CDR.cz - Vybráno z IT

Eric Schmidt z Google: Android má denně 1,3 milionu aktivací, ale tabletů je málo. Chrome zamíří do telefonů Motorola

Android-robots-645x484_group
Android pokračuje v rekordním růstu a nevypadá to, že by měl zájem jen tak opadnout. Google vládne s prohlížečem Chrome na běžných PC a pomocí Motoroly se v budoucnu chystá získat i mobilní trh. Prohlížeč bude předinstalovaný v každém novém telefonu výrobce.

Včerejší konference Motoroly "On Display" nepřinesla pouze představení nových telefonů, ale zároveň také několik zajímavých čísel a informací. Bývalý generální ředitel společnosti Google - Eric Schmidt - se ujal slova a zdůraznil důležitost platformy Android pro obě společnosti. Samozřejmě nechyběla tradiční čísla ukazující růst Androidu, která nyní znamenají 1,3 milionu aktivací zařízení s tímto OS denně.

android_graph-going-up

Číslo je to opravdu vysoké a Schmidt nezapomněl podotknout, proč je pro Google Motorola tak důležitá. "Musíme se stát hráčem v tomto ekosystému. Musíme být konkurenceschopní a kreativní," řekl při úvodním proslovu. Právě Google je od května tohoto roku vlastníkem Motorola Mobility, což mu umožňuje přicházet na trh s vlastními telefony a pokusit se tak určovat směr vývoje. 

Android roste svižným tempem, což jen potvrzují čísla z minulého roku, kdy bylo v prosinci aktivováno každý den "pouze" 700 tisíc zařízení. Letos na začátku léta to bylo už 900 000 a červenec konečně přinesl prolomení milionové hranice. Nyní jsme na 1,3 milionu aktivací denně a za takto vysoké číslo může nejen uvádění spousty nových smartphonů na trh, ale také oblíbené "Back to school" nákupy.

V současné době trh hlásí 500 milionů prodaných zařízení s Androidem po celém světě - podle comScore je to 2 - 3× větší číslo, než u konkurence. Překvapivě nízký byl z tohoto čísla počet aktivovaných tabletů, konkrétně 70 000 aktivací denně.

google_chrome-for-android-360x276

V průběhu konference samozřejmě nepadala jen čísla. Jedno z důležitých oznámení se týká zmiňovaného prohlížeče Chrome. Ten se po úspěšném testování, tedy ve své finální podobě, podívá jako první do telefonů Motorola, kde bude předinstalovaný v základní výbavě (tuto vlastnost má i tablet Nexus 7). Ostatní výrobci budou tento krok nepochybně následovat a vzhledem k oblíbenosti browseru na PC se dá úspěch očekávat.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Eric Schmidt z Google: Android má denně 1,3 milionu aktivací, ale tabletů je málo. Chrome zamíří do telefonů Motorola

Sobota, 8 Září 2012 - 15:40 | Mem | "vzhledem k oblíbenosti browseru na PC se dá...
Čtvrtek, 6 Září 2012 - 14:46 | TomK | A co když započteme Kindle Fire (ten se...
Čtvrtek, 6 Září 2012 - 14:26 | HKMaly | Nerikal google puvodne ze zadny prohlizec delat...
Čtvrtek, 6 Září 2012 - 14:03 | Lukáš Voříšek | Microsoft je v zajímavé situaci. Pokud se bude...
Čtvrtek, 6 Září 2012 - 10:27 | Jaroslav Houdek | MSFT je asi na vrcholu blaha. 13milionů dolarů...

Zobrazit diskusi