CDR.cz - Vybráno z IT

Apple iPhone 5C a 5S: Plastový model, senzor otisků prstů a první 64bitový procesor v telefonu

Apple iPhone 5C - úvodní foto
Zpráva o dvojici nových iPhonů obletěla po úterní Apple konferenci celý svět a není divu – plastový iPhone 5C je úplnou novinkou a hlavnímu modelu 5S přibylo několik nových funkcí. Za jaké ceny budou prodávány jednotlivé verze a dočkáme se jich ještě před Vánoci?

Sledovali jsme:

Před oficiálním představením jsme očekávali telefon, který bude díky plastové verzi levnější a schopný konkurence na trhu "vyšší střední třídy" smartphonů. Nahradí v některých zemích klasický iPhone? Bude dokonce svou cenovkou mířit do těch rozvojových? Jak to nakonec všechno dopadlo? (Ceny obou modelů přehledně dole v článku.)

bila

iPhone 5C v barevném plastu

Předběžná očekávání ohledně hardwaru byla nakonec splněna a céčkový iPhone nabídne srovnatelnou specifikaci jako dosavadní iPhone 5. V jeho čele je tedy 4“ retina displej s rozlišením 1136x640 pixelů s hustotou 326 ppi. Přijde ale už s nejnovějším systémem iOS 7, který by měl nabídnout inovované uživatelské prostředí včetně samotných ikonek aplikací nebo lépe řešený multitasking.

zluta

Pohonná jednotka zůstává také zachována a svižný chod systému má tedy na starost dvoujádrový procesor Apple A6 s taktem 1,3 GHz. Po jeho boku je 1 GB operační paměti a volitelné úložiště o velikosti 16 nebo 32 GB. Bezdrátové připojení k internetu nabídne Wi-Fi a stejně tak podpora mobilních 3G či LTE sítí. Pro spárování s ostatními přístroji má iPhone 5C samozřejmě i Bluetooth ve verzi 4.0. Novinkou je ale větší kapacita baterie, která se nafoukla na zhruba 1 507 mAh (oproti 1 440mAh akumulátoru u iPhone 5). Přesnou hodnotu Apple nezveřejnil, ale můžeme vycházet z údajů FCC. Telefony iPhone 5C a 5S mají tedy „největší“ baterii ze všech dosavadních verzí.

Apple iPhone 5C - img3Apple iPhone 5C - img1

Vyzdvihován byl také hlavní fotoaparát s BSI senzorem o rozlišení 8 megapixelů. Objektiv má složený z pěti čoček se světelností f/2.4. Součástí fotoaparátu je také infračervený filtr a doplňková dioda pro focení za šera či ve tmě. Pořízený video záznam fotoaparátu může být v maximálním FullHD rozlišení se třiceti snímky za sekundu a k dispozici má telefon i přední webkamerku s rozlišením 1,2 Mpix s HD videem.

Apple iPhone 5C - img2

Tělo iPhonu 5C je vyrobeno z plastu a spíše než jako honosný smartphone od Applu působí jako jeden z telefonů Lumia od Nokie – alespoň co se množství barevných variant týče. K dispozici totiž bude v zelené, bílé, světle modré, oranžové nebo žluté barvě. Možná tím Apple chce mířit na teenagery, které širokou škálu barev ocení. Kdo to ale rozhodně moc neocenil, byla samotná Nokia s Microsoftem, jejichž stanovisko je více než jasné (a mnoho prozatímních ohlasů jim dává za pravdu):

nokia-imitationnokia-twitter-5S
"Imitace je nejlepší způsob lichocení." - "Praví gangsteři nepoužívají zlaté telefony."

Do prodeje v USA půjde spolu s jeho dražší variantou 5S už zítra a v Evropě bychom se ho mohli dočkat během října. 18. září Apple uvolní i nový iOS 7 a jeho aktualizace pro jablečná zařízení iPhone 4 a vyšší, iPad 2 a novější, iPad mini a iPod Touch 5. generace.

Cenovka, která se objevila v posledních hodinách na oficiálním internetovém obchodě Applu však předčila všechna naše neblahá očekávání. Za nejlevnější 16GB verzi Apple žádá v Německu 599 euro, což je necelých 15,5 tisíce korun, tedy částka hrůzostrašně vysoká. Zda odpovídá hardwarové výbavě již necháme na vás, ale z našeho pohledu je výhodnější koupě iPhone 5, který nabízí typický kovový design a podobný hardware.

Pro koho tedy bude iPhone 5C? To je otázka hýbající jablečným světem. Pro rozvojové země? Samá voda. Je snad možné, že 5C vytvoří "Apple v Applu"? Jednou z firemních vizí přece vždycky bylo umožnit zákazníkům odlišit se a s iPhonem 5C se odlišíte od klasických iphonistů v řadě 4, 4S, 5 a 5S. Za odlišení si připlatíte, nyní tedy vlastně dvakrát. Jednou to již vyšlo, bude to fungovat i na druhém "levelu"?

iPhone 5S s 64bitovým Apple A7

Novinky oproti dosavadnímu iPhonu 5 ale nabídne verze 5S, která vlastní kromě integrované čtečky otisků prstů a výborného fotoaparátu především dosud nevídaný procesor. Nedočkali jsme se žádné velké změny designu, ale v to koneckonců nikdo snad ani nedoufal.

Nový čip Apple A7 je prvním 64bitovým procesorem použitým v mobilním telefonu a oproti stávajícímu iPhonu 5 s čipem A6 by měl nabízet dvojnásobně větší výkon. V porovnání s první verzí telefonu by měl být dokonce čtyřicetkrát rychlejší a stejně na tom je i dvojnásobně výkonný grafický čip. V tomto ohledu by měl tedy iPhone 5S nabídnout slušný výkon a zpracovat dokáže jak 32bitové, tak 64bitové aplikace.

data_sifrovani

Po boku Apple A7 je navíc i menší koprocesor M7, který spolupracuje s integrovanými senzory, jako je gyroskop, akcelerometr či e-kompas a efektivněji tak zpracovává zasílané informace o poloze. Výsledkem je tedy nejen menší výkonový nárok na hlavní procesor, ale i úspora akumulátoru. Apple dá k dispozici CoreMotion API pro vývojáře a sám chce na této funkcionalitě postavit mnoho sportovních a fitness aplikací – možná i ve spojení s výrobcem Nike, který už s podobnými sportovními pomůckami koketuje dlouho.

Výrobce bohužel nezveřejnil velikost operační paměti, podle prozatimních informací by ale měla vlastnit kapacitu 2 GB, jakou bychom tipovali také. Interní úložiště bude volitelné mezi 16, 32 a 64 GB a šušká se také o pozdějším uvedení 128GB verze. Ostatní výbava telefonu odpovídá specifikacím levnějšího modelu a nalezneme zde Wi-Fi, LTE, Bluetooth či GPS.

Apple iPhone 5S - img3

Již zmiňovanou novinkou je integrovaný senzor otisků prstů v Home tlačítku s názvem Touch ID. Ten má přesnost 500 ppi, snímá v rozsahu 360° a slouží nejen pro odemykání telefonu, ale i pro přístup a placení ve službách Applu, například v iTunes nebo v App Storu. Mnozí možná namítnou, že otisk prstu je poměrně citlivá záležitost a mohla by jej snadno zneužít třetí strana. Apple se ale brání tím, že data ze senzoru nebudou přímo přístupná aplikacím ani nebudou ukládána do paměti, nýbrž přímo do samotného čipu Apple A7. Nikdo by se k nim tak (doufejme) neměl dostat.

Apple iPhone 5S - img4 Apple iPhone 5S - img5

Během konference padlo několik slov také o inovovaném fotoaparátu s 8Mpix rozlišením a BSI senzorem s pětičočkovým objektivem o světelnosti f/2.2. Vylepšené je u iPhonu 5S také přisvětlování fotoaparátu, které nově tvoří dvojice LED v bílé a jantarové barvě. Jak říká výrobce, fotoaparát rozpozná intenzitu okolního osvětlení a dle toho aktivuje jen jednu nebo obě diody najednou. Fotografie, které předvádí lépe osvětlenou scénu za pomoci tohoto blesku ukazoval Apple na plátně:

ledky_porovnani

Fotoaparát zvládá natáčet video ve FullHD rozlišení, pokud ale zvolíme nižší HD (720p), dovoluje natáčet zpomalené záběry se 120 snímky za sekundu. Apple pak ukazoval i panoramatické fotografie či vylepšenou automatickou stabilizaci. Právě pro slow-motion záběry a jiné efekty přibude vedle té základní aplikace pro fotografování ještě jedna speciální.

  iPhone 5C iPhone 5S
Operační systém iOS 7 iOS 7
Displej 4" Retina, 1 136 x 640px,
kapacitní, 326ppi
4" Retina, 1 136 x 640px,
kapacitní, 326ppi
Procesor Apple A6, dvoujádrový
1,3 GHz
Apple A7 64bit
+ Apple M7 (propojený se senzory)
Operační paměť 1 GB  2 GB
Úložiště 16 / 32 GB 16 / 32 / 64 GB
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0
GPS / GLONASS
3G / LTE
3,5mm jack
E-Kompas
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0
GPS / GLONASS
3G / LTE
3,5mm jack
E-Kompas
Fotoaparát 8 Mpix, BSI, f/2.4, 5 čoček, autofocus, LED, IR filtr, stabilizace
Video: FullHD, 30FPS
8 Mpix, BSI, f/2.2, 5 čoček, IR filtr, autofocus, 2x LED, 1,5μ,
HD video se 120 FPS: Slow-motion, FullHD video, panorama
Webkamera 1,2 Mpix, BSI, 720p video, 30FPS, stabilizace 1,2 Mpix, BSI, 720p video,
30FPS, stabilizace
Čtečka otisků prstů - Ano, spolupracuje pouze 
s procesorem
Akumulátor Li-Ion, nejspíš 1507 mAh
Pohotovost: 250 hodin
Hovor: 10 hodin
Li-Ion, nejspíš 1570 mAh
Pohotovost: 250 hodin
Hovor: 10 hodin
Slot na SIM Nano-SIM  Nano-SIM
Rozměry 124,4 x 59,2 x 8,97 mm 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
Hmotnost 132 g 112 g
Dostupnost Říjen / listopad 2013 Říjen / listopad 2013

Dostupnost a cena iPhone 5S, iPhone 5C

Co se týče softwarové výbavy, máme zde zajímavou novinku - Apple v úterý oznámil i bezplatnou podporu produktivních aplikací iPhoto, iMovie, Pages, Numbers a Keynote pro všechny jeho uživatele.

Apple iPhone 5S bude prodáván v černé, stříbrné a zlaté barvě a bude k dispozici pro předobjednávky stejně jako iPhone 5C od zítřka 13. září. Na trh vstoupí oba modely o týden později 20. září. My Evropané si budeme muset ještě nějaký ten čas počkat, jisté ale je, že jím Apple zaplaví světový trh ještě před Vánoci. Zatím je těžké předvídat, za jaké cenovky se jednotlivé varianty dostanou na tuzemský trh, k dispozici už jsou ale ceny pro Německo. Po převedení částek na naši měnu tak dostáváme alespoň hrubý odhad toho, kolik budou stát telefony u nás:
 

Apple iPhone 5S - img1
Úložiště iPhone 5C iPhone 5S
16 GB 15 400 Kč 18 000 Kč
32 GB 18 000 Kč 20 600 Kč
64 GB - 23 100 Kč

Všimněte si, že 32GB verze "levnějšího" iPhonu 5C stojí stejně, jako nejnižší varianta 5S.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple iPhone 5C a 5S: Plastový model, senzor otisků prstů a první 64bitový procesor v telefonu

Pátek, 13 Září 2013 - 13:54 | nameless1 | Bez komentáře, snad jen že ta ukázka "...
Čtvrtek, 12 Září 2013 - 23:04 | BTJ | Jinak co se tyce modelu, tak je to v dnesnich...
Čtvrtek, 12 Září 2013 - 22:16 | testxxx | ip 5s/c nema NFC
Čtvrtek, 12 Září 2013 - 14:04 | bendan | Jak vytahnout z kapes lidi vic penez? Takhle:...

Zobrazit diskusi