CDR.cz - Vybráno z IT

Apple iOS 7 - nové barvy a důležité volby k ruce

ios7
Firma Apple na včerejším WWDC odhalila mimo jiné i novou sedmou verzi svého mobilního operačního systému. Čekali jsme změny, ale že Apple významně sáhne jak do barev, tak do samotného prostorového konceptu systému, to nás překvapilo.

Včerejší Apple vývojářské setkání WWDC 2013 přineslo mimo jiné nový MacBook Air a stolní počítač Mac Pro. Mluvilo se také o možném představení druhé verze oblíbeného menšího bratříčka iPadu - iPad mini 2. Nějvětší ohlas a rozruch přítomných přinesla však nová softwarová výbava Apple produktů - MacBookový a desktopový systém OS X Mavericks a hlavně mobilní verze pro iPhone, iPad a iPod touch s označením iOS 7.

Applovská komunita čekala po malých změnách z iOS 5 na 6 něco většího, ale designové pokusy a vylepšováky grafiků většinou nechávali grafický a barevný koncept nedotčený.

iOS 7 - plochá a jednoduchá grafika, nové barvy

Apple se rozhodlo změnit zaběhlou koncepci už v hlavním menu celého systému (tzv. home screen). Ikony jsou jednak mnohem více ploché, nevystupují tolik do popředí ve 3D stylu jako na iOS 6 a také dostaly nové čisté a svěží barevné provedení. Barvy ikon jsou celkově světlejší a dostávají až letní nádech.

Snímek obrazovky 2013-06-11 v 14.46.45Snímek obrazovky 2013-06-11 v 14.48.33Snímek obrazovky 2013-06-11 v 14.47.56

Z ikon také zmizel efekt skla stejně tak jako z chatovacích "bublin", které využívá iOS na sms zprávy a zdarma provozovanou chatovací službu iMessage. Jemné stíny bublin stále zůstaly, ale 3D efekt skutečně téměř vymizel. Grafické prvky jsou velmi zjednodušené i v e-mailovém klientovi a nakonec i v hudebním přehrávači, kalendáři, iTunes, AppStoru a dalších aplikacích.

Animace otevírání aplikace v menu se nyní neotevírá ze středu obrazovky, ale přímo z aktuálního umístění ikony. Věrnějšího grafického ztvárnění se dočkalo i počasí, které opravdu bouří v případě nepříznivého počasí, v zimě bude po obrazovce sněžit a v létě svítit slunce.

Rychlé menu podobné androidu se nevyvolává jako znamovací centrum ze zhora, ale ze spodu obrazovky, příjemněji pro ovládací palec telefonu. Obsahuje ovládací tlačítka pro Wi-Fi, Bluetooth, jas obrazovky, integrovanou svítilnu (!) a další rychlé volby. Také se v něm nachází minipřehrávač hudby, spouštěč fotoaparátu a kalkulačky. Tato funkcionalita vyslyšela požadavky komunity na rychle přístupné nejčastěji používané ovládací prvky systému. 

Snímek obrazovky 2013-06-11 v 14.48.29Snímek obrazovky 2013-06-11 v 14.48.23Snímek obrazovky 2013-06-11 v 14.48.16

Velké změny se dočkala zamykací obrazovka lockscreen. Zmizel tradiční design odemykací lišty "slide to unlock" i když se funkcionalita příliš nezměnila a PIN kód zadáte po jednoduchém přejetí prstem po textu. Na grafické zpracování si budu muset  zvykat, bublinkový design ve stylu androidu mi zatím příliš k srdci nepřirostl. Obrazovka zobrazí zmeškané hovory a události  rozdělené podle času.

iOS 7 umí multitasking a výběr mezi aktivními okny. Aplikace se nyní aktualizují automaticky bez nutného a otravného potvrzování.

Fotografie a sdílení přes Airdrop

Fotoaparát nyní umí jednoduché filtry jako černobílá a zvýraznění barev. Uvidíte aplikaci filtru dokonce ještě před vyfocením fotografie. K ruce přibyly také rychlé volby photo, video, panorama a square pro různé režimy focení/natáčení.

Snímek obrazovky 2013-06-11 v 14.48.02Snímek obrazovky 2013-06-11 v 14.48.07

Změnu si skutečně zasloužila aplikace na zobrazování pořízených fotografií. Pokud máte na zařízení stovky fotografií, je těžké se mezi nimi vyznat a tvorba alb není často to pravé. iOS 7 využívá metadat obsažených v obrázcích a přehledně je řadí do událostí nazvané moments. Podle gusta si může uživatel zobrazit miniatury fotografií pořízených na uplynulém výletě nebo klidně za celý minulý rok.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple iOS 7 - nové barvy a důležité volby k ruce

Čtvrtek, 13 Červen 2013 - 11:08 | Zed70 | Přibyla ještě jedna, pro mě důležitá, věc. Když...
Úterý, 11 Červen 2013 - 17:17 | corwin78 | Designové prvky očividně kopčí jak z Androidu,...
Úterý, 11 Červen 2013 - 16:04 | Radek Liška | V článku čtu asi dvakrát "změna... podobně...
Úterý, 11 Červen 2013 - 16:02 | milan lakatoš | Dizajn jednotlivých aplikácii sa mi páči, ale tie...

Zobrazit diskusi