu SSD pro ty, jenž ještě tápou, by mohl objasnit poslední odstavec tohoto článku.

V hlavní roli mého velkofilmu je SSD Kingston Hyperx 3K 90 GB - rychlejší a "levnější" SSD s menší slibovanou životností. Zařazen byl do systému, kde původně přebýval WDC Black LX 500GB, který teď slouží na hry a data. Na SSD je systém Win7 Pro x64, 18GB WoWko, a nějakých pár GB ze steamu - celkem tedy nějakých 40 GB dat, pro jejichž ztrátu se brečet nebude. Vše je v režii mého bratra, jenž nemá v oblasti IT zrovna nadprůměrné znalosti. Disk je po třetím formátování se 4KB sektory - při 512KB dosahoval nižších hodnot rychlosti zápisu.

BLOG-SSD test 3
(vlevo 512B sektory, vpravo 4096B sektory - pro zajímavost)

Disk je v desce se Sata II a chipsetem AMD 785G, tedy "nic rychlého", spuštění počítače "z nuly" k nabootování Win: 5 sekund, na plochu 18 sekund, k úplnému prozření 39 sekund.

Počítač je v tomhle stavu asi rok a půl, zapsáno jest podle CrystalDisku 1 TB, přečteno 1,5 TB, podle vlastní utility Kingstonu je životnost 100 % a "Wear range delta" 2 %. Rychlost sekvenčního čtení je cca 200 MB/s. Když byl nový, tak dosáhl asi na 250 MB/s, což jen potvrzovalo neschopnost řadiče. Nicméně na AMD 990X dosáhl jako nový 450 MB/s, což také není "slibovaných" 555 MB/s - opět obviňuji řadič AMD.

BLOG-SSD test 1

Druhý disk je trochu z jiné kategorie - Crucial M4 128 GB mSata jest notebookovým mini SSD, který je ale využíván víceméně stejně. Win7 Pro, WoW a nějaké ty hry a grafické aplikace. Celkem zaplněno asi 95 GB, 22,5 GB je volných pro realizaci wear levelingu. Opět je většina dat read-only, takže disk moc netrpí, ale hodně dat jsem prokopíroval tam a sem - hlavně s WoWkem jsem štrachal hodněkrát, a udělal s ním tak 300 GB. Bohužel v tomto případě CrystalDisk odmítá zjistit, kolik bylo přečteno a zapsáno. Pokud mi poradíte, jak to zjistit u tohoto disku, informaci doplním.

Disk je v testovaném notebooku Lenovo Y580 na chipsetu Intel HM76, a dosahuje (disk) při čtení k rychlosti slibovaných 500 MB/s, zápis se drží pod 200 MB/s, spuštění počítače "z nuly" k nabootování Win 7 sekund, na plochu 25 sekund, k úplnému prozření 42 sekund. Informace o životnosti nejsou dostupné, nicméně disk má za sebou necelý půlrok provozu, takže na tom asi nebude hůř, než kolega výše. 

BLOG-SSD test 2

Toto můžete brát jako reálný test SSD disků v asi typickém provozu v herním počítači a herně-pracovně-cestovním notebooku. Pokud tedy koupi SSD stále zvažujete, ale pořád mrmláte, že ten disk nic nevydrží a že je to hloupost a nespolehlivé, tak za mě to určitě zkuste. Důležitá data samozřejmě stranou, nebo zálohovat (automatická záloha složek na HDD?), pokud nevěříte, ale získaná agilita systému za ty "dva litry" navíc určitě stojí. Rozhodně získáte víc, než přechodem z Pentia na C2Q, alespoň z hlediska několikrát zmíněné agility.

Tagy: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Rok a půl s SSD: Kdo se bojí, nesmí do lesa, ale nebude mít houby

Pondělí, 11 Únor 2013 - 14:56 | AndyF1 | Zislo by sa tu od nejakeho odbornika nahodit par...
Středa, 30 Leden 2013 - 22:03 | Tomáš Bohuněk | Tyhle dnešní notebooky "střední a vyšší...
Středa, 30 Leden 2013 - 21:46 | Petr Racoch | Studenti mají docela často macbooky a ultrabooky...
Středa, 30 Leden 2013 - 01:02 | Anonym | Zkušenost s hybridem Přidám své zkušenosti s...
Úterý, 29 Leden 2013 - 10:50 | Tomáš Bohuněk | Jenže vtip je v tom, že v tom vtip není. Tutus...
Úterý, 29 Leden 2013 - 06:21 | TyNyT | jenže vtip je v tom, že onen tutus brutus NENÍ...
Úterý, 29 Leden 2013 - 06:18 | TyNyT | jak která. Třeba na SQL se kvůli penalizaci...
Pondělí, 28 Leden 2013 - 20:49 | Tomáš Bohuněk | Jak které. Také jich není mnoho, a navíc, 10...
Pondělí, 28 Leden 2013 - 20:48 | Tomáš Bohuněk | Sekvenčně.... Požádej takovou knižnicu o data na...
Pondělí, 28 Leden 2013 - 20:37 | lto | Enterprise diskova pouzivaji RAID5. A co se tyce...

Zobrazit diskusi